logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Macrium Reflect vs DMDE – kopia systemu AMD na Intel, błąd bootloadera po klonowaniu

Youmound 02 Sty 2026 21:06 210 9
REKLAMA
  • #1 21796884
    Youmound
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 43
    Zawsze robiłem kopię po sektorowo w DMDE.
    Na komputerze serwisowym z intel procesorem (to ważne). A kopiowany dysk z system jest pod AMD (to ważne).

I to działalo. Na serwisowym normalnie startował z dysku.

Tym razem użyłem Macrium Reflect.
    Przygotowałem pełną kopię nie inteligentną.

Przywróciłem na nowy dysk SSD.
    I na serwisowym kompie mam błąd bootloadera. Pewnie dałoby radę naprawić - kopiować nowy bootloader i by poszło. Nie w tym rzecz.

Rzecz w tym czemu się tak zadziałało?
    Oczywiście na oryginalnym komputerze wszystko śmiga.

Raczej nie spodziewałem się problemów jak z DMDE. A nie ukrywam, że VSCS jest tutaj dla mnie bardzo istotne. I ułatwiające ew. pełny backup..
  • REKLAMA
  • #2 21796895
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1611
    Jaki system? Mnie pod win 7 zmiana z jednego chipsetu na drugi nie udawała się. Win 10 raczej zadziała.
  • #3 21796902
    Youmound
    Warunkowo odblokowany
    win7 ale po DMDE działało zawsze
  • REKLAMA
  • #4 21797157
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1095
    O ile pamiętam, jest na forum trochę wątków opisujących problemy z działaniem Macrium działającego w formie innej niż backup - restore w tej samej konfiguracji.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #5 21797378
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 607
    Znając Macrium według mnie istotne jest jak przywracasz system z obrazu:
    • czy przywracasz na inny dysk na tym samym komputerze co robiłeś obraz
    • czy przywracasz na inny dysk w zupełnie innym komputerze niż robiłeś obraz

Do tego Macrium powinien zapytać gdzie będzie używany dysk - w komputerze gdzie przywracamy z obrazu czy w innym komputerze.
  • #6 21797616
    Youmound
    Warunkowo odblokowany
    >>21797157 Podziel się linkami do wątka. Mnie zawsze wkurzały odp. tutaj, że było poszukaj sobie, albo użyj google. A jak używam go mam wątek w którym pisze: było, poszukaj sobie. I jak być spokojny i nienerwowy? :)

Dodano po 1 [minuty]:

>>21797378

Badam temat. Nie twierdzę, że ustawienia które dałem są poprawne.
    Po prostu porównuję to sobie z DMDE.

W kryzysowej sytuacji naprawić bootloader to nie będzie przecież problem...
  • #8 21797687
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1095
    Wiem, że nie na temat, ale... Post nr 6, w części odnoszącej się do mej wypowiedzi, był równie oboczny.

Youmound napisał:
    Mnie zawsze wkurzały odp. tutaj, że było poszukaj sobie,

A mnie nie przestają wkurzać tacy, którzy zamiast samodzielnie - i przed założeniem tematu - poszukać, czują się urażeni, że nie dostają na tacy odpowiedzi, która jest dosłownie pod ręką (o ile umie się wpisać w wyszukiwarce słowa kluczowe - tu takie wystąpiły).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #9 21798462
    Youmound
    Warunkowo odblokowany
    Gelip napisał:
    W tym poście jest zrzut ekranu jak Macrium pyta o geometrię dysku:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4110703.html#21471911

A to nie chodzi o wybranie inteligentnej kopii? I może pominął partycję rozruchową?

W sumie nie kojarzę takiego okienka jak na Twoim screenie gdy przywracałem - ale ja przywracałem z pliku, który miałem na dysku przenośnym - jeśli ma to znaczenie?
  • Pomocny post
    #10 21798478
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 607
    @Youmound
    Inteligentna kopia to jest domyślne ustawienie programu i wtedy robi kopię tylko zajętych sektorów.
    Exact copy kopiuje wszystkie sektory i ta opcja jest wymagana np. w przypadku Linux - na forum pisałem o tym. W ogóle na forum dużo napisałem o Macrium i jego używaniu.
    Windowsy od Vista w górę używają małej partycji rozruchowej więc trzeba robić obraz też tej partycji.

Dodano po 2 [minuty]:

Nie ważne gdzie masz plik z obrazem .mrimg, ważne czy obraz systemu w tym pliku był zrobiony na tym samym komputerze co przywracasz czy na innym.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik porównał dwie metody tworzenia kopii systemu operacyjnego z dysku AMD na komputer z procesorem Intel. Dotychczas używał DMDE do kopiowania sektorowego, co pozwalało na bezproblemowe uruchomienie systemu na maszynie serwisowej z Intel. Tym razem zastosował Macrium Reflect, wykonując pełną, nieinteligentną kopię systemu i przywracając ją na nowy dysk SSD. Po klonowaniu pojawił się błąd bootloadera na komputerze serwisowym, mimo że na oryginalnym sprzęcie system działa poprawnie. Problem wynika z różnic w obsłudze bootloadera i konfiguracji systemu między platformami AMD i Intel. Użytkownik zauważa, że naprawa bootloadera mogłaby rozwiązać problem, ale istotne jest zrozumienie przyczyny niepowodzenia klonowania za pomocą Macrium Reflect w porównaniu do DMDE. W dyskusji podkreślono znaczenie właściwego kopiowania sektorowego i kompatybilności bootloadera przy migracji systemu między różnymi architekturami procesorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA