logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Espace 2.0T 2003 – brak obrotów na liczniku, nie odpala, immo świeci, UCH?

lhmdiesel 01 Sty 2026 11:28 327 6
REKLAMA
  • #1 21795422
    lhmdiesel
    Poziom 7  
    Witajcie, szanowni.
    Renault Espace 2.0T, manualna skrzynia, 2003 r.
    Zegary świecą, silnik kręci i nie odpala, świeci dioda immobilizera, wyświetla się napis serwis I stop.
    Zanim włożę kartę, dioda immo miga.
    Wyeliminowane możliwe usterki karty, czytnika i blokady kierownicy, oraz raczej sterownika silnika, ponieważ mam dwie sztuki i na obu ta sama reakcja.
    Podczas kręcenia rozrusznikiem, komputer diagnostyczny nie widzi obrotów silnika, a na obrotomierzu ani jedna kreseczka się nie podnosi - ktoś sprawdzał u mnie na swoim sprawnym Espace i jak wyjął przekaźnik pompy paliwa, tak aby kręcić i nie odpalić, to obrotomierz podczas kręcenia się podnosił.
    Czujnik położenia wału wymieniony.
    Pytania do Was, szanowni:
    1. Czy macie jakieś pomysły?
    2. Czy sprawcą może być moduł UCH pod deską rozdzielczą?
    3. Dokąd i jaką drogą biegnie sygnał z czujnika położenia wału?
    Zbliżenie na tablicę rozdzielczą Renault Espace z komunikatem Service Required
  • REKLAMA
  • #2 21795511
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5129
    W czym podglądasz te obroty, masz diagnozę ze sterownikiem silnika?
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #3 21795538
    lhmdiesel
    Poziom 7  
    Był podpięty komputer diagnostyczny.
    Na odczycie parametrów w czasie rzeczywistym, podczas kręcenia silnikiem, obroty były zero.
  • #4 21795603
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5129
    W jakim sterowniku odczytujesz obroty???
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #5 21795661
    lhmdiesel
    Poziom 7  
    Przez gniazdo obd
  • REKLAMA
  • #6 21795690
    DevilFish
    Poziom 18  
    Ocena: 51
    w jakim module, ecu?, ipc?, abs?
  • #7 21795721
    lhmdiesel
    Poziom 7  
    Panowie, moja wiedza przy waszej zdaje się malutka.
    Moim zdaniem komputer diagnostyczny komunikował się ze sterownikiem silnika.
    Oto odczyty:
    - DF064 - obwód kontrolki immobilizera silnika: przerwa w obwodzie lub zwarcie, nieciągły (czy możliwe, że to było zanotowane po odpięciu na chwilę licznika?)
    - DF002 - blokada kierownicy - wewnętrzny błąd elektroniczny, nieciągły (zastąpiłem blokadę emulatorem)
    Odczyty bieżące:
    Polecenie przekaźnika pompy paliwa: wyłączony.
    Czujnik koła zamachowego nie wykryty - założyłem nowy i na nowym taki odczyt.
    Komputer po zapłonie obecny.
    Nie wykryto uderzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Renault Espace 2.0T z 2003 roku z manualną skrzynią biegów ma problem z brakiem wskazań obrotomierza podczas rozruchu, silnik kręci, ale nie odpala, a na desce rozdzielczej świeci się kontrolka immobilizera oraz komunikat "serwis I stop". Dioda immo miga przed włożeniem karty. Wykluczono usterki karty, czytnika, blokady kierownicy oraz sterownika silnika (posiadane dwa sterowniki dają ten sam efekt). Czujnik położenia wału został wymieniony. Podczas kręcenia rozrusznikiem komputer diagnostyczny nie rejestruje obrotów silnika, a obrotomierz pozostaje na zerze, co różni się od zachowania sprawnego Espace, gdzie obrotomierz podnosi się nawet przy wyjętym przekaźniku pompy paliwa. Pytania dotyczą możliwych przyczyn, w tym roli modułu UCH pod deską rozdzielczą oraz przebiegu sygnału z czujnika położenia wału korbowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA