logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WIFIBOX SAGEMCOM DSIW74 – brak aktywacji karty po wymianie dekodera Canal+

pawelsax 26 Sty 2026 17:56 576 14
REKLAMA
  • #1 21820469
    pawelsax
    Poziom 11  
    Ocena: 29
    Dzień dobry, uszkodził mi się dekoder WIFIBOX SAGEMCOM DSIW74 więc kupiłem używany, po włożeniu karty wyświetlona jest informacja aby ustawić na kanał 11 tv1 i poczekać około 2 godziny na aktualizację karty , zalogowałem się również na stronie canal+ i tam włączyłem aktualizację uprawnień. Czekam już ponad dwie godziny i dalej jest napis aby czekać na kanale 11. Chciałem wklepać kod do dekodera ale wyskakuje komunikat że kod jest niepoprawny. Czy po zmianie na inny dekoder identyczny ale z innym nr. fabrycznym trzeba jeszcze coś zmienić czy czekać cierpliwie?
  • REKLAMA
  • #2 21820531
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1144
    Gdzie kupiłeś? Jeśli w sklepie to oferta pre-paid i trzeba postępować zgodnie z instrukcją. Jeśli gdzieś na portalu to zostałeś oszukany. Płacisz legalny abonament? Jeśli masz umowę to dekoder wymieniasz u operatora. Karty są parowane z dekoderami
  • REKLAMA
  • #3 21820544
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 892
    Nie bawiłbym się w stare odbiorniki, niedługo tylko nowe 4K będą działać. Najlepiej, jak kolega radzi, wizyta w salonie operatora, możliwe że tylko nowa umowa z nowym odbiornikiem.
  • #4 21820656
    pawelsax
    Poziom 11  
    Nie zostałem oszukany, kupiłem za grosze salonu nie mam blisko siebie myślałem że podmieniając na taki sam model z moją kartą będzie to działać
  • REKLAMA
  • #5 21820663
    andpol 33
    Poziom 39  
    Nie będzie działać. Czeka Cię wycieczka do salonu i wymiana.
  • REKLAMA
  • #6 21820670
    pawelsax
    Poziom 11  
    Panowie a zrobić coś takiego żeby zmienić pamięć przelutować do starego bo w tym uwalonym padł soft po aktualizacji coś poszło nie tak
  • #7 21820676
    andpol 33
    Poziom 39  
    Sprzęt jest własnością operatora i nie powinieneś w nim grzebać.
  • #8 21820703
    pawelsax
    Poziom 11  
    Mam to na uwadze
  • #9 21820716
    andpol 33
    Poziom 39  
    "Wydanie nowego Sprzętu w miejsce
    uszkodzonego lub zniszczonego z winy
    Abonenta, którego naprawa nie jest
    możliwa" 500 zł (cennik 2024)
  • #10 21820737
    pawelsax
    Poziom 11  
    😉 jasne

Dodano po 49 [sekundy]:

Podłączyłem jeszcze ten oryginalny i cały czas jest napis boot
  • #11 21821085
    telbod
    Poziom 32  
    Ocena: 239
    Dekoder odstawić do punktu Canal+. Zabrać ze sobą dowód osobisty...;))
    Ewentualnie postępować tak:
    1 – wyjąć kartę i odłączyć dekoder z prądu na ok. 10 s a następnie podłączyć do prądu
    2 – odczekać, czy dekoder podejmie pracę (trwa to 15-30 s, w tym czasie należy czekać)
    3 – jeśli ta próba nie pomoże – należy wykonać kolejny reset, ale dodatkowo bez anteny i nadal bez karty
    4 – odczekać, czy dekoder podejmie pracę (trwa to 15-30 s, w tym czasie należy czekać)
    5 – jeśli ponownie próba nie powiedzie się – należy dekoder odłączyć z prądu, wcisnąć na obudowie P+ i P- (lewy i środkowy przycisk), a następnie trzymając przyciski podłączyć zasilanie. Przyciski należy przytrzymać do czasu, aż na wyświetlaczu pojawi się „8888". Dekoder zacznie pobierać aktualizację sygnalizując to mruganiem cyfr na wyświetlaczu. Aktualizacja trwa ok. 20 minut. Nie należy w tym czasie odłączać dekodera, ale cierpliwie POCZEKAĆ na zakończenie procesu.
  • #12 21821230
    pawelsax
    Poziom 11  
    Próbowałem tych metod bezskutecznie.
    Ekran aktualizacji oprogramowania z paskiem postępu na poziomie 0%

Po wciśnięciu dwóch przednich przycisków wyskoczył taki ekran jak na zdjęciu po dłuższej chwili pojawił się komunikat aktualizacja nie powiodła się i jakiś błąd 0001 czy coś podobnego już tego nie pamiętam.
    Dodam że podczas trzymania p+p- nie pojawiają się 0000 tylko 01--
  • #13 21821241
    andpol 33
    Poziom 39  
    To jest jakiś postęp. Do aktualizacji musisz mieć podpiętą sprawną antenę.
  • #14 21821242
    pawelsax
    Poziom 11  
    Robiłem to na dwóch przewodach antenowych również od dekodera głównego i wyskakuje err 09 po czym boot i wisi na tym
  • #15 21824236
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 892
    To wymień, nie zastanawiaj się nawet co uszkodzone, to nie jest twoim problemem. Dekoder można naprawić wygrywając soft tylko w serwisie, sam nie masz nawet możliwości go wgrać w inny sposób jak nie działa poprzez OTA opetatora.

Stare dekodery i tak operator od razu oddaje na elektrozłom, wszystkie aktualnie podlegają wymianom.

Zapłacisz tylko w przypadku fizycznego uszkodzenia czy naruszenia plomby.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił uszkodzony dekoder WIFIBOX SAGEMCOM DSIW74 na używany tego samego modelu, jednak karta Canal+ nie aktywuje się po włożeniu i wyświetla komunikat o konieczności oczekiwania na kanale 11 przez około 2 godziny. Próby ręcznego wpisania kodu kończą się błędem. W dyskusji podkreślono, że karty są parowane z konkretnymi dekoderami i wymiana na inny egzemplarz z innym numerem fabrycznym bez zgłoszenia u operatora nie zadziała. Zalecane jest udanie się do salonu Canal+ w celu wymiany dekodera i aktualizacji uprawnień. Próby resetu i aktualizacji oprogramowania (w tym metoda z przytrzymaniem przycisków P+ i P-) nie przyniosły efektu, pojawiają się błędy aktualizacji i komunikaty typu err 09 lub błąd 0001. Operator wymaga zwrotu uszkodzonego sprzętu i może naliczyć opłatę za wymianę w przypadku uszkodzenia z winy abonenta. Stare modele dekoderów są stopniowo wycofywane na rzecz nowych, często 4K. Samodzielne naprawy sprzętu, takie jak przelutowanie pamięci, są odradzane ze względu na własność operatora i brak możliwości samodzielnej reinstalacji oprogramowania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA