logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bojler ELEKTROMET 80l – przeciek na uszczelce grzałki, wrzątek mimo minimum temp

men07 02 Sty 2026 23:06 315 1
REKLAMA
  • #1 21797023
    men07
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Witam, mam mały problem. Mam bojler 7-letni ELEKTROMET 80 l. We wrześniu spaliła mi się grzałka w nim, ponieważ był bardzo zakamieniony. Po odkamienieniu i wymianie grzałki chodził dobrze. Po 4 miesiącach było zwarcie na grzałce, dostałem ponownie nową grzałkę, która po wymianie przecieka na uszczelce tam, gdzie się wykręca. Przecieka po około 1,5 po włączeniu (po zalaniu całego bojlera ok, nic nie uciekało). 3 razy montowałem grzałkę na 2 uszczelkach - starą i nową - i ciągle ten sam problem. Mam ustawioną temperaturę na minimum i często leci wrzątek, nie wiem czemu. Może być przyczyną zbiornik wyrównawczy pod bojlerem? Wiem, że był 7 lat temu podczas montażu nabijany powietrzem, teraz jak spuszczam wodę z bojlera to zawsze jest cały. Nie wiem, gdzie szukać przyczyny.

Dodano po 8 [minuty]:

Przesyłam zdjęcie bojlera
    Bojler wiszący poziomo z białym zbiornikiem wyrównawczym pod spodem
  • REKLAMA
  • #2 21797145
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1349
    Zrób zdjęcia z paru stron i zaznacz gdzie jest przeciek, gdzie zbiornik wody, gdzie naczynie wyrównawcze, gdzie bojler, gdzie grzałka i zaznacz kierunki przepływu wody zimnej i ciepłej.. Wstępnie to poproszę o zdjęcia z każdej strony z jakiej się uda je wykonać oraz zdjęcie metki białego zbiornika w celu stwierdzenia czy to jest zbiornik przeponowy i gdzie ma zawór do dopompowywania powietrza? Dasz rade zrobić zdjęcie metki z białego zbiornika - chodzi mi o ciśnienia znamionowe z metki?
    Masz pompkę wraz ciśnieniomierzem takim np. jakie są na stacjach benzynowych do pompowania opon samochodowych? Co do temperatury i wrzątku to wymieniłbym termostat zwłaszcza gdy ma już 7 lat i on może fiksować a oprócz termostatu do nastawy temperatury powinieneś mieć dodatkowe zabezpieczenie termiczne, więc sprawdź czy takie masz a jak nie masz to pasowałoby zamontować bo fiksacja tylko jednego regulatora zapewne była powodem szybkiego spalenia nowej grzałki..
    Zwykle oprócz regulatora termicznego stosuje się drugie tak wyglądające zabezpieczenie: Link
    Rozeznaj te sprawy także i wymień wszystko co podejrzane bo szkoda kasy na kolejną grzałkę... A co do ciśnienia w zbiorniku wyrównawczym i jak go zdiagnozować czy pracuje poprawnie i czy jest jeszcze sprawny to podam Ci gdy załączysz zdjęcie jego tabliczki znamionowej (metki)... Podaj też miejsce wszelkich zaworów bezpieczeństwa i lub zwrotnych lub uniwersalnych?
    Przydałaby się też metka górnego zbiornika...
REKLAMA