logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AOpen AX59 Pro + AMD K6, brak obrazu, brak beepów, testowane różne GPU i RAM

adriankoszewski580 31 Gru 2025 18:14 225 14
REKLAMA
  • #1 21795065
    adriankoszewski580
    Poziom 2  
    Dzień dobry,
    Znalazłem na strychu komputer ojca, stał tam ~20 lat. Udało mi się go uruchomić (na nowym zasilaczu), ale: Monitor wykrył, że do czegoś jest podłączony i zamiast białego koloru pokazał niebieski. Zawsze po niebieskim kolorze w innych komputerach zaczynał wyświetlać obraz, jednak nie w tym przypadku. Sprawdzałem już chyba wszystko: kupiłem drugą kartę graficzną, testowałem z innymi ramami, przestawiałem zworki, aby zresetować BIOS, wymieniłem baterię. Oczywiście nie było próby uruchomienia go na oryginalnym zasilaczu, bo on był rozkręcony i miał poobcinane przewody w środku. Dysk sprawny, bo testowałem na swoim kompie; stacja dyskietek i napęd CD również coś tam kręcą, więc raczej nie padł procesor. Jeszcze jakieś pomysły? Speaker sprawny, bo testowałem 'na baterię'. Testowałem też, uruchamiając go bez dysku i napędu CD - nic. Nie mogę jednak podjąć próby uruchomienia go z integry, bo on jej nie posiada. Wiem, że procesor to AMD K6, a model płyty to AOpen AX59 Pro. Nazwa oryginalnej karty jest mi nieznana, lecz ta, co kupiłem, to nvidia riva tnt2 m64b z 1999 r. Komputer po odpaleniu nie daje żadnych dźwięków z speakera. Kondensatory nie wyglądają na spuchnięte. Prosiłbym o pomoc, gdyż kończą mi się pomysły
    AI: Czy podczas uruchamiania komputera speaker wydaje jakiekolwiek sygnały dźwiękowe (beepy)? Jeśli tak, to jakie (ile i w jakiej kolejności)?
    Nie
    AI: Czy sprawdzałeś stan kondensatorów na płycie głównej - czy żaden nie jest spuchnięty, wylany lub uszkodzony?
    Tak, choć powierzchownie, żaden nie był podejrzanie spuchnięty.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21795106
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3337
    Link do instrukcji pyty.

Sprawdź czy masz dobrze ustawione zworki. Tu nie ma opcji ustawianych w bios a zworki. Nimi trzeba wybrać napięcie procesora i FSB dzielnik chyba też.
  • #3 21795209
    adriankoszewski580
    Poziom 2  
    >>21795106
    Sprawdzę, choć nikt tych zworek chyba nie przestawiał.
  • REKLAMA
  • #4 21795240
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ale mógł sobie zabrać 1 czy 2. Dwa reset CMOS/BIOS też bym zrobił.
  • REKLAMA
  • #5 21795245
    adriankoszewski580
    Poziom 2  
    >>21795240
    Resetowałem już właśnie tymi zworkami.
  • #6 21795762
    adriankoszewski580
    Poziom 2  
    Testowałem teraz bez RAM-u i GPU poza obudową i nawet nie raczył beepnąć

Dodano po 16 [minuty]:

Hmm, a teraz trochę głupie pytanie, ale czy w ten sposób powinienem zamontować ten procesor? Szczerze mówiąc, trochę zgłupiałem, bo napięcie na procesorze tymi przełącznikami było źle ustawione dla tego modelu procesora i zastałem go wmontowanego „do góry nogami”, patrząc od tej strony płyty jak na zdjęciu. Procesor ma literkę N w rogu i ja teraz nie wiem, czy to oznacza north, że tym N do góry, czy co? Proszę o pomoc, bo już się pogubiłem.
    Procesor AMD K6-2 trzymany w ręce z nałożoną pastą termoprzewodzącą Procesor AMD zamontowany w gnieździe Socket 7 na płycie głównej obok instrukcji w formie wydruku.

