logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki interfejs diagnostyczny Bluetooth/Android do BMW, Jeep, Dodge, Ford do 700 zł?

k3rano 01 Sty 2026 12:11 246 1
REKLAMA
  • #1 21795440
    k3rano
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Witajcie, chciałbym zakupić sobie na własne potrzeby jakiś interfejs diagnostyczny (urządzenie bezprzewodowe z Androidem). Głównie zależy mi aby było możliwe:

- przeprowadzenie adaptacji automatycznej skrzyni biegów
    - odczyt i kasowanie błędów
    - sprawdzanie działania czujników, sond itd.
    - sprawdzanie parametrów w czasie rzeczywistym (nie wiem: temperatury, ciśnienie oleju, obroty...)
    - możliwość np. zmiany ilości km do następnej wymiany oleju np. z 10000 km na 8000 km

Chciałbym kupić sprzęt nie za drogi i nie klasy typowo warsztatowej, bo na taki mnie nie stać, ale żeby nie była to też nic nie warta zabawka. Musi działać głównie z BMW, Jeepem i Dodgem oraz Fordem.

Bardzo proszę o jakieś sprawdzone i przetestowane propozycje do około 700 zł. Jak będzie coś sensownego i tańszego, to jeszcze lepiej.

Pozdrawiam

Dodano po 20 [minuty]:

Dodam, że głównie zależy mi na samochodzie Dodge i później Jeep - czyli grupa Chrysler. Tu sporo pozytywów wyczytałem o LAUNCH CREADER ELITE. Miał ktoś z tym jakieś doświadczenia? Dodatkowo głównie zależy mi na robieniu adaptacji skrzyni biegów 62TE po wymianie oleju.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21855324
    JuniorS
    Poziom 25  
    Ocena: 140
    Hmm. W tej cenie to już można coś ogarnąć. Wskażę Ci trzy typy według mnie.

1. ThinkCar ThinkDiag - mała głowica sterowana telefonem. Oferuje diagnostykę na poziomie systemów OEM. Bez problemu zrobi adaptację skrzyni w Jeepie czy Dodgu tudzież zarejestruje nowy akumulator w BMW. Z funkcji masz odczyt parametrów live - od ciśnień po temperatury, wypalanie DPF, kodowania wszelakie itd.
    Cena ok 500 zł dwa lata darmowych aktualizacji na wszystkie pojazdy...

2. Jakby brat Twojego obecnego urządzenia - AUTEL MaxiAP AP200 - Skoro znasz już AP200 umiesz tym działać do tego jest bardzo mocnym urządzeniem do takich marek jak JEEP czy DODGE więc coś co jest sprawdzone...

3. Vgate vLinker MC+ lub FS (Dedykowany pod aplikacje)
    To nie jest samodzielne urządzenie "wszystkorobiące", ale najlepszy interfejs typu "pass-thru", który współpracuje z potężnymi aplikacjami dedykowanymi.

I teraz tak. Jeśli chcesz coś zrobić przy BMW łączysz go z aplikacją BimmerLink (diagnostyka/parametry) i BimmerCode (kodowanie). Zrobisz tam wszystko, łącznie z adaptacją skrzyni ZF i zmianą interwałów wymiany oleju.

Jeśli przy Fordzie czy Mazdzie to łączysz go z FORScan-em. Bez problemu zrobisz adaptacje, dopiszesz kluczyki i zmienisz parametry konfiguracji (np. interwał oleju).

Jak Jeep czy Dodge będzie potrzeba połączyć to połączysz z JScan-em... To najlepsza apka do grupy Chrysler/Stellantis. Pozwala na zmianę rozmiaru opon, adaptacje skrzyń, świateł i czytanie wszystkich czujników...

Koszt ? Interfejs ok. 200–250 zł + licencje do apek (każda ok. 100–150 zł). Całość zamknie się w 600-700 zł, a masz narzędzia niemal profesjonalne dla tych konkretnych marek... Bo opcja 3 jest najkonkretniejszą chyba z możliwych w tych pieniądzach.

Pozdrawiam
REKLAMA