logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips OLED706 + TAB8505 + TAW6205 Play-Fi – zaniki dźwięku i komunikaty o niestabilnym połączeniu

paweldabkowski2 02 Sty 2026 20:50 132 0
REKLAMA
  • #1 21796864
    paweldabkowski2
    Poziom 1  
    Mam problem z TV OLED706, zestawem audio Philipsa soundbar TAB 8505, 2 głośnikami TAW6205 (przez Play-Fi) i siecią domową (router KAON AR2140 z Play), która powoli doprowadza mnie do szału. Może ktoś z Was przerabiał podobny temat i wie, jak go rozwiązać. Głośniki i TV działają normalnie, ale co jakiś czas w losowych momentach (czasem po 15 minutach, czasem po 2 godzinach) wyskakuje powiadomienie na telewizorze o niestabilnym połączeniu z prośbą o sprawdzenie ustawień sieci. Jednocześnie w momencie komunikatu dźwięk zanika na kilka sekund kilka razy, a potem znów działa poprawnie.

Podejrzane jest też to, że gdy łączę TV z routerem, np. w momencie zmiany sieci lub jej ustawień, pokazuje się komunikat: "dostęp ograniczony, połączenie z routerem nie zostało potwierdzone." Mimo to TV i głośniki grają i mają połączenie z netem.

Co już sprawdziłem:
    - Mam rozdzielone pasma 2,4 GHz i 5 GHz. Cały system audio jest na 5 GHz (ustawiłem też kanał 44 na sztywno).
    - Wszystkie urządzenia z sieci mają przypisane adresy IP.
    - IPv6 wyłączone, DNS-y ustawiałem na Google (8.8.8.8).
    - Gdy łączę TV kablem do routera, jest jeszcze gorzej niż na Wi-Fi.

Bardzo proszę o pomoc. Dzięki!
    AI: Jak daleko od routera stoją TV, soundbar i głośniki? Czy między nimi a routerem są jakieś ściany lub przeszkody, które mogą osłabiać sygnał Wi-Fi?
    Wszystko jest obok siebie.
    AI: Czy w Twoim otoczeniu jest dużo innych sieci Wi-Fi lub urządzeń korzystających z 5GHz? Ile urządzeń masz podłączonych do swojego routera jednocześnie?
    Do mojego routera jest podłączonych 19 urządzeń.
  • REKLAMA
REKLAMA