logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak skutecznie uszczelnić połączenie dwóch kolanek PP z szybkozłączką na wężyk 6 mm?

bpjl 02 Sty 2026 11:21 348 13
  • #1 21796243
    bpjl
    Poziom 12  
    Ocena: 175
    Cześć.

Potrzebuję do jednego kolanka odpływowego dołączyć drugie "mini kolanko" z szybkozłączką na wężyk 6 mm. Mniej więcej coś takiego:

Pomarańczowe kolanko z niebieskim mini kolankiem i szybkozłączką na wężyk
    Model kolanka odpływowego z dołączonym niebieskim mini kolankiem z szybkozłączką

Z czegoś takiego:

Plastikowe kolanko odpływowe 90 stopni z uszczelką wewnętrzną
    Jak skutecznie uszczelnić połączenie dwóch kolanek PP z szybkozłączką na wężyk 6 mm?

Niestety nie mam miejsca na zamontowanie trójnika zamiast kolanka + redukcji do gwintu 3/8. Taka kombinacja, to póki co jedyny pomysł, który mi się zmieści w miejscu docelowym.

Pytanie - macie jakiś sprawdzony sposób na uszczelnienie tego połączenia? Kolanko to PP. Stawiam, że to małe z szybkozłączką też.
  • Pomocny post
    #2 21796274
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4624
    Jeśli gwintem chcesz mocować do kolanka, to trzeba poszukać dwóch nakrętek odpowiednich do gwintu, dwie uszczelki odpowiedniej wielkości, posmarować silikonem i zamontować. Oczywiście trzeba się liczyć z tym, że na wystającej w kolanku części mogą się zatrzymywać zanieczyszczenia (np. włosy) i trzeba na to reagować.
  • Pomocny post
    #3 21801936
    M.Konopka
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    >>21796243
    Poeksperymentuj z wtopieniem tego odejścia. Spawarką do plastiku, w ostateczności lutownicą lub palniczkiem. Oba plastiki powinny być tego samego rodzaju. Jeśli tam nie będzie ciśnienia, to jeśli nie przegrzejesz, nie powinno pękać i kruszyć się. Musisz popróbować.
  • Pomocny post
    #4 21802059
    collie2
    Poziom 26  
    Ocena: 192
    bpjl napisał:

Pytanie - macie jakiś sprawdzony sposób na uszczelnienie tego połączenia? Kolanko to PP.

Tylko gwint, uszczelka i nakrętka, jak tu już zostało powiedziane. Wszelkie kleje i spawanie, to prowizorka - prędzej, czy później się wyłamie.
  • #6 21802332
    bpjl
    Poziom 12  
    Dziękuję za pomysły, rady i podpowiedzi. Póki co, z braku czasu, temat wisi.

Myślę że sprawę ułatwił by mi taki trójnik:

Biały trójnik kanalizacyjny z bocznym odejściem i czerwoną strzałką

Tylko jedyna opcja żebym go zmieścił to wersja z 2 mufami na przeciw siebie i "rurką" z boku. Tak jak zaznaczyłem. Ale tak szukam i szukam, i obawiam się że taki nie istnieje 😋
  • Pomocny post
    #7 21802347
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2038
    A nie wyjdzie ci z takim czymś?
    Plastikowy trójnik kanalizacyjny z trzema kielichami do rur
    Co prawda trzy kielichy ale może jeden dało by się skrócić.

Albo coś takiego i jeden kielich zaślepić.

Szary plastikowy trójnik kanalizacyjny z czterema wylotami kielichowymi
  • #8 21802351
    bpjl
    Poziom 12  
    O widzisz! Widziałem taki trójnik ale nie pomyślałem o obcięciu środkowego kielicha. To całkiem niezły pomysł.
  • Pomocny post
    #9 21802417
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 477
    wrzuć zdjęcie poglądowe sytuacji gdzie to chcesz wstawić. A może kawałek zrób klejonka pcv 32?
  • Pomocny post
    #10 21803057
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2486
    PchlaW81 napisał:
    wrzuć zdjęcie poglądowe sytuacji gdzie to chcesz wstawić. A może kawałek zrób klejonka pcv 32?

Dokładnie wstaw pomarańczowa rurę i klej 👍
  • #11 21803085
    bpjl
    Poziom 12  
    PchlaW81 napisał:
    wrzuć zdjęcie poglądowe sytuacji gdzie to chcesz wstawić.

Wygląda to tak:

Kolanko odpływowe pralki z zaznaczoną strzałką możliwego podłączenia wężyka

Po lewej syfon odpływowy z pralki, w środku kolanko, po prawej strzałką zaznaczyłem, gdzie musiałby dochodzić dodatkowy wężyk.

