logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Satel CD-2 – montaż boczny na taśmie, 0.5cm od ściany, 0,5m od futryny, bez drzwi – czy zadziała?

rafmik 04 Sty 2026 14:39 174 2
  • #1 21798473
    rafmik
    Poziom 10  
    Ocena: 37
    Mam pytanie to osób obeznanych z tematem:
    Czy czujka kurtynowa Satel CD-2 sprawdzi się w takim zastosowaniu:

- ochrona otworu drzwiowego, ale pozbawionego drzwi
    - odległość instalacji czujki ok 0.5m od brzegu futryny
    - instalacja czujki nie na jej pleckach, ale na boku w odległości ok 0.5cm od ściany - instalacja ta taśmie/rzepie dwustronnym

Wyglądało by to tak:

Satel CD-2 – montaż boczny na taśmie, 0.5cm od ściany, 0,5m od futryny, bez drzwi – czy zadziała?

Czy będzie to działać?
  • Pomocny post
    #2 21800123
    mandb
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    W zasadzie to jest PIR tylko o charakterystyce kurtyny. Z reguły takie czujki montuje sie w pomieszczeniach zamkniętych (chodzi o ruchy ciepłego i zimnego powietrz, które mogą wywoływać fałszywy alarmy. Chyba, że konkretnie dedykowane na zewnątrz).
    ja dawno temu zamontowałem w blaszanym, wolnostojącym garażu zwykłe PIR-y i działąło OK.
    Więc tutaj też działać będzie, tylko jak chcesz przykręcić na tym boku, bo według mojej wiedzy taśma dwustronna lub rzep to mało stabilny montaż.
    Lepiej już kątownik aluminiowy. Czujka ma tył o szerokości 2 cm. Taki kątownik 20x20 to grosze.
    Możesz nawet dać trochę dalej niż pół metra od futryny i trochę wyżej niż 0,5 metra od podłoża.
    W załączonej instrukcji masz charakterystykę.
    PS.
    Mam nadzieję, że ten otwór drzwiowy to nie jest wyjście na zewnątrz budynku, bo wtedy na pewno będa fałszywe alarmy
    Załączniki:
    • cd-2_pl.pdf (639.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 21802030
    rafmik
    Poziom 10  
    Ocena: 37
    Nieaktualne, zmiana koncepcji.
REKLAMA