logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dell XPS 15 9570 – migający czarny ekran (po nieudanej instalacji programu (?)), Win11 25H2

MrxPL 08 Sty 2026 14:28 123 1
REKLAMA
  • #1 21802838
    MrxPL
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Mam problem z systemem/laptopem. Mruga mi ekran na czarno, czarny ekran trwa 0,1 do 2 sekund.
    Zbiegło się to w czasie z nieudaną próbą instalacji programu Huawei PC Manager (miałem taką potrzebę) (posiłkowałem się tą stroną: https://www.huaweiblog.de/news/howto-huawei-pc-manager-installation/). Ten program jest tylko dla laptopów Huawei ale po kombinacjach można go zainstalować na każdym PC.

Po restarcie zaczął się ten problem. Może była też w tle jakas aktualizacja nie wiem.

Laptop to Dell XPS 15 9570 (i7 8700H, 32GB RAM, 4K, Intel UHD 630 + GTX1050TI)
    System to Win 11 25H2 na bieżąco aktualizowany.

Ogólnie miganie występuje w 10% w systemie i w 90% w przeglądarkach (głównie używam Opery ale problem występuje też w Edge). W załączniku film.

Miałem trop że to może coś z przyśpieszaniem sprzętowym. Jak wyłączyłe akcelerację albo jak zostawie włączoną i wejdę w opera://flags i zmienię ANGLE graphic backend na cokolwiek innego niż Default to problem zmniejsza się o jakieś 50%, ale nie całkowicie. I nie jest to idealne rozwiązanie bo po wyłączeniu akceleracji przeglądarka zauważalnie zwalnia

Zrzut ekranu z ustawieniem ANGLE graphics backend w przeglądarce Opera

Jak wyłącze przyśpieszanie GPU w ustawieniach Windowsa to też problem się zmniejsza ale można zauważyć wolniejsze działanie.

I nie wiem teraz co z tym fantem zrobić. W biosie jest OK.
  • REKLAMA
  • #2 21803754
    MrxPL
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Problem rozwiązałem ale to był chyba zbieg okoliczności z tym programem Huawei

Rozwiązanie znalazłem tu: https://superuser.com/questions/1782248/flick...mium-based-browsers-chrome-edge-opera#1782249

Musiałem zmienić #use-angle na D3D9 np. oraz #ignore-gpu-blocklist na włączony

Z tego co widzę ktoś napisał że problem jest związany z wysokimi rozdzielczościami (jak u mnie 4K) na kartach Intel UHD (jak u mnie UHD 630)

Nie wiem czemu zaczeło się to tak nagle po restarcie ale podane rozwiązanie pomaga - skończyło się miganie
REKLAMA