logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KEB F0 – który parametr ustawić do sterowania obrotami silnika potencjometrem?

tadoo 04 Sty 2026 15:26 147 3
REKLAMA
  • #1 21798526
    tadoo
    Poziom 8  
    Witam, posiadam falownik KEB serii F0. Proszę o informację, który parametr falownika zmienić, tak by po podłączeniu pod zaciski potencjometru możliwe było sterowanie płynnymi obrotami silnika.
    Pozdrawiam i dziękuję za pomoc w tej sprawie.

AI: Czy mógłby Pan podać dokładny model lub wariant falownika KEB F0 (np. pełne oznaczenie z tabliczki znamionowej)?
    07.F).R01-1228
    AI: Czy potencjometr został już podłączony do falownika? Jeśli tak, to do których konkretnie zacisków został podłączony?
    Tak, potencjometr jest podłączony.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21798636
    Zgoodie
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    Cześć,

o13 = 3 to ustawia zadawanie prędkości i kierunków ze złącza śrubowego

dodatkowo
    H0 = 0 to ustawia zadawanie prędkości napięciowe 0-10V

zakładam ze parametry silnika itp są ustawione

pzdr
    Paweł
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21798638
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1847
    o13 na 2 lub 3

Tabela ustawień wejścia wartości zadanej i kierunku obrotów, parametr 0.13
    Załączniki:
    • combivert_f0.pdf (1.15 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 21799307
    tadoo
    Poziom 8  
    Bardzo dziękuję za pomoc. Program zmieniony. Obroty silnika mogę już sterować zewnętrznym potencjometrem. Sprzedawca, od którego kupiłem ten falownik, nie podał mi hasła, ale na forum w podobnym temacie podane hasło 255 PA1 na moim falowniku zadziałało. Wszystko dobrze się skończyło.
    Pozdrawiam wszystkich ekspertów od falowników, bo bez ich fachowej wiedzy nic by się nie udało zrobić.

Dodano po 1 [godziny] 17 [minuty]:

Witam,
    Mam jeszcze jedno pytanie: jak ustawić mój falownik, aby wskazywał prędkość obrotową silnika.
    Pozdrawiam, tadoo
REKLAMA