Dodano po 15 [minuty]:

EDIT: Nie da się go nawet włożyć inaczej 🤪. Myślę, że to był problem ze złym ustawieniem napięcia na procesorze. Zaraz będę testować, mam nadzieję, że procesor to przeżył

Dodano po 3 [godziny] 35 [minuty]:

Zmieniłem taktowanie procesora i jego napięcie, i komputer ruszył - dał też obraz. Dziękuję za podsunięcie pomysłu ze zworkami. Jak będę miał klawiaturę na PS/2 i Windows ruszy bez problemu, to zamykam temat.
  • #7 21797713
    adriankoszewski580
    Poziom 2  
    Komputer już działa. Jest tylko jakiś problem ze stacją dyskietek, która jest wykrywana (z dokładnym modelem) przez komputer, ale nie raczy nawet mignąć diodą, a co dopiero czytać dyskietki. I jeszcze takie pytanie, czy opłaca się do kompa z Windowsem 98 pakować kość RAM 512 MB? Z niektórych źródeł wiem, że Windows 98 nie lubi się z pamięciami większymi niż 256 MB, ale wolę się upewnić.
  • #8 21797829
    sigwa18
    Poziom 43  
    Bardziej co płyta jest wstanie obsłużyć tak samo jak prędkość.
  • #9 21797876
    adriankoszewski580
    Poziom 2  
    >>21797829 Płyta na papierze w specyfikacjach ma wsparcie do aż 1 GB.
  • #10 21797889
    sigwa18
    Poziom 43  
    98 se spokojnie działał na 512 GB. Powyżej tego były problemy.
  • #11 21797909
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3544
    adriankoszewski580 napisał:
    I jeszcze takie pytanie czy opłaca się do kompa z windowsem 98 pakować kość ram 512mb?

Nie.
  • #12 21797956
    adriankoszewski580
    Poziom 2  
    jest tylko jakiś problem ze stacją dyskietek która jest wykrywana (z dokładnym modelem) przez komputer ale nie raczy nawet mignąć dioda a co dopiero czytać dyskietki.

A na to ktoś może coś pomóc? Raczej to nie kwestia sterowników, bo ona działała wcześniej.
  • #13 21798003
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3544
    Jest dobrze podłączona?
    W biosie włączone jest obsługa stacji 1.44?

bo ona działała wcześniej.

To nie znaczy, że obecnie także jest sprawna. To podzespoły, które mają 25/30lat więc mogą przestać działać w każdej chwili.
  • REKLAMA
  • #14 21798983
    adriankoszewski580
    Poziom 2  
    >>21798003 Do BIOS-u się jeszcze nie dokopałem, gdyż klawiatura, której używam na PS2, ma jakieś dziwne humory i nie zawsze reaguje na klawisze, i dlatego bałbym się, że już stamtąd nie wyjdę :-P Muszę jeszcze znaleźć sobie jakąś porządną.
  • #15 21801196
    adriankoszewski580
    Poziom 2  
    Co do stacji dyskietek, to coś z nią sama musi być nie tak, jeśli leciutko przyciśnę przycisk od wyjmowania dyskietki, słychać, jak silnik pracuje przez sekundę, jednak pracuje on, jakby było mu za ciężko. Na wszelki wypadek odłączyłem ją od PC, ale może ktoś wie dokładnie, co to za problem?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył uruchomienia komputera AOpen AX59 Pro z procesorem AMD K6 po około 20 latach nieużywania. Po podłączeniu nowego zasilacza monitor wykrywał sygnał, ale nie wyświetlał obrazu, a komputer nie wydawał sygnałów dźwiękowych (beepów). Testowano różne karty graficzne, pamięci RAM oraz resetowano BIOS za pomocą zworków. Okazało się, że procesor był zamontowany prawidłowo, ale napięcie i taktowanie procesora ustawione na płycie głównej były nieprawidłowe. Po korekcie tych ustawień komputer uruchomił się i pojawił się obraz. Dodatkowo zgłoszono problem z działaniem stacji dyskietek – mimo wykrywania w BIOS-ie, dioda nie świeciła i nie czytała dyskietek. Wskazano, że może to być uszkodzenie mechaniczne lub elektryczne wynikające z wieku podzespołu. W kwestii pamięci RAM do Windows 98 potwierdzono, że płyta obsługuje do 1 GB, a system stabilnie działa z 512 MB RAM.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA