logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki termistor zamiast 3D-15 w zasilaczu Q-Tec PSU 500W BIGFAN?

Figi 23 Gru 2005 18:50 3155 14
REKLAMA
  • #1 2110036
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Witam!
    Mam problem z wyżej wymienionym zasilaczem. Otóż pali mi z wielkim hukiem bezpiecznik. Spalony jest jeden element pomiędzy zasilaniem, a dławikiem. Jest to chyba termistor. Udało mi się odczytać tylko jedną linijkę z jego oznaczenia: 3D-15. Co w stawić zamiast niego (jaki termistor, bo nie udało mi się zidentyfikować tego oznaczenia)?
    PS.
    Ma ktoś może schemat, bo nigdzie na google nie mogę znaleźć?
  • REKLAMA
  • #2 2110060
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    To chyba warystor, a jak możesz to zapodaj fotkę.
  • #3 2110141
    Figi
    Poziom 37  
    No niestety fotek nie mam czym zrobić.
    Warystor? Hmm... po co w zasilaczu warystor na wejściu? Stawiałbym raczej na termistor NTC.
  • REKLAMA
  • #4 2110185
    tronic1
    Spec od komputerów
    No to powiedz po co termistor chyba, że wentylatory mają regulowane obroty. Warystor zabezpiecza zasilacz przed np. przepięciami.
    :arrow: Zresztą poczytaj tutaj...
  • #5 2110227
    Figi
    Poziom 37  
    tronic1 napisał:
    No to powiedz po co termistor ?

Jak zapewne wiesz, podczas włączenia zasilacza rozładowane kondensatory elektrolityczne pobierają bardzo duży prąd. Termistor NTC wstawiony pomiędzy nie, a zasilanie, minimalizuje ten problem.

Link pouczający, ale nie znalazłem w nim odpowiedzi na pytanie, czym zastąpić spalony element.
  • REKLAMA
  • #6 2110372
    tronic1
    Spec od komputerów
    :arrow: Tu masz ciekawszy artykuł.
    Zobacz jak on "stoi" w układzie, a jeśli termistor to popularne w zasilaczach są np. takie: SCK-053NTC5O3A20
    Jeśli wali bezpiecznik to masz zwarcie na pierwotnej/sieciowej stronie.
    Sprawdź prostownik, elektrolity i Mosfety, a do próby włączaj zasilacz do sieci 230V~ przez żarówkę 230V~/40W.
  • REKLAMA
  • #7 2110789
    Figi
    Poziom 37  
    Artykuł ciekawy.
    Napisałem jak element "stoi" w układzie... pomiędzy zasilaniem, a dławikiem. Właśnie dlatego uważam, że to termistor.
    Drugi link... hmm.... ciekawe, ale.... ja nie paniemai pa ruska....
    Zwarcia nie ma. sprawdzałem najprościej jak można - wstawiając bezpiecznik i mierząc rezystancję na wtyczce sieciowej (przy wyłączonym zasilaczu oczywiście). Zwarty jest za to właśnie element, którego zamiennika poszukuję.

Nie jest to może popularny zasilacz, ale naprawdę nikt nie ma schematu?
  • #8 2114441
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    Figi napisał:
    Nie jest to może popularny zasilacz, ale naprawdę nikt nie ma schematu?

Witam ! ... o schemacie zapomnij elementem jest termistor w Twoim przypadku za pewnie w kolorze czarnym i oprócz napisu 3D-15 masz , miałeś za pewnie jeden z tych :
    NTC-3D-15
    MF71-3D-15
    DSC-3D-15
    ... i takich należy szukać w sklepach elektronicznych lub na giełdach zapewne nie będzie to łatwe ale w pierw poszukaj na necie jakiś katalog by sie zorientować jakie mają parametry .:D
  • #9 2114566
    Figi
    Poziom 37  
    Sądząc po szczątkach jego obudowy, jakie wysypałem z zasilacza może to być ten NTC-3D-15 (faktycznie jest czarny). Kłopot w tym, że w żadnym znanym mi katalogu, taki termistor nie figuruje, a w necie znalazłem tylko stronki w języku chińskim albo japońskim (w każdym razie z domkami zamiast literek).
    Nie wiem czy dobrze kombinuję, ale skoro jest to termistor na wejściu, to powinien, tak jak pisałem wcześniej, zapobiegać efektowi "zwarcia na kondensatorach elektrolitycznych" po włączeniu zasilacza. Skoro oryginalny bezpiecznik był w tym zasilaczu 6,3A, to prąd na starcie nie powinien przekraczać ok. 5A. Stąd z prawa Ohma termistor w temperaturze pokojowej powinien mieć rezystancję:
    R = 230/5 ≈ 47Ω
    Zgodnie z tym powinienem szukać termistora NTC 47Ω o prądzie maksymalnym 5A.
    Czy dobrze kombinuję?
  • #10 2114761
    TONI_2003
    Moderator
    Sądzę że będzie to wartość od 5 Ω do góra 10 Ω jako że zadałem sobie trud i jakieś 20 sztuk jakie mam pomierzyłem . :D
    Zresztą spróbuj poszukać tak jak ja i znalazłem :
    http://www.vishay.com/thermistors/ntc/
  • #11 2155059
    Figi
    Poziom 37  
    Mam jeszcze jedno pytanie w związku z tematem. Jaką moc musi mieć taki termistor i gdzie go kupić, bo jakby nie patrzeć prąd będzie przy ciągłej pracy ok. 3A?
  • #12 2156350
    TONI_2003
    Moderator
    ... najprościej będzie poszukać w jakimś innym zasilaczu , a przynajmniej ja tak sądzę i sądzę że się nie mylę. Zwracając uwagę na to co na tym co miałeś jest napisane.
  • #13 2156380
    Figi
    Poziom 37  
    No i właśnie w tym problem, bo nie zajmuję się serwisem zasilaczy. A ten jest poprostu z komputera, w którym ktoś zrobił zwarcie na linii +5V. Gdyby to był Chieftec lub coś podobnego, to nie byłoby problemu, a tak... Poszukam jeszcze na Allegro, może cos znajdę... Jakby ktoś jednak wiedział gdzie kupić, to będę wdzięczny za linka.
  • #14 2156438
    TONI_2003
    Moderator
    ... podejdź do jakiegoś serwisu komputerowego i się popytaj zapewne coś załatwisz.
  • #15 2284427
    Figi
    Poziom 37  
    Znalazłem stronę opisującą dokładne parametry tego termistora:
    http://www.skceramic.com/pro-ntc_power.htm
    Niestety nigdzie nie mogę dostać zamiennika. Pytałem w serwisach (zarówno komputerowych jak i RTV, AGD). Odpowiedzi ciągle te same:
    - Nie zajmujemy się tym.
    - Mamy, ale na mniejszy prąd (4A to trochę mało zważywszy na to, że oryginalny miał 7A).
    A miałem nadzieję, że wszystko pójdzie z tym zasilaczem gładko...

Podsumowanie tematu

✨ W zasilaczu Q-Tec PSU 500W BIGFAN spalił się element pomiędzy zasilaniem a dławikiem, prawdopodobnie termistor oznaczony jako 3D-15. Użytkownik poszukuje zamiennika, jednak oznaczenie 3D-15 nie jest łatwe do zidentyfikowania w katalogach, a znalezione informacje wskazują na termistor NTC, najprawdopodobniej model NTC-3D-15 lub podobny (np. MF71-3D-15, DSC-3D-15). Termistor ten ma za zadanie ograniczać prąd rozruchowy kondensatorów elektrolitycznych, co zapobiega przepaleniu bezpiecznika. Szacowana rezystancja termistora w temperaturze pokojowej powinna wynosić około 5–10 Ω, a prąd znamionowy około 3–5 A, z mocą dostosowaną do ciągłej pracy. Wskazano popularny model SCK-053NTC5O3A20 jako przykład termistora stosowanego w zasilaczach. Problemem jest jednak trudność w znalezieniu dokładnego zamiennika na rynku, gdyż oryginalny element może mieć parametry niedostępne w standardowych sklepach. Zalecane jest sprawdzenie stanu prostownika, elektrolitów i tranzystorów MOSFET oraz testowanie zasilacza przez żarówkę ograniczającą prąd. Poszukiwania zamiennika można prowadzić w serwisach komputerowych lub na aukcjach internetowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA