logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi B5 Avant 1.9 TDI 81 kW, 1996 r – wyciek paliwa spod pompy wtryskowej, uszczelki?

Lotek999 08 Sty 2026 20:50 285 3
REKLAMA
  • #1 21803213
    Lotek999
    Poziom 2  
    Pompa wtryskowa w silniku Audi z zaznaczonym miejscem wycieku paliwa.

Hejcia.

Cieknie mi paliwo z jednej z dwóch moich gratów. Tym razem jest to Audi B5 Avant '96 r., 81 kW.
    Cieknie mi z pompy wtryskowej. Nie jestem mechanikiem, ale wszystko robię raczej sam.
    W każdym razie kapie mi spod tej pompy i nie mam pojęcia, skąd to jest, jako, że mam drugiego grata na chodzie, to mam czas zapytać na forum.
    Załączam filmik z kapiącym paliwem oraz zdjęcie. Bardzo bym prosił o podpowiedź, skąd to może lecieć. Mam nadzieję, że wystarczy wymienić uszczelki.

Silnik Audi B5 Avant z widoczną pompą wtryskową i zaznaczonym miejscem wycieku

AI: Jesteś w stanie określić dokładniej, z którego miejsca na pompie cieknie paliwo? Chodzi o jakiś konkretny króciec, połączenie, czy może z samego korpusu/obudowy pompy?
    Kapie ze spodu.
    AI: Czy wyciek pojawił się nagle, czy raczej narastał z czasem? Robiłeś ostatnio coś przy pompie albo układzie paliwowym?
    Pojawił się nagle.
  • REKLAMA
  • #2 21804598
    gry6h54
    Poziom 18  
    Ocena: 38
    Zestaw uszczelek 50 zł allegro. Na YouTubie jak otworzyć pompę. Sama pompa 100 zł. Wygląda jakby oring z tłoko-rozdzielacza padł ze starości. Jest pomiędzy obudową. Duży. Obejdzie się bez rozbierania rozrządu. :>
  • REKLAMA
  • #3 21804774
    Lotek999
    Poziom 2  
    >>21804598 No, dzięki bardzo za odpowiedź, ładnie mnie to ukierunkowało. No to musi być ta uszczelka :). Widziałem w zestawie uszczelek Boscha na Allegro, w komentarzach, że tę dużą 60 x 2,5 mm można kupić osobno, więc zaryzykowałem i kupiłem na razie tylko tę za 10 zł z dostawą. Kumam mniej więcej, jak to rozebrać. Dojdzie, to się za to wezmę i napiszę posta, jak się uda.
  • #4 21826923
    Lotek999
    Poziom 2  
    No, witam ponownie wszystkich zainteresowanych.

To tak... Na końcu okazało się, że to jednak uszczelka od korka głowicy tłokorozdzielacza (o ile nie mylę nazwy), ta środkowa śruba pomiędzy przewodami wysokiego ciśnienia.
    Wystarczyło ogarnąć trójkątną nasadkę 26 mm i wymiana zajęła 15 minut, momentem "żeby było", bo tam mi się mój elektroniczny dynamometr nie zmieści, ma być na 70 N·m, poza tym podobno wymienia się śrubę na nową, bo są straty na ciśnieniu, ale to jest mój grat i będę z nim robił co chcę ;). Zanim doszedłem do tego, że to ta uszczelka wymieniłem uszczelkę tłokorozdzielacza 3 razy, przy okazji wymieniłem rozrząd i nauczyłem się budowy tłokorozdzielacza ze schematu i filmików na YouTube. Nie polecam nieoryginalnych uszczelek, bo przy montażu łatwiej wam się zniszczą. Właśnie ustawiłem kąt wtrysku i mam bicie na kole od pompy, najpewniej od zbijania jej, bo się naczytałem forów zamiast użyć ściągacza.

Lepiej sprawdzić tę uszczelkę z tego korka najpierw, bo dużo mniej roboty przy tym.

Pozdrawiam
REKLAMA