logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera IP z IR 40m – niewyraźny obraz nocą, czy wymiana na lepszy model pomoże?

EngarO 27 Sty 2026 22:17 237 7
REKLAMA
  • #1 21821693
    EngarO
    Poziom 6  
    Ocena: 12
    Witam, mam problem z widocznością przez kamerę w nocy. W dzień obraz jest ładny ale w nocy nie jest wystarczająco wyraźny jakbym chciał. Nie wiem czy jest problem z jakimiś ustawieniami, podłączeniem czy stricte z samą kamerą od której wymagam zbyt wiele jak na taki budżet i powinienem wybrać kamerę z większym zasiegiem podczerwieni niż 40m.

Wymieniłem starą kamere https://tiny.pl/syx_fc6n7 bo myslałem ze ta jest za słaba i zakupiłem https://tiny.pl/ms9tm4b3k
    Jest ona połączona skrętka żelowaną 5e do switcha POE oddalonego około 30m https://tiny.pl/gk-3yy1t4

Zdjęcia poglądowe noc, dzień

Obraz nocny z kamery monitoringu, otoczenie domu z drzewami i podwórkiem

Podwórko zimą widziane z kamery, w tle budynek i drzewa, na śniegu kilka kur.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21821850
    EngarO
    Poziom 6  
    >>21821721

Jakiś konkretny model/typ
    I gdzie go najlepiej zamontować żeby doświetlał ten obszar pod drzewami ?
  • REKLAMA
  • #4 21821913
    Jacck
    Poziom 26  
    Ocena: 102
    sanfran napisał:
    Ja bym proponował zainwestować w doświetlacze podczerwone.

Ewentualnie można zastosować jakiś doświetlacz LED z czujnikiem ruchu.
    Plus będzie taki że po wykryciu ruchu przy jasnym oświetleniu obraz będzie widoczny w kolorze.
    Minusem może być że przy wietrznej pogodzie (ruchy drzew i gałęzi) doświetlacz będzie świecił całą noc.
  • #5 21822341
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2078
    6mpx a widać jak by było 2 mpx.
    Pobaw się opcjami BLC HLC. Jaką rozdzielczość ustawiłeś ? Jak masz tą największą to sprawdź jak będzie przy tych mniejszych max do 2Mpx
    A: 1280x720p ( 1Mpx )
    B: 1920x1080p ( 2Mpx )
    C: 2048x1536p ( 3Mpx )
    D: 2560x1440p ( 4Mpx )
    E: 2560x1960p ( 5Mpx )
    F: 3200x1800p ( 6Mpx )
  • REKLAMA
  • #6 21822534
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2955
    W słabych warunkach oświetleniowych jakość jest słaba ze względu na szumy własne przetwornika i tego się nie przeskoczy.
    Kamera z własnym naświetlaniem nie jest dobra, bo nocne nagranie czