logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tuner 1330 zawiesza się po włożeniu karty C+ i aktualizacji oprogramowania

blur 29 Paź 2006 13:50 3092 23
REKLAMA
  • #1 3165275
    blur
    Poziom 22  
    Ocena: 58
    posiadam stary 1330 używałem go tylko do FTA, teraz mam oryginalną kartę C+, zrobiłem reset tunera do ustawień fabrycznych. Jednak jest problem, wkładam karte robie wyszukaj programy, tuner znajduje 5 z paczki C+, no ok włączam 1TVP po chwili wyskakuje plansza ładowanie nowego oprogramowania, a po ok 2min ekran robi się całkowicie zielony i już nic nie da się zrobić tuner wisi, co mam robić ?
  • REKLAMA
  • #3 3167113
    blur
    Poziom 22  
    nie chce żadnego nowego softu chce po prostu przejść do fabrycznego, nic więcej
  • REKLAMA
  • #4 3426112
    mitek
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    mam ten sam problem czy udalo sie wam cos zrobic?
    gdzie znajde orginalny eeprom i liste ?
  • REKLAMA
  • #5 3426823
    Jerzy-Serwisant
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Od jakiegoś czasu nowy soft można zassać tylko na kanale EDUSAT.
  • REKLAMA
  • #6 3426927
    james bond 007
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Miałem cos podobnego ale odłączyłem Diseqa i wszystko poszło.
    A kanał to upgrade to Edusat

U mnie problem był przy 1430...
  • #7 3430015
    blur
    Poziom 22  
    no tak ale jak się kiedyś pathowało to w epromie masz blokadę ładowania softu fabrycznego i kończy się to zwiswm, dlatego trzeba ggf-em załadować oryginalny soft do pobrania ze strony lakiego
  • #8 3463004
    cardsplitter
    Poziom 13  
    Jeśli dekoder 1330 ma problem z pojawianiem się zielonej planszy to znaczy że był już kiedyś flashowany i na to rozwiązaniem jest wymiana układu flash lubzaprogramowanie tego układu na zewnętrznym programatorze oryginalnym wsadem.
    Ja osobiście radziłbym wymienić ten odbiornik na inny lepszy model choćby z powodu powolności tego sprzętu...
  • #9 3467384
    blur
    Poziom 22  
    nie trzeba nic wymieniać ani w zewnętrznym programować, nie siej dezinformacji
  • #10 3471417
    meloch
    Poziom 29  
    Ocena: 61
    blur napisał:
    nie trzeba nic wymieniać ani w zewnętrznym programować, nie siej dezinformacji

To może napiszesz dokładniej - jaki konkretnie soft i jak trzeba go wgrać. Na stronie lakiego jest mnóstwo różnych softów.
  • #11 3471587
    cardsplitter
    Poziom 13  
    "Blur" skoro twierdzisz że jest w "epromie blokada ładowania softu fabrycznego" to wyjaśnij mi łaskawie gdzie ?
    bo ja wiele razy robiłem takie dekodery i zielona plansza zawsze znaczy jedno : dekoder jest szmelcowaty i flash do przeprogramowania a ładowanie softu ggf-em nigdy nie pomaga na stałe bo wcześniej czy póżniej znowu pojawia sie ta durna plansza , wystarczy pomęczyć tuner skacząc po kanałach albo jak sie nagrzeje
    Ogólna prawda jest taka że jest to stary szrot i co mądrzejszy jego właściciel dawno go wymienił na ferdka lub wyższego pionka...
    Ale skoro ja sieje dezinformacje to może Ty jako "fachowiec" od 1330 szerzej wyjaśnisz problem tego gruchota ...
    pozdrawiam
  • #12 3472658
    adrena
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Jeżeli macie wymieniony PROM na Flash ta operacja nie przejdzie. to po pierwsze. ( Róznice w Firmware )
    Mozesz to zrobić programatorem.
    Jeżeli macie PROM ( orginał ) to spoko po resecie ( tzw. małego Flash-a ) możecie zassac orogramowanie z Nieba.
    Oczywiście Bzdury piszecie o możliwości Zaprogramowania PROM-u ( orginał-u ) nie da sie tego zrobić. Orginał w 1330 jest Tylko raz programowany i nic nie da sie na nim zmienić. Zdarzały sie modele z EPROM-em wtedy operację kasowania należało przeprowadzić w zewnętrznym kasowniku UV.