Sam odpływ w ścianie również jest pod kątem. Mniej więcej tak:

Schemat odpływu w ścianie z ukośnym kolankiem skierowanym w dół

Ten trójnik z dwoma kielichami byłby chyba dobry (gdyby go dorobić). Po lewej zostałby syfon, a po prawej wepchnąć korek/zaślepkę i w nim zamontować szybkozłączkę z gwintem.

Ciekawe tylko, czy ciśnienie wody odpompowywanej z pralki nie wypychałoby korka albo nie wpychało brudnej wody do wężyka. Chociaż ten drugi, potencjalny problem, mógłbym rozwiązać czymś takim:

Metalowy zawór kulowy z niebieską rączką trzymany w dłoni.

Otwierać tylko w razie potrzeby, czyli jakiś 1 do 2 razy w tygodniu.
  • Pomocny post
    #12 21803131
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 477
    Jeszcze napisz z czego będzie ten odpływ węzykiem zrobiony?
    Ile masz miejsca od obecnego syfonu pralki do góry pralki, w sensie ile masz cm zeby syfon nie wystawał ponad górne wieko pralki?

To co planujesz niestety jest błędne. Wykonanie solidnego połączenia jest niemal niemozliwe, w dodatku będzie tam uderzać woda z pompy pralki. Ja bym tam dał kolanko 32 15' i odjechał w lewo aby wyrównać do ściany, a następnie trójnik, w bok pralka z syfonem, a od góry ten wężyk, tylko własnie pewnie wyszedł by ponad górne wieko pralki.

Dlaczego kombinował bym z czymś takim:

https://allegro.pl/oferta/syfon-podwojny-do-p...J9tlGscT10FirOxO9se-zUa6Qe7gaVEYaAmjqEALw_wcB

W srodku nawet jest przedziałka, że z pralki Ci nie powinno wybijać do tego węzyka, tylko właśnie co będzie spływać z tego wężyka? czy to ma lekko spływać? bo akurat w tym modelu jest sprężyna jako syfon powiedzmy, czy ciśnienie w tym małym węzyku sobie poradzi?
    Czy to nie będzie jakas osmoza?

Wpisz w google syfon pralki i suszarki 32, lub trójnik pralki i suszarki 32 i się przyjżyj.

Pamiętaj, że nie są to jakieś nadzwyczajne złączki, sprawdź w okolicy dobry sklep hydrauliczny i chłopaki powinni mieć na miejscu i sobie obejrzysz.
  • Pomocny post
    #13 21803133
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4624
    Pokazałeś zdjęcie z góry, a jak to wygląda patrząc na wprost?
    Do spustu wody z pralki chcesz dawać zawór ?
  • #14 21825435
    bpjl
    Poziom 12  
    Długo odkładałem ten temat z powodu innych, ważniejszych zajęć. Dziś zabrałem się za to i okaząło się że problem jest mniejszy niż myślałem.

Przyłącze wężyka 6mm jest z tak twardego plastiku że po wywierceniu odpowiedniej wielkości otworu w korku 32mm wkręciłem to przyłącze gwintojąc zrobiony otwór. Wszystko skręcone naprawdę mocno i szczelnie.

Białe plastikowe przyłącze wężyka 6 mm zamontowane w korku rury 32 mm Zbliżenie na biały plastikowy odpływ z podłączonym czerwonym wężykiem 6 mm.

Do tego dopływ wody i jest komplet.

Zawór wodny z podłączonym wężykiem i niebieską dźwignią

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy skutecznego uszczelnienia połączenia dwóch kolanek z polipropylenu (PP), gdzie jedno z nich posiada szybkozłączkę na wężyk 6 mm. Ze względu na ograniczoną przestrzeń montażową, użytkownik szukał alternatywy dla trójnika z redukcją gwintową 3/8. Proponowano zastosowanie nakrętek i uszczelek z silikonem do gwintowanego połączenia, jednak zwrócono uwagę na ryzyko zatrzymywania się zanieczyszczeń. Inne sugestie obejmowały spawanie plastiku (spawarka, lutownica) jako trwałe rozwiązanie, choć klejenie i spawanie uznano za prowizoryczne i podatne na uszkodzenia. Zaproponowano również modyfikację dostępnych trójników PP poprzez skrócenie kielichów i zaślepienie otworów, co pozwoliłoby na dopasowanie do przestrzeni i montaż szybkozłączki. Wskazano na potencjalne problemy z ciśnieniem wody z pompy pralki, które mogłoby wypychać korek lub powodować cofanie się brudnej wody do wężyka, sugerując zastosowanie zaworu zwrotnego otwieranego ręcznie. Ostatecznie autor samodzielnie wykonał gwintowany otwór w korku 32 mm i wkręcił przyłącze wężyka 6 mm z twardego plastiku, uzyskując szczelne i trwałe połączenie. Całość została solidnie skręcona i podłączona do dopływu wody, co rozwiązało problem w ograniczonej przestrzeni montażowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA