logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 307 1.6 HDI – niska temperatura silnika, długo się nagrzewa, termostat wymieniony

adasadas 11 Sty 2026 19:39 552 3
REKLAMA
  • #1 21805848
    adasadas
    Poziom 2  
    Witam, mam problem, który od dłuższego czasu dotyczy temperatury silnika. Peugeot 307 1.6 HDI, temperatura, którą osiąga, to max 80°C. Zimą, jak to zima, też dojdzie do tych 75°C, ale długo się nagrzewa. Ogrzewanie w środku auta jest, nie ma co narzekać. Termostat już był kilka miesięcy temu zmieniony i sytuacja się nie poprawiła. Mechanik twierdzi, że za temperaturę odpowiada tylko termostat. Nie chcę się z nim kłócić, bo niestety, ale w mechanice samochodowej jestem słaby :) Powiedział, żebym kupił termostat Verneta, bo to dobra firma. Jednak ja podchodzę do tego już sceptycznie i jestem przekonany, że to nie rozwiąże sprawy.

Wiem, że takie problemy mieli inni użytkownicy tych aut w przeszłych latach, bo są takie tematy w internecie, jednak nie ma w nich rozwiązania. Ktoś może podpowiedzieć, o co chodzi? Czy to wina chłodnicy? Termostat zakupiłem i w najbliższych dniach będzie i tak wymieniony, bo nie mam innego wyjścia.
  • REKLAMA
  • #2 21805882
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 729
    To jest niestety przypadłość tych silników zimą. Chłodnica jest przewymiarowana w stosunku do potrzeb silnika.
    EGR masz czy zaślepiony? To też wpływa na to, jak szybko nagrzewa się silnik zimą.

W warunkach zimowych, jeżeli jeździsz na krótkich trasach 5-10 km z prędkościami nieprzekraczającymi 50-60 km/h, to zapomnij o rozgrzaniu tego silnika.

Częściowym rozwiązaniem tego problemu może być stosowanie zimą osłony na chłodnicę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21805887
    adasadas
    Poziom 2  
    >>21805882

Nie ma różnicy, zima czy lato. Latem temperatura też dochodzi do takiego poziomu. Nie ma tzw. falowania temperatury, czyli że raz jest 90, później spada na 70 itd.

Nie mam informacji o EGR...
  • #4 21805905
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    adasadas napisał:
    Powiedział, żebym kupił termostat Verneta, bo to dobra firma

Później mogą być kłopoty.
    1. Termostatu nie kupujemy dobra czy zła firma. Termostat kupujemy zawsze z dowodem rej. pojazdu.
    3. Istotnym parametrem termostatu jest punkt jego otwarcia. Tzn. temp., przy której zaczyna się uchylać. Możesz wsadzić term. do słoika z wodą i termometrem, łagodnie go ogrzewać i zobaczyć, jak zaczyna się uchylać. Dla danego auta przewidziana jest przez konstruktora określona temp. otwarcia termostatu.
    4. Jest to cała wiedza potrzebna użytkownikowi - w zakresie termostatu.
    adasadas napisał:
    jednak nie ma w nich rozwiązania

5. Rozwiązanie jest jedno. Kupować dobrze dobrany termostat! W hurtowni też mogą być pomyłki.
    6. Można zawsze spr. czy kupiono dobry termostat.
    7. To, czy otwiera się długo, czy krótko, nie interesuje właściciela pojazdu. Natomiast interesować go powinno, aby zawsze miał sprawny termostat. Chyba jest logiczne, że zimą musi się dłużej nagrzewać, zanim się uchyli - jak latem!
REKLAMA