logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] dekoder nc+ nie reaguje na nic

kaluniaa20 28 Maj 2020 13:26 91752 8
REKLAMA
  • #1 18723727
    kaluniaa20
    Poziom 5  
    Ocena: 29
    Witam,
    Wczoraj odłączyłam przedłużacz do którego był podłączony telewizor i dekoder. Po podłączeniu przedłużacza ponownie do gniazdka mój dekoder nie działa. Świeci się na nim czerwona lampka i nie reaguje na pilota czy przyciski znajdujące się na dekoderze. Chciałam zrobić hard reset o którym jest coś napisane na internecie ale nie mam przycisku reset na pilocie. Jestem totalnie zielona w tym temacie. Dodam, że wszystkie kable były odłączane i podłączane już kilka razy i nic to nie dało. Załączam zdjęcie pilota i dekodera. Będę bardzo wdzięczna za chęć pomocy.
    dekoder nc+ nie reaguje na nic dekoder nc+ nie reaguje na nic
  • REKLAMA
  • #2 18723790
    Arekadiuszby
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    Nie ma gdzieś małego guzika na dekoderze z podpisem RESET? Na ogól są wklęsłe i trzeba włożyć kawałek wykałaczki lub igły w dziurkę.
  • REKLAMA
  • #3 18723994
    kaluniaa20
    Poziom 5  
    Niestety nie ma nic takiego :(
  • REKLAMA
  • #4 18724187
    Arekadiuszby
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    Jaki to model dekodera? (sprawdź na necie jak zrobić reset dekodera od tego producenta). Wyłącz go, włącz ponownie lub wypnij kabel od zasilania, bo nie wiem czy wszystkie masz na myśli z zasilaniem. (co jest dziwne, by na ten przycisk nie działał). Przytrzymaj przycisk zasilania na modemie przez kilkanaście sekund, może w ten sposób ma reset.
  • REKLAMA
  • #5 18724311
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1051
    Te dekodery to... przekleństwo. Jak można nimi zarażać ludzi? Mam podobne problemy i już go nawet wymieniałem. Nic nie pomaga. Od czasu do czasu zawiesza się i tylko wyłączenie go z zasilania na ok. 10 sek. a potem ponowne włączenie może go zresetować. Po włączeniu wyświetla się przez kilkadziesiąt sekund "boot" i miga czerwona dioda a potem zapala się zielona i udaje nie go uruchomić. Jeśli to nie pomoże to możliwe, że dekoder się uszkodził. Wtedy - serwis.
  • #6 18725394
    telbod
    Poziom 32  
    Ocena: 239
    Dekoder odstawić do punktu Canal+. Zabrać ze sobą dowód osobisty...;)) Oczywiście po pandemii. :)
    Ewentualnie postępować tak:
    1 – wyjąć kartę i odłączyć dekoder z prądu na ok. 10 s a następnie podłączyć do prądu
    2 – odczekać, czy dekoder podejmie pracę (trwa to 15-30 s, w tym czasie należy czekać)
    3 – jeśli ta próba nie pomoże – należy wykonać kolejny reset, ale dodatkowo bez anteny i nadal bez karty
    4 – odczekać, czy dekoder podejmie pracę (trwa to 15-30 s, w tym czasie należy czekać)
    5 – jeśli ponownie próba nie powiedzie się – należy dekoder odłączyć z prądu, wcisnąć na obudowie P+ i P- (lewy i środkowy przycisk), a następnie trzymając przyciski podłączyć zasilanie. Przyciski należy przytrzymać do czasu, aż na wyświetlaczu pojawi się „8888". Dekoder zacznie pobierać aktualizację sygnalizując to mruganiem cyfr na wyświetlaczu. Aktualizacja trwa ok. 20 minut. Nie należy w tym czasie odłączać dekodera, ale cierpliwie POCZEKAĆ na zakończenie procesu.
  • #7 18729481
    kaluniaa20
    Poziom 5  
    Niestety żadna metoda nie działa. Dekoder nie reaguje kompletnie na nic. Czyli nie pozostaje nic innego jak wymiana w punkcie nc+... No
    Dziękuję wszystkim za chęć pomocy. Pozdrawiam
  • #8 18729555
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1034
    telbod napisał:
    1 – wyjąć kartę i odłączyć dekoder z prądu na ok. 10 s a następnie podłączyć do prądu
    2 – odczekać, czy dekoder podejmie pracę (trwa to 15-30 s, w tym czasie należy czekać)
    3 – jeśli ta próba nie pomoże – należy wykonać kolejny reset, ale dodatkowo bez anteny i nadal bez karty
    4 – odczekać, czy dekoder podejmie pracę (trwa to 15-30 s, w tym czasie należy czekać)
    5 – jeśli ponownie próba nie powiedzie się – należy dekoder odłączyć z prądu, wcisnąć na obudowie P+ i P- (lewy i środkowy przycisk), a następnie trzymając przyciski podłączyć zasilanie. Przyciski należy przytrzymać do czasu, aż na wyświetlaczu pojawi się „8888". Dekoder zacznie pobierać aktualizację sygnalizując to mruganiem cyfr na wyświetlaczu. Aktualizacja trwa ok. 20 minut. Nie należy w tym czasie odłączać dekodera, ale cierpliwie POCZEKAĆ na zakończenie procesu.

O ile się nie mylę, ta procedura dotyczy dekoderów Sagemcom (DSI 83/87, DSIW74). A na zdjęciu widać WiFi Premiumbox-a (ADB NCP-4740SF). Dla tego modelu dekodera operator zaleca "tylko"...
    canalplus.com napisał:
    odłącz dekoder od zasilania i podłącz go ponownie po upływie ok. 10 sekund

https://pl.canalplus.com/pomoc/pomoc-techniczna
    Dekoder ewidentnie do wymiany.
  • #9 18729606
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15505
    Próbowałaś uruchomić go bez podpiętego dysku?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z dekoderem nc+, który przestał działać po odłączeniu i ponownym podłączeniu zasilania. Dekoder świeci na czerwono i nie reaguje na pilota ani przyciski. Użytkownik nie znalazł przycisku reset na pilocie. W odpowiedziach zasugerowano kilka metod resetowania, w tym odłączenie zasilania, wyjęcie karty, a także przytrzymanie przycisków na obudowie. Inni użytkownicy podzielili się doświadczeniami z podobnymi problemami, sugerując, że dekoder może być uszkodzony i wymaga wymiany. Wskazano również, że procedury resetowania mogą różnić się w zależności od modelu dekodera.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA