logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpieczne podłączenie rozdzielnic: złączka WAGO za licznikiem, przewody 4-6mm²

barmo 11 Sty 2026 19:01 282 1
  • #1 21805800
    barmo
    Poziom 1  
    Pytanie odnośnie istniejącej instalacji elektrycznej w domu i czy słusznie mnie korci ją lekko przerobić. Oryginalna instalacja była podobno robiona przez elektryka, ale po pierwsze niektóre decyzje są dla mnie niezrozumiałe, a po drugie późniejsze przeróbki mogły ją popsuć.

Krótki opis: instalacja jednofazowa w domu jednorodzinnym, wyjście z licznika jest podłączone do dwóch rozdzielnic na dwóch piętrach. W każdej rozdzielnicy jest bezpiecznik nadprądowo-różnicowy C25 i seria nadprądowych C10 i C16 dla indywidualnych obwodów (po 3-4 na piętro). Oryginalnie jedna z rozdzielnic była blisko licznika i kabel z licznika był podłączony bezpośrednio do niej. Kabel prowadzący do drugiej rozdzielnicy był wpięty w wejście do pierwszej. Podczas remontu rozdzielnica "wywędrowała" dalej od licznika i teraz obie są podłączone (amatorsko) przez złączkę WAGO (czyli mamy licznik -> WAGO -> kable do rozdzielnic > różnicówki > obwody). No i ten kawałek mnie niepokoi, bo mam za licznikiem w domu dobre 10 metrów przewodów i złączki niezabezpieczone praktycznie niczym. Wszystkie kable są w korytkach natynkowych, złączki też gdzieś tam.

Pytania:
    1. Czy w ogóle słusznie mi obecne rozwiązanie nie daje spać po nocach, może tak jest ok?
    2. Jeśli chciałbym to przerobić tak, żeby między licznikiem a pierwszym bezpiecznikiem był możliwie najkrótszy przewód i zero złączek, to czy ma sens wyciągnięcie różnicówek z rozdzielnic na piętrach i zamontować je tuż przy liczniku? Czy jakoś to ogarnąć inaczej? Przy liczniku mam akurat dziurę, gdzie spokojnie zmieszczę małą szynę i bezpieczniki, kabel od licznika ma jakiś metr.
    3. Za parę miesięcy będę prawdopodobnie do tego wszystkiego podłączać PV z baterią, czy jest sens poprawiać instalację teraz, czy może lepiej się zgadać z elektrykiem, który będzie mi robić PV?

Z góry dzięki za porady i przepraszam za mało fachowe słownictwo. Staram się jak mogę :)
    AI: Jaki jest przekrój (mm²) i typ przewodów, które idą od licznika do rozdzielnic? Czy są to przewody miedziane czy aluminiowe?
    Wszystkie przewody miedziane typu linki. Do rozdzielnic, jeśli dobrze pamiętam, jest 4 mm (a może nawet 6).
    AI: Czy ta złączka WAGO za licznikiem jest zamknięta w jakiejś obudowie/rozdzielnicy, czy po prostu leży luzem w korytku?
    Złączka leży luzem w korytku.
  • #2 21806161
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    barmo napisał:
    czy może lepiej się zgadać z elektrykiem który będzie mi robić PV?

Chyba oczywiste.
REKLAMA