logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Maxtor DiamondMax Plus 8 40GB - jak sprawdzić przyczynę disk failure?

matezzz 23 Gru 2005 18:31 2175 9
  • #1 2109994
    matezzz
    Poziom 25  
    Ocena: 6
    Ogólnie to słabo się na tym znam. Gdy włączam kompa, i wykrywa mi urządzenia, to wyjkrywa dysk, ale pokazuje disk failure. czy jest jakiś w miarę prosty spisób sprawdzenia co jest uszkodzone? mechanika, czy elektronika?
  • #2 2110021
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    W biosie w pierwszej zakładce ustaw dysk na AUTO zamiast zapodawac parametry.
  • #3 2110148
    matezzz
    Poziom 25  
    było tak cały czas. primary master hard disk fail. taki mam cały czas komunikat.
  • #5 2111836
    matezzz
    Poziom 25  
    tylko nie wiem w jaki sposób mam tego użyć, skoro komp nie dochodzi do bootowania, a staje przy wykrywaniu urządzeń....
  • #6 2112892
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    a czy ten dysk masz pozworkowany na mastera ??
    moze sasiemke szlag trafil, wyciagales go jesli tak to mogles uszkodzic tasiemke, czasem same tez padaja ale to raczej zadkosc
    bios go wykrywa jako co jako mstrer czy slave na ktroym kanale ide
  • #7 2894961
    luk_asz01
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    witam
    a wiec ja juz mam to samo w drugim dysku. dwa sa firmy Maxtor.
    nie wiem o co chodzi, probowalem wszytstkiego. jeszcze raz zaraz sprawdze na innej tasmie.
    problem wyglada ta:
    Primary master hard disk fail.
    wszystkie zworki mam prawidlowo powkladane. bo jeszcze 1 h temu wszystko smigalo. wszystko sie stalo jak przelozylem dysk do innego pc. teraz z powrotem jest w macierzystym pc i dupa. jest to samo co z poprzednim dyskiem.w Biosie wykrywa go bez problemu. tak samo jak poprzedni dysk. nie wiem co z tym zrobic. prosze o jakies podpowiedzi.
    zaznacze ze robilem defaula biosu. zworek nie ruszalem, bo wszystko smiugalo wczesniej bez zarzutu. prosze o rade. z gory dzieki
  • #8 2896166
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Wykonaj sobie dyskietkę bootowalną z programem MHDD , lub Victoria . Wyłącz rozpoznawanie dysku w biosie ( NONE ) .
    I wystartuj komputer z dyskietki . W programie wykonaj test dysku . Przyciski F2 - inicjacja , F4 , F3 - reset dysku . dysk podepnij pod drugi Slot IDE jako Master . Dla pewności możesz zmienić taśmę IDE .
    Pozdrawiam .
  • #9 2903794
    luk_asz01
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    witam
    korzystam tez takiego czegos ja Dub Cd 2.0 gdzie jest ten program Victoria, no i ogolnie dalej mi nie widzi dyskow.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Maxtor DiamondMax Plus 8 40GB jest wykrywany przez BIOS, jednak pojawia się komunikat "Primary master hard disk fail", co wskazuje na problem z dyskiem. Użytkownik nie jest pewien, czy usterka dotyczy mechaniki czy elektroniki dysku. Zalecane jest sprawdzenie ustawień BIOS, zwłaszcza trybu pracy dysku (AUTO zamiast ręcznych parametrów) oraz poprawności ustawienia zworek (master/slave). Możliwe przyczyny to uszkodzona taśma IDE, niewłaściwe podłączenie dysku lub uszkodzenie samego dysku. Do diagnostyki polecane są narzędzia takie jak MHDD lub Victoria uruchamiane z bootowalnej dyskietki, co pozwala na testowanie dysku niezależnie od systemu operacyjnego. Wskazane jest także podłączenie dysku do innego kanału IDE jako master oraz wymiana taśmy IDE na nową. Oficjalne oprogramowanie diagnostyczne Maxtor można pobrać ze strony producenta, jednak wymaga to dostępu do systemu, co może być problematyczne przy braku bootowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA