Cześć wszystkim,
Mam problem z niestabilnością systemu po włączeniu profilu AMD EXPO w BIOS-ie. Gdy RAM działa na 6000 MHz, zaczynają crashować gry, przeglądarka internetowa i inne aplikacje. Na domyślnych ustawieniach (bez EXPO) wszystko działa bez zarzutu.
Specyfikacja sprzętu:
Płyta główna: Gigabyte B650 Eagle rev. 1.0
Procesor: AMD Ryzen 5 7600
Karta graficzna: AMD Radeon RX 6600 XT
Zasilacz: SilentiumPC Vero L3 600 W 80 Bronze
RAM: GOODRAM IRDM 32 GB (2x16 GB) DDR5 6000 MHz CL30 DIMM
Co już sprawdziłem:
Wymieniłem moduły RAM na nowe - problem nadal występuje, więc to nie wina pamięci.
Testowałem system na stockowych ustawieniach BIOS-u - stabilny.
Aktualizowałem BIOS do najnowszej wersji.
Sprawdzałem temperatury - w normie.
Nie wiem, co dalej robić. Zanim odeślę płytę główną lub procesor na gwarancję, chciałbym usłyszeć Wasze sugestie. Może to kwestia kompatybilności, ustawień BIOS-u, czy coś innego? Dzięki za pomoc!
AI: Czy próbowałeś ręcznie ustawić napięcia RAM (np. DRAM Voltage, SOC Voltage) lub inne parametry w BIOS-ie zamiast korzystać tylko z profilu EXPO? Jeśli tak, to jakie wartości testowałeś?
Nie próbowałem, ale mogę spróbować z jakimś dobrym poradnikiem
AI: Czy Twój system operacyjny był instalowany na czysto na tej konfiguracji sprzętowej? Jakiej wersji systemu używasz (np. Windows 10/11, Linux)?
Windows 11 był instalowany na czysto, bo wraz z komputerem był instalowany nowy dysk
Mam problem z niestabilnością systemu po włączeniu profilu AMD EXPO w BIOS-ie. Gdy RAM działa na 6000 MHz, zaczynają crashować gry, przeglądarka internetowa i inne aplikacje. Na domyślnych ustawieniach (bez EXPO) wszystko działa bez zarzutu.
Specyfikacja sprzętu:
Płyta główna: Gigabyte B650 Eagle rev. 1.0
Procesor: AMD Ryzen 5 7600
Karta graficzna: AMD Radeon RX 6600 XT
Zasilacz: SilentiumPC Vero L3 600 W 80 Bronze
RAM: GOODRAM IRDM 32 GB (2x16 GB) DDR5 6000 MHz CL30 DIMM
Co już sprawdziłem:
Wymieniłem moduły RAM na nowe - problem nadal występuje, więc to nie wina pamięci.
Testowałem system na stockowych ustawieniach BIOS-u - stabilny.
Aktualizowałem BIOS do najnowszej wersji.
Sprawdzałem temperatury - w normie.
Nie wiem, co dalej robić. Zanim odeślę płytę główną lub procesor na gwarancję, chciałbym usłyszeć Wasze sugestie. Może to kwestia kompatybilności, ustawień BIOS-u, czy coś innego? Dzięki za pomoc!
AI: Czy próbowałeś ręcznie ustawić napięcia RAM (np. DRAM Voltage, SOC Voltage) lub inne parametry w BIOS-ie zamiast korzystać tylko z profilu EXPO? Jeśli tak, to jakie wartości testowałeś?
Nie próbowałem, ale mogę spróbować z jakimś dobrym poradnikiem
AI: Czy Twój system operacyjny był instalowany na czysto na tej konfiguracji sprzętowej? Jakiej wersji systemu używasz (np. Windows 10/11, Linux)?
Windows 11 był instalowany na czysto, bo wraz z komputerem był instalowany nowy dysk