Witam. Ostatnio udało mi się kupić Yaesu VX2R i to w dodatku parkę. Niestety, jeden z nich miał uszkodzony wyświetlacz. Mając świadomość tego faktu chciałem odkupić tylko sprawne radio ale w wyniku negocjacji kupiłem dwa. Oba radia poza uszkodzonym wyświetlaczem wyglądają na zadbane. Dostępność wyświetlacza- tu sprawa wyglądała początkowo na beznadziejną. Zacząłem szukać LCD po giełdach i sklepach. W wyniku poszukiwań natrafiłem na sklep w Szwecji który miał ostatnią sztukę. Zamówiłem. Kwota niska, więcej zapłaciłem za przesyłkę. Mając na uwadze możliwość zaginęcia przesyłki szukałem dalej. I znalazłem w Polsce, w Consparku. Muszę przyznać że poziom obsługi pozytywnie mnie zaszokował. Absolutnie nie robię tu żadnej reklamy i nie chcę żeby było to tak odebrane. W efekcie wyświetlacz dotarł do mnie po kilku dniach. Zabrałem się do wymiany. Sama wymiana banalna i zajmuję nie więcej jak 20 minut z rozkręceniem i poskręcaniem radia. Odkryłem jednak biały nalot w okolicach jednego rzędu wyprowadzeń procesora. Usunąłem nalot, okazało się że pod nim nie ma żadnych śladów korozji który mógłby stworzyć problemy w przyszłości.
Radio jest o tyle ciekawe że pomimo małych wymiarów ma cztery głowice w.cz strojone warikapami. Schemat jest dostępny w sieci więc można sobie go pobrać.
Im bardzej poznaję ten transceiver tym bardziej mi się podoba. Zakupiłem dodatkowe akumulatory li-ion 1S i niebawem zrobię do nich ładowarkę. Dodaję kilka zdjęć, pewnie są osoby ciekawe konstrukcji tego maleństwa. Dla porównania zdjęcie z ... solniczką oraz z odnowionym Icom W32E
Radio jest o tyle ciekawe że pomimo małych wymiarów ma cztery głowice w.cz strojone warikapami. Schemat jest dostępny w sieci więc można sobie go pobrać.
Im bardzej poznaję ten transceiver tym bardziej mi się podoba. Zakupiłem dodatkowe akumulatory li-ion 1S i niebawem zrobię do nich ładowarkę. Dodaję kilka zdjęć, pewnie są osoby ciekawe konstrukcji tego maleństwa. Dla porównania zdjęcie z ... solniczką oraz z odnowionym Icom W32E