logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Beko DF7312GXW Suszarka – bęben nie zaczyna się sam kręcić.

dariusz_wt 01 Sty 2026 17:13 504 6
REKLAMA
  • #1 21795673
    dariusz_wt
    Poziom 2  
    Cześć, mam problem z suszarką Beko DF7312GXW. Moja żona włączyła suszenie, w pewnym momencie poczułem smród spalenizny i zauważyłem, że przestał się kręcić bęben, ale silnik dalej pracuje. Rozkręciłem suszarkę, po popchnięciu bęben zaczyna się kręcić, ale sam nie rusza. Zapytałem chata, poczytałem forum, dowiedziałem się, że może to być kondensator. Dostałem się więc do nich i zauważyłem, że są dwa - tutaj kończy się moja wiedza. Proszę o pomoc, który wymienić - czy oba - i jak to zrobić oraz na co zwrócić uwagę przy ich zakupie (domyślam się, że powinienem szukać 9 µF oraz 15 µF). Można użyć zamienników, czy powinny być to kondensatory tej samej firmy? Za wszelkie wskazówki uprzejmie dziękuję. Za wszelkie błędy w poście bardzo przepraszam.
    Dwa kondensatory silnikowe 15 µF i 9 µF zamontowane w suszarce BEKO
  • REKLAMA
  • #2 21795679
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2364
    Trzeba sprawdzić po przewodach jaki silnik napędza bęben i przy nim wymienić kondensator.
  • REKLAMA
  • #3 21795681
    Pentaxowy
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    @Telo
    Tutaj kondensator nie jest przy silniku, a obok kondensatora rozruchowego pompy ciepła. Ten 15 µF to kondensator od pompy ciepła, 9 µF to od silnika :)
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • #4 21795734
    dariusz_wt
    Poziom 2  
    A bardziej po laicku? Który kondensator jest do wymiany albo jak to sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #5 21795840
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2364
    Czytamy ze zrozumieniem: 9 µF jest od silnika bębna.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21795891
    Pentaxowy
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Bardziej po laicku to wymień kondensator 9 µF /450 VAC, jak będzie na 400 VAC to też się nic nie stanie. Wypinasz przewody ze starego i wpinasz obojętnie jak do nowego, nie ma polaryzacji.
  • #7 21795899
    dariusz_wt
    Poziom 2  
    Czyli taki będzie w porządku?
    Biały kondensator 9 µF 450V z trzema metalowymi złączami AMP i oznaczeniami technicznymi.
    Kupiłem kondensator.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Suszarka BEKO DF7312GXW ma problem z bębnem, który nie obraca się samodzielnie mimo pracy silnika. Użytkownik zauważył zapach spalenizny i po ręcznym popchnięciu bębna ten zaczyna się kręcić. Podejrzenie padło na uszkodzony kondensator. W urządzeniu znajdują się dwa kondensatory o pojemnościach około 9uF i 15uF. Zalecane jest sprawdzenie, który kondensator jest podłączony do silnika napędzającego bęben i wymiana tego elementu. Nie ma informacji o widocznych uszkodzeniach kondensatorów. Przy zakupie kondensatorów warto zwrócić uwagę na parametry pojemności i możliwość stosowania zamienników, jednak brak jest szczegółowych wskazówek dotyczących producenta.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA