logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

De'Longhi Dedica EC 685 – wyciek wody spod zbiornika po napełnieniu, ekspres na gwarancji

domanskij 06 Sty 2026 14:29 342 6
REKLAMA
  • #1 21800620
    domanskij
    Poziom 1  
    Mam ekspres kolbowy Delonghi Dedica EC 685 i po wyjęciu zbiornika z wodą i nalaniu wody do środka, woda wylatuje ciurkiem od dołu ze zbiornika. Co może być przyczyną i jak to naprawić? Ekspres jest na gwarancji.
    AI: Czy woda wycieka ze zbiornika już po samym napełnieniu (gdy nie jest jeszcze włożony do ekspresu), czy dopiero po zamontowaniu zbiornika w ekspresie?
    Woda wycieka ze zbiornika, kiedy jest w nim woda, tylko gdy jest wyjęty z ekspresu. Gdy jest włożony do ekspresu, woda nie ulatuje.
    AI: Czy sprawdzałeś stan uszczelek oraz miejsca, w którym zbiornik łączy się z ekspresem? Czy widać tam jakieś uszkodzenia lub nieszczelności?
    Nie wiem, jak sprawdzić stan uszczelek.
  • REKLAMA
  • #2 21801366
    Eko00
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    `Ekspres jest na gwarancji` więc po co grzebać samemu ??
  • REKLAMA
  • #3 21801436
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6602
    domanskij napisał:
    Co może być przyczyną i jak to naprawić? Ekspres jest na gwarancji.

Zareklamować u sprzedawcy (tzw. rękojmia) lub u gwaranta (gwarancja).
    Eko00 napisał:
    Ekspres jest na gwarancji` więc po co grzebać samemu ??

Aby stracić gwarancję. Taka natura niektórych.
  • REKLAMA
  • #4 21801928
    Pentaxowy
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Eko00 napisał:
    `Ekspres jest na gwarancji` więc po co grzebać samemu ??

Żeby wiedzieć czy serwis producenta mowi prawdę co było uszkodzone. Też nie rozumiem, a postów gdzie sprzęt jest na gwarancji i później nawet nie ma info co było uszkodzone i naprawione jest sporo ;)
  • #5 21801978
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6602
    Pentaxowy napisał:
    Też nie rozumiem, a postów gdzie sprzęt jest na gwarancji i później nawet nie ma info co było uszkodzone i naprawione jest sporo

Mnie przy naprawie gwarancyjnej (korzystałem przy uszkodzeniu TV) nie obchodziło co serwis wymienił. Nawet nie pytałem. Ważne, że sprzęt oddany sprawny. Nawet nie próbowałem otwierać. Jednego dnia zabrano a następnego oddano.
  • REKLAMA
  • #6 21801981
    Eko00
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    No bo to jest normalne, na gwarancji chyba nawet nie mają obowiązku powiedzieć co było uszkodzone, oddają sprawny i tyle
  • #7 21801996
    Pentaxowy
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Eko00 napisał:
    No bo to jest normalne, na gwarancji chyba nawet nie mają obowiązku powiedzieć co było uszkodzone, oddają sprawny i tyle

Kwestia serwisanta, ja zawsze mówię co było uszkodzone ;) A jak dotąd żaden producent nie narzucał mi czy mam informować czy nie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada ekspres kolbowy Delonghi Dedica EC 685, który wykazuje wyciek wody spod zbiornika po jego napełnieniu i wyjęciu z ekspresu. Woda wycieka tylko wtedy, gdy zbiornik jest wyjęty, natomiast po zamontowaniu w ekspresie nie ma wycieku. Problem może wynikać z nieszczelności lub uszkodzenia uszczelek zbiornika, jednak użytkownik nie wie, jak sprawdzić ich stan. Ekspres jest na gwarancji, co sugeruje możliwość zgłoszenia reklamacji lub wymiany wadliwego elementu. Wskazane jest zweryfikowanie uszczelek i miejsc łączenia zbiornika z ekspresem, a w przypadku braku możliwości samodzielnej diagnozy, skorzystanie z serwisu gwarancyjnego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA