logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Corsa 1.2 1995 - Wysokie zużycie gazu, kody błędów 44 i 45

lukec 23 Gru 2005 18:23 9720 15
REKLAMA
  • #1 2109971
    lukec
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    witam .
    corsina 1.2 rok 1995. pali 12 litrów gazu na 100 km . identyko corsa kolegi z montowanym w tym samym miejscu gazem pali 9 litrów . wymieniałem termostat . odczytałem kod z lampki check engine i jest to raz numer 45 czyli sonda lambda zbyt bogata mieszanka ( na postoju ) lub też kod 44 czyli uboga mieszanka ( podczas jazdy) . Autko paliło przed montażem gazu 5 litrów benzynki na trasie i około 8 na mieście .Nie sprawdzałem ile łuka gazu na trasie ale aż się boję:-) pomożecie?

P.S gazownik skręcał pobór gazu trzykrotnie
  • REKLAMA
  • #2 2110128
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1095
    Zamontować ręczny ogranicznik maksymalnego wydatku gazu zamiast silnika krokowego i wyregulować go wyregulować .Następnie możesz założyć silnik krokowy obok regulatora ręcznego.
  • #3 2110596
    bandi21
    Poziom 30  
    Ocena: 655
    Ja radzę przydławić dolot do filtra powietrza aby zmniejszyć iloś ctlenu jaki wchodzi do silnika.Dzięki temu mieszanka na wyższych obrotach bedzie bogatsza i silnik krokowy zmniejszy dawkę gazu.znam to zwłasnego doswiadczenia i wiem że pomoże.Mozesz na próbe zakleić połowę otworu plastrem i sprawdzic efekty.myślę że zyskasz na dynamice.
  • REKLAMA
  • #4 2111335
    smakismaki
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    mój Asterix 1,4 pali od 6,15 ( lato, trasa ) do 8,8 - zima, najgorszy wynik od roku czyli twoj wóz łyka stanowczo za dużo. Sprawdz filtr powietrza, czujnik temperatury kompa, swiece, termostat i czy do filtru jest podpiete zimne powietrze a sądząc po opisie masz żle wyregulowaną instalację - po nagrzaniu silnika trzeba wkręcić śrubę na parowniku tak aby mieszanka była optymalna tą na wężu być może trzeba będzie potem trochę odkręcić. Wymaga to troche doswiadczenia, ja reguluje sam bo nie bylem zadowolony z gazowników.
  • REKLAMA
  • #5 2111402
    wojtas79
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    A czy przypadkiem twoje autko nie stało sie bardziej mulaste ? bo z moim jest tak samo, to chyba klątwa nad tymi co chcieli jeździć taniej ;)
  • REKLAMA
  • #6 2111442
    smakismaki
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    tez tak sądzę, kolega przepala gaz na małych obrotach i hamowaniu silnikiem ( trzeba wkrecic srubke parownika) a jak chce przyspieszyc to idzie slabo bo gazownicy skrecili za bardzo dopływ na węzu a wtedy na wiekszych obrotach silnik sie dławi. W prawidłowo wyregulowanym nie ma zauważalnej różnicy w mocy na benzynie a gazie i check engine nigdy nie powinien się zapalić, oczywiście ważne jest też cofniecie zapłonu na gaz ok. 3stopnie a gazownikom sie tego nie chce zrobic :-)

Dodano po 9 [minuty]:

pamietam jak po załozeniu gazu i regulacji na analizatorze przez tzw. fachowców palił w zime ok 12-14 a pod górkę musiałem wrzucac 3 bieg bo zwalniał :-) Pojechalem do innego zakładu i tam rozpieli rure łaczącą silnik z filtrem powietrza tak aby zawsze leciało zimne i to troche pomogło ( 10-11l) ale do obecnego wyniku doszedlem stopniowo wymieniając te czesci w poście wyżej i regulując instalkę co nie jest wbrew pozorom takie proste i wystarczy ruch pokrętłem o 1/8 obrotu a roznice są spore
  • #7 2111785
    bandi21
    Poziom 30  
    Jeśli zbyt dużo powietrza wchodzi do silnika to parownik nie jest w stanie podac takiej ilości gazu aby uzyskać optymalną mieszankę(uboga mieszanka na wyższych obrotach,problem znany z przypadku kolegi)i otwarcie na maksa regulatora na przewodzie doprowadzającym gaz powoduje tylko większe zużycie.Skręcenie ilości dostarczanego gazu pogłębia problem więc nie tędy droga.Upieram sie na zdławieniu dopływu powietrza ,wielokrotnie to robiłem z dobrym rezultatem.Przypominam że jadąc na gazie samochód nie korzysta z elektroniki takiej jak przepływomierz czy inny czujnik do pomiaru ilości powietrza.
  • #8 2112094
    hanse
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    czasem przyczyna tego jest za mocno przykrecona obejma na któryms z przewodów doprowadzających gaz lub powietrze - powoduje ze za mało gazu jest zasysane przez mniejszy przekrój przewodu co powoduje niewłaściwy skład mieszanki i komputer zwieksza wtedy dopływ gazu, jedno jest pewne nie powinien tyle spalic. Zatkanie filtra nie da nic bo bedzie palił 2x tyle ile ma palic! Jest to najczęstsza metoda stosowana przez "fachowców" raz w filtrze powietrza do poldka to było upchane gąbki tyle ze chyba starczyłoby jej na spory tapczanik
  • #9 2112181
    bandi21
    Poziom 30  
    hanse nie masz racji.Skład mieszanki musi być właściwy,kwestia jest w regulacji ale jak nic nie daje dawkowanie gazu to musisz powalczyć z powietrzem.Oczywiście musisz zachować umiar ale od tego jest lambda na której pojawia sie napiecie łatwe do zmierzenia woltomierzem.Na podstawie tego pomiaru wyregulujesz wszystko jak trzeba.
  • #10 2112260
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    podłacz analizator spalin i w/g niego ustaw gaz.
  • #11 2112297
    majka8
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Wydaje mi się że powinien być załorzony emulator sondy lambda.i sprubuj wymienić filtr powietrza jeśli tego nie robiłeś.
  • #12 2113193
    lukec
    Poziom 10  
    dzięki za wyczerpujące odpowiedzi.filtr powietrza wymieniałem niedawno jakies 5 tys km temu .instalacja : sterownik lambda :lecho minilambda,parownik czy jak to się nazywa :Zavoli .Nie działa np regulacja zaworka obok silniczka krokowego ,która ma niby regulować obroty .Na gazownika który to montował nie mam co liczyc bo to zwykły "partacz sciemniacz" .Nigdy nie podłączał analizatora spalin .Zgania cały czas a to na swiece ,a to na kable itd . Jest jeszcze jedna możliwość : regulacje dokonywanego w jego zakładzie odbywały się przed wymiana termostatu - czy to ma wpływ na reg. instalacji??? termostat stracił charakterystykę i otwierał się za wcześnie przez co silnik był niedogrzany .dzięki z góry aha znalazłem coś fajnego jeszcze -pomoże w regulacji:

http://www.ekoalma.pop.pl/modules.php?name=Tutoriaux&rop=tutoriaux&did=10
  • #13 2113250
    teges

Poziom 21  
    Ocena: 96
    Na temat Mini lecho było już bardzo dużo napisane ale jeszcze raz: nie da się wyregulować poprawnie instalacji gazowej przy pomocy tego urządzenia jest to jedna wielka kicha i nic więcej.Urządzenie wyprodukowane i wdrożone do produkcji po to aby w stacjach diagnostycznych oszukiwać diagnostów no i potencjalnych klientów chcących montować tanio gaz.Moim zdaniem nie powinno wogóle być montowane do samochodów z wtryskiem benzyny.
    Konto firmowe:
    auto naprawa
    Rzemieślnicza21, Płońsk, 09-100 | Tel.: 608XXXXXX (Pokaż)
  • #14 2114680
    lukec
    Poziom 10  
    przejrzałem całyu sterownik po waszych wskazówkach :
    po pierwsze switche wszystkie w pozycji on
    po drugie regulacja tsl niemożliwa -po uistawieniu progu świecenia lampki rozlegulowywuje sie sama po kilku sekundach
    po trzecie ucięty fioletowy kabel-czyli czujnik położenia tps

pomóżcie jak ustawić przełączniki -sonda 1 V . jakieś sugestie oprócz wymiany pseudo centralki?????;-)
  • Pomocny post
    #15 2116933
    bandi21
    Poziom 30  
    Podłącz tps bo w tedy lecho będzie widział bieg jałowy i nie uruchomi działania silnika krokowego.Potencjometrem w centralce wyreguluj próg zadziałania czyli wyjścia z wolnych obrotów.Lambda 1V jest ok! ale musisz ustawić emulacje lambdy jako fala prostokątna(switch w lecho ale nie pamiętam który).Podłączwoltomierz do lambdy i tak wyreguluj parownik na wolnych obrotach żeby napięcie lambdy płynnie zmieniało się w zakresie 0,2-0,8V.Jak to zrobisz to wprowadż silnik na około3000obrotó i wyreguluj podobnie ale kręcąc registrem na silniku krokowym.Jak sie uda to sprawdż jeszcze raz na jałowym i ew. skoryguj.Jak sie nie uda to ogranicz dolot powietrza.Innej możliwości nie ma a wymiana Lecho na inne urządzenie to bzdura do korsy nic lepszego nie potrzeba.

Dodano po 2 [godziny] 14 [minuty]:

www.lecholpg.pl tam jest jak ustawić przełączniki na fale 1V
  • #16 2118806
    lukec
    Poziom 10  
    wielkie dzięki wszystkim za pomoc .pozdrawiam i najlepszego w nowym roku .dam znać o efektach regulacji .

Podsumowanie tematu

✨ Opel Corsa 1.2 z 1995 roku ma problem z wysokim zużyciem gazu (12 l/100 km), podczas gdy identyczny model z tą samą instalacją gazową zużywa 9 l. Przed montażem gazu samochód palił 5 l benzyny na trasie i około 8 l w mieście. Pojawiają się kody błędów 44 (uboga mieszanka podczas jazdy) i 45 (zbyt bogata mieszanka na postoju) związane z sondą lambda. Wymieniono termostat, który wcześniej otwierał się za wcześnie, co mogło wpływać na regulację instalacji gazowej. Problemy mogą wynikać z nieprawidłowej regulacji parownika, silnika krokowego oraz dopływu powietrza do silnika. Zalecane jest ręczne ograniczenie dopływu gazu, regulacja śruby na parowniku po nagrzaniu silnika, sprawdzenie czujnika temperatury, świec, kabli oraz podłączenie czujnika TPS (położenia przepustnicy). Wskazano na konieczność podłączenia analizatora spalin do prawidłowej regulacji mieszanki oraz emulacji sondy lambda (fala prostokątna 1V). Krytycznie oceniono sterownik Lecho Minilambda jako trudny do prawidłowej regulacji, jednak z pomocą odpowiedniego ustawienia przełączników i pomiaru napięcia sondy lambda można uzyskać poprawną pracę instalacji. Wskazano także na możliwość ograniczenia dopływu powietrza do silnika w celu poprawy mieszanki gazowej. Montaż i regulacja instalacji gazowej wymaga precyzji i doświadczenia, a błędy w regulacji skutkują wysokim zużyciem paliwa i zapaleniem kontrolki check engine.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA