logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Saunier Duval Isotwin – niestabilna temperatura ciepłej wody w dwóch lokalach CO

agulka831 06 Sty 2026 18:14 141 2
REKLAMA
  • #1 21800913
    agulka831
    Poziom 1  
    Wykonywałam nową instalację CO w starym budynku. Za namową instalatora podłogówki (nowej) kupiłam kocioł Saunier Duval Isotwin. Kocioł ma dostarczać ciepłą wodę i ogrzewać dwa niezależne od siebie lokale mieszkalne. Jedno użytkowane na stałe, drugie okazjonalnie. Mam problem z ciepłą wodą, mimo że kocioł nastawiony jest na stałą temperaturę. Początkowo pod prysznicem zmieniała się temperatura wody. Instalator twierdził, że to wina pieca. Serwisant, że to wina instalacji. Serwisant nie zalecił używania pompy cyrkulacyjnej. Po ustawieniu bidetki na zimną wodę - problem u mnie w mieszkaniu znacząco się ograniczył, ale w drugim mieszkaniu (które jest zlokalizowane dalej od kotła) jest problem z temperaturą wody. U mnie jest ciepła, tam letnia.
    Czy ktoś ma pomysł, co to może być? Jak znaleźć usterkę? A może ktoś z okolic Bielska-Białej by się podjął komercyjnej analizy i doprowadzenia do tego, by wszystko działało.
    AI: Jak długa jest instalacja ciepłej wody od kotła do drugiego mieszkania i jakiej średnicy są tam rury? Czy są one jakoś dodatkowo izolowane?
    Jest długa
    AI: Czy w drugim mieszkaniu problem z letnią wodą występuje cały czas, czy tylko po dłuższej przerwie w korzystaniu z ciepłej wody?
    Po dłuższej przerwie
  • REKLAMA
  • #2 21800955
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 477
    Za mało danych. Nie wiadomo jak zbudowana jest instlacja i jaka jest duża. Wygląda jakby gdzies podmieszywało sobie wodę, może brak zaworu zwrotnego albo miesza w bidetce lub baterii podtynkowej jak jest.
  • #3 21801838
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 946
    Ja jeszcze dodam pytanie - czy są baterie termostatyczne?
    Czasami przez nie przepływa zimna woda do ciepłej.
REKLAMA