Jeżeli macie Orginał ( PROM ) i mimo resetu ( zwora wiadomego punktu ) małego flash-a operacja uploadowania oprogramowania nie przechodzi ( zilelona plansza )należy docisnąć PROM w podstawce.
    Pozdrawiam !

PS Każdy Wsz przypadek należy rozpatrywać osobno ...w zależności od tego co macie w środku.
  • #13 3472702
    meloch
    Poziom 29  
    cardsplitter napisał:
    dekoder jest szmelcowaty i flash do przeprogramowania a ładowanie softu ggf-em nigdy nie pomaga na stałe bo wcześniej czy póżniej znowu pojawia sie ta durna plansza ,

Ale skoro ja sieje dezinformacje to może Ty jako "fachowiec" od 1330 szerzej wyjaśnisz problem tego gruchota ...
    pozdrawiam

Spokojnie z ostrym "najazdem" na 13-stkę!
    Wiadomo, że nie jest to najnowysze osiągniecie techniki, ale ma pewne możliwości, trzeba je jednak umiejętnie wykorzystać.
    Do oglądania programów na oryginalnym sofcie i karcie jest w zupełności "wystarczający".

Ggf-em żadnego softu nie zmienimy(!!!), bo nie ma takiej możliwości. Tym programem można jedynie załadować plik z listą kanałów (może on też zawierać tzw. patch, tzn. nakładkę modyfikująca nieznacznie właściwe firmware).

Przede wszystkim mitek musi określić, czy był w jego tunerze wymieniany flash. Bez tej informacji trudno cokolwiek doradzać.
  • #14 3473723
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1827
    @cardsplitter, sreberko na obudowie to nie wszystko.
    Dekoder Pioneer 1330 - o ile nie jest uszkodzony - stabilnością działania bije wszystkie "chińczyki", jest jedynie wolniejszy, bo ma wewnątrz procesor ST20, a "chińczyki" już szybszy STi5518.
    1330 w trakcie normalnego użytkowania nie sprawia żadnych problemów, nawet starszym osobom, nie znających obsługi tunerów cyfrowych.
    Jak dotąd osobiście jeszcze NIGDY nie słyszałem, aby jakiś użytkownik narzekał na działanie Pioneea, nawet 1330.
  • #15 3482689
    cardsplitter
    Poziom 13  
    no to dlaczego właściciele 1330 wymieniają je na fergusony lub wyższe modele pionieera za dopłatą np. 150 pln ???
    skoro byłyby dobre to nikt by sie ich nie pozbywał...
    zresztą cyfra wyprzedała je po 1pln w promocji świątecznej...
  • #16 3486829
    JaB
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    ...Po 1 zł biorę nawet 1000szt. ...
    Bajki piszesz...
    Pozdrawiam
  • #17 3487098
    cardsplitter
    Poziom 13  
    to nie żadne bajki....była promocja sprzedaży dekoderów po 1pln ale na umowę abonamentowa więc raczej nie kupiłbyś więcej niż 1 szt....
  • #18 3487375
    blur
    Poziom 22  
    cardsplitter napisał:
    "Blur" skoro twierdzisz że jest w "epromie blokada ładowania softu fabrycznego" to wyjaśnij mi łaskawie gdzie ?
    bo ja wiele razy robiłem takie dekodery i zielona plansza zawsze znaczy jedno : dekoder jest szmelcowaty i flash do przeprogramowania a ładowanie softu ggf-em nigdy nie pomaga na stałe bo wcześniej czy póżniej znowu pojawia sie ta durna plansza , wystarczy pomęczyć tuner skacząc po kanałach albo jak sie nagrzeje

robiłem to miesiąc temu, na uploadzie dvhk jak byk leży oryginalny soft do 1330, załadowałem go ggf-em i ruszył bez problemu, a też męczyłem się kilka godzin bo była ciągle zielona plansza, swego czasu ładowało się do eeproma programem pionero specjalnie spreparowany wsad który blokował możliwość zassania softu z nieba, softu który uniemożliwiał poprawną współpracę z zielonkami, nazywany był często patch, dlatego trzeba załadować oryginalny wsad do eeproma ggf-em żeby mógł bez problemu zassać sobie soft z nieba, ot cała filozofia, ja też swego czasu zrobiłem tych tunerków kilkadziesiąt i żaden nie wymagał ingerencji do wnętrza, raz tylko po zwarciu wyjścia antenowego musiałem wymienić bezpiecznik na płycie zasilacza.
  • #19 3488390
    meloch
    Poziom 29  
    [quote="blur"]
    robiłem to miesiąc temu, na uploadzie dvhk jak byk leży oryginalny soft do 1330, załadowałem go ggf-em i ruszył bez problemu, a też męczyłem się kilka godzin bo była ciągle zielona plansza[quote]

Jasne, sprawa wydaje się prosta.
    Podaj instrukcję, w jaki sposób można załadować oryginalny soft (ten z dvhk) przy pomocy ggf.
  • #20 3488774
    adrena
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Podsumujmy !
    Wgranie Oeginalnego EEpromu.
    To nie załadowanie Firmware Tunera.
    Pozdrawiam !
  • #21 3492949
    blur
    Poziom 22  
    meloch napisał:
    [Jasne, sprawa wydaje się prosta.
    Podaj instrukcję, w jaki sposób można załadować oryginalny soft (ten z dvhk) przy pomocy ggf.

masz jakiś problem z przeczytaniem opisu na stronie lakiego ?
  • #22 3502474
    meloch
    Poziom 29  
    blur napisał:
    meloch napisał:
    [Jasne, sprawa wydaje się prosta.

masz jakiś problem z przeczytaniem opisu na stronie lakiego ?

Nie mam, ale kto inny - ma!!!

Sprawdzamy co kryje się pod obudową. Szukamy dużego 42-nózkowego układu
    scalonego, włożonego w podstawkę
    -jeśli jest to układ typu PROM o oznaczeniu PDK 031A to należy kupić
    EPROMa 27C800 (z okienkiem) lub flasha 29F800 na przejściówce,
    -jeśli jest tam EPROM 27C800 to połowa sukcesu.

Postępowanie z EPROMem 27C800
    1. Należy skasować zawartość w kasowarce UV.
    2. Po skasowaniu możemy przystąpić do zaprogramowania 27C800 w zewnętrznym
    programatorze (np. Willem z adapterem 16bit DIP42).
    3. Po zaprogramowaniu wkładamy EPROMA do podstawki do tunera.

Gdzie tu mowa o ggf???
  • #23 3526310
    komaro1
    Poziom 1  
    wystarczy wejsc na kanal edusat i pozwolic sie samemu naprawic pionkowi -przestancie kombinowac i straszyc chłopaka-przeciez pisze ze był dziewiczy odbiornik. pozdro
  • #24 3528881
    meloch
    Poziom 29  
    komaro1 napisał:
    wystarczy wejsc na kanal edusat i pozwolic sie samemu naprawic pionkowi -przestancie kombinowac i straszyc chłopaka-przeciez pisze ze był dziewiczy odbiornik. pozdrawiam

No!!! Teraz to "dowaliłeś". Nie nadążasz za "tematem".
    Przeczytaj uważnie cały temat!!!
    O dziewiczym pisze blur w ubiegłym roku.
    Potem jest pytanie miteka ze stycznia tego roku, a on nic nie pisze o dziewiczym!!!

Podsumowanie tematu

✨ Tuner Pioneer 1330 po włożeniu oryginalnej karty Cyfra+ i próbie aktualizacji oprogramowania zawiesza się na zielonym ekranie. Problem dotyczy najczęściej tunerów, które były wcześniej flashowane lub mają zmodyfikowany wsad w EPROM-ie, blokujący pobieranie oryginalnego softu z satelity Edusat. Rozwiązaniem jest załadowanie oryginalnego wsadu do EPROM-u za pomocą programu ggf, co umożliwia poprawne pobranie i instalację oprogramowania z nieba. W przypadku wymienionego układu pamięci (PROM zamiast EPROM) operacja programowania jest niemożliwa bez wymiany układu lub użycia zewnętrznego programatora. Zielona plansza oznacza uszkodzony lub nieprawidłowo zaprogramowany flash. Niektórzy zalecają wymianę tunera na nowszy model ze względu na wolne działanie 1330, jednak tuner ten jest stabilny i wystarczający do odbioru programów na oryginalnym sofcie i karcie. Aktualny soft można pobrać z kanału Edusat, a oryginalny wsad i firmware dostępne są na uploadzie dvhk oraz stronie lakiego. Wymaga to jednak znajomości procedur resetu i programowania EPROM-u lub flasha.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA