logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana rozrządu Skoda Fabia 1.4 MPI 68KM – ustawienie GMP, podkładki, uszczelka, olej

kreciarobota 06 Sty 2026 12:34 528 14
REKLAMA
  • #1 21800478
    kreciarobota
    Poziom 7  
    Ocena: 10
    Cześć,

Mam Skodę Fabię z silnikiem konstrukcji czeskiej (1.4 mpi 68 KM, 8 zaworów, przebieg 177 tys. km) i chcę wymienić rozrząd. Kupiłem instrukcję Haynesa, ale zastanawia mnie kilka kwestii:

- książka mówi żeby ustawić pierwszy cylinder w górnym martwym punkcie, jednak na nagraniach na YT (np. miłośnicy 4 kółek) wcale tego nie robią. Czy jest to konieczne? Zastanawia mnie to i nie rozumiem dlaczego trzeba tak robić - zębatki są osadzone na wałkach i przy zachowaniu odstępu 12 ogniw w zasadzie nie da się tego źle założyć (po co ustawienie GMP na pierwszym tłoku);

- w zestawie są dwie bardzo cienkie podkładki pod zębatki - rozumiem, że do ustawienia zębatek tak aby łańcuch był idealnie równoległy do osi przekroju płaszczyzny zębatek, ale PYTANIE: Jak to sprawdzić? Szukałem informacji w internecie, ale nie znalazłem... Mam wziąć długą linijkę i przyłożyć do powierzchni po nałożeniu obu zębatek i sprawdzić czy jedna i druga powierzchnia zębatki przylega w całości pod linijką? Czy taka dokładność wystarczy czy mierzy się to inaczej?

- normalnie miska olejowa jest uszczelniona na silikonie, ale w zestawie jest uszczelka? Czy mogę bez obawy o szczelość ją wykorzystać czy nałożyć silikon dołączony do zestawu? Nie chcę mieć sytuacji, że będę musiał jeszcze raz ściągać miskę, spuszczać świeży olej i kolejny raz go wymieniać

Proszę o poradę fachowców

- czy koniecznie muszę odkręcić silnik z jednej poduszki bo znów niektórzy to robią, a niektórzy nie i nie wiem czy jest to konieczne

- stosowałem olej półsyntetyczny 10w40 (jak poprzedni właściciel (ładnie chodzi, nie bierze oleju), ale fabrycznie jest stosowany 5w40 i kupiłem Orlen Oil Classic Synthetic 5W40 (Mercedes - Benz 229.1, Jakość: API: SL, CF; ACEA: A3/B3, Lepkość: SAE: 5W-40) i mam obawy czy będzie dobry...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21802482
    tomaszlachendro
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    Ustawienie na 12 oczek uratuje Ci tyłek, gdy podczas mierzenia przekoszenia kol coś poruszysz bo będziesz się z tarabanił z założeniem i dokręcaniem kol bez łańcucha. Zresztą te 12 oczek jest własnie w takim położeniu tłoka z tego co pamiętam (miałem Skody OHV , ale ostatni kontakt z Felicią 1.3 miałem w 2017 r).
    Przekoszenie kol sprawdzasz tak jak piszesz jakimś liniałem bez łańcucha - podkładki ida na male kolko. Linial opierasz na dużym kole i widać ile podkładek pod male kolo trza założyć. Uważaj na pierścień oporowy walu od wewnątrz żeby ząbek ustalający Ci nie wyskoczył z pokrywy głównej .
    Uszczelkę miski smarowałem silikonem.
    Silnik wisi na pompie wody - nie pamiętam już czy trzeba było opuszczać silnik żeby kolo pasowe z walu zdjąć- wyjdzie Ci w praniu.
    Olej 5/40 będzie ok - na Lotosie wtedy śmigałem .
  • Pomocny post
    #3 21802982
    hobbista
    Poziom 25  
    Ocena: 171
    Wymiana rozrządu Skoda Fabia 1.4 MPI 68KM – ustawienie GMP, podkładki, uszczelka, olejFabia koła...ńcucha.jpg (187.16 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 21804384
    kreciarobota
    Poziom 7  
    tomaszlachendro napisał:
    Ustawienie na 12 oczek uratuje Ci tyłek, gdy podczas mierzenia przekoszenia kol coś poruszysz bo będziesz się z tarabanił z założeniem i dokręcaniem kol bez łańcucha. Zresztą te 12 oczek jest własnie w takim położeniu tłoka z tego co pamiętam (miałem Skody OHV , ale ostatni kontakt z Felicią 1.3 miałem w 2017 r).
    Przekoszenie kol sprawdzasz tak jak piszesz jakimś liniałem bez łańcucha - podkładki ida na male kolko. Linial opierasz na dużym kole i widać ile podkładek pod male kolo trza założyć. Uważaj na pierścień oporowy walu od wewnątrz żeby ząbek ustalający Ci nie wyskoczył z pokrywy głównej .
    Uszczelkę miski smarowałem silikonem.
    Silnik wisi na pompie wody - nie pamiętam już czy trzeba było opuszczać silnik żeby kolo pasowe z walu zdjąć- wyjdzie Ci w praniu.
    Olej 5/40 będzie ok - na Lotosie wtedy śmigałem .

Dzięki, Tomasz!

Jednego nie rozumiem, a chciałbym zrozumieć: nawet jeśli nie ustawię pierwszego tłoka w GMP, ale zębatki z łańcuchem ściągnę, jak będzie w DMP, i bez poruszania wałkami założę nowy zestaw z zachowaniem odległości 12 ogniw, to jakie to ma znaczenie (zwyczajnie kliny będą w innych miejscach, ale relatywnie do siebie w takim samym położeniu). Zachowując odległość 12 ogniw od kropki do kropki, nie da się tego źle założyć. Może coś mi umyka z tym GMP, ale nie rozumiem, co...

"Uważaj na pierścień oporowy wału od wewnątrz, żeby ząbek ustalający Ci nie wyskoczył z pokrywy głównej"

Jak tego uniknąć i czego nie robić (albo jakie działania mogą się do tego przyczynić)?

@hobbista (Dzięki Tobie także)
    Jest jakiś tani, dobry liniał do takich pomiarów, który można polecić?
  • #5 21804432
    tomaszlachendro
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    Jeśli nie będziesz kręcić walem to pierścień oporowy się nie ruszy - inna sprawa ze w Fabii moze on być na podporze środkowej. Felicia i starsze OHV miały go na podporze 1 od rozrządu. Wiec moze w tym przypadku nie będzie tematu.
    Z tym ustawieniem 12 ogniw - tak będzie jeśli niczym nie poruszysz i ustawisz nowe kola i łańcuch identycznie.
  • REKLAMA
  • #7 21831203
    hobbista
    Poziom 25  
    Wymiana rozrządu Skoda Fabia 1.4 MPI 68KM – ustawienie GMP, podkładki, uszczelka, olejmpi bloko...e wału.jpg (218.73 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Tłumacząc -
    Aby zablokować wał korbowy, zdejmij czujnik prędkości obrotowej silnika
    i wkręć śrubę blokującą -1-.
    – Lekko obróć wał korbowy wokół śruby centralnej,
    aż będzie można całkowicie dokręcić śrubę blokującą (końcówka śruby znajduje się
    między 2 zębami pierścienia zębatego).
    – Dokręć śrubę i zabezpiecz ją
    nakrętką kontrującą -2-
  • #8 21831594
    kreciarobota
    Poziom 7  
    >>21831203

Dzięki, znalazłem tak opisany sposób na forum zagranicznym, ale bez obrazków. Skąd masz takie instrukcje?
    Zrzut ekranu z telefonu z angielskim tekstem instrukcji naprawy silnika i demontażu elementów.
  • REKLAMA
  • #9 21831766
    hobbista
    Poziom 25  
    kreciarobota napisał:
    Skąd masz takie instrukcje?
    Nie pamiętam skąd pozyskałem . Tak z 15 lat temu to było . Kiedyś miałem taką fabianę z tym silnikiem .
  • #10 21834730
    kreciarobota
    Poziom 7  
    >>21804432

Rozebrałem i okazuje się, że rozrząd był źle złożony. Kolizji nie było, ale nie ma 12 ogniw dystansu.

Jak będę przestawiał to mam kręcić dużą zębatką (u góry) czy małą wału (na dole)?

Łańcuch rozrządu na dwóch kołach zębatych leżących na kartonie, większe koło po prawej
  • #11 21834743
    hobbista
    Poziom 25  
    Dobrze było. Trzeba było obrócić wałem o jeszcze jeden obrót a znaki by się zgrały do odliczenia ogniw
  • #12 21834876
    kreciarobota
    Poziom 7  
    >>21834743

Rzeczywiście, ale jest 13 ogniw, a nie 12. Obracać wałem czy wałkiem?
  • #13 21835618
    hobbista
    Poziom 25  
    dla przypomnienia
    Wymiana rozrządu Skoda Fabia 1.4 MPI 68KM – ustawienie GMP, podkładki, uszczelka, olej1.4 mpi ła..uch.jpg (104.46 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Po odkręceniu koła pasowego i zdjęciu pokrywy powinno się ustawić silnik do takiego położenia jak na rysunku wyżej . Wtedy zweryfikować ustawienie rozrządu licząc sworznie łańcucha od znaku do znaku . Można kręcić silnikiem , pierścienie oporowe wału nie wypadną . W odróżnieniu od poprzednich wersji tego motoru z Felicji tutaj pierścienie oporowe są na środkowej panewce głównej . Natomiast jeśli byłby żle ustawiony rozrząd to w sterowniku silnika powinien być zapisany błąd 16725 lub 17748. Kontrolę ustawienia jak i stopnia wyciągnięcia łańcucha można zweryfikować na pracującym silniku. W bloku pomiarowym nr 12 zadane wartości w pozycji 3 to 25 - 31 , pozycja 4 , 85 - 91.
  • #14 21835816
    kreciarobota
    Poziom 7  
    >>21835618

Ustawiłem rozrząd już wczoraj. Mam instrukcję Haynesa i ustawiłem tak jak napisałeś/pokazałeś. Martwiłem się tylko o ten pierścień oporowy bo ktoś mi pisał, że może wypaść. Szkoda, że wcześniej nie wiedziałem, że na tych pozycjach w bloku pomiarowym można to sprawdzić bo mam odpowiedni sprzęt do tego.
    Zrobię jeszcze dwa obroty (bo tak wyczytałem, że to min. Wartość po której są się sprawdzić czy nie ma kolizji) wałem i viola, składam resztę.

Mam uszczelkę papierową i waham się czy jej nie założyć zamiast masy uszczelniającej. Zlałem olej do czystego pojemnika bo ma nalatane mało km i planuję go wlać tak żeby zrobić jeszcze trochę i jak zruszałem stare osady żeby wyłapał je stary filtr, a jak będzie ciekło na tej papierowej uszczelce to spuszczę olej, założę masę i zaleje nowym olejem łącznie z instalacją nowego filtra. Mądry czy głupi pomysł.

W instrukcji Haynesa jest informacja żeby nałożyć masę uszczelniającą dodatkowo w dwóch miejscach i to mnie zastanawia czy instalacja papierowej uszczelki to dobry pomysł...
  • Pomocny post
    #15 21835854
    hobbista
    Poziom 25  
    Według instrukcji serwisowej uszczelka miski olejowej była stosowana tylko w silniku o pojemności 1 litra . Dla 1,4 montaż miski jest na masę uszczelniającą . I tak też to czyniłem w swojej fabianie

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wymiany rozrządu w Skodzie Fabii z silnikiem 1.4 MPI 68 KM (8 zaworów). Poruszono kwestię konieczności ustawienia pierwszego cylindra w górnym martwym punkcie (GMP) przed demontażem i montażem łańcucha rozrządu. Ustalono, że zachowanie odstępu 12 ogniw łańcucha między znakami na kołach zębatych jest kluczowe dla prawidłowego montażu, a ustawienie GMP ułatwia uniknięcie błędów przy zakładaniu i dokręcaniu kół bez łańcucha. Podkładki pod małe koło służą do wyrównania osi łańcucha względem kół zębatych i ich ilość dobiera się, mierząc linijką odległość między powierzchniami kół. Ostrzeżono o konieczności ostrożności z pierścieniem oporowym wału korbowego, który może wyskoczyć podczas manipulacji, zwłaszcza przy obracaniu wałem. Do uszczelnienia miski olejowej polecono silikon. Jako olej rekomendowano 5W40. Wskazano metodę blokady wału korbowego za pomocą specjalnej śruby blokującej, którą można kupić np. na Allegro, oraz opisano sposób jej montażu. W trakcie rozbiórki okazało się, że rozrząd był źle złożony – odstęp ogniw wynosił 13 zamiast 12. Zalecane jest obracanie wałem korbowym (dużą zębatką) o pełen obrót, aby znaki i odległości ogniw się zgrały.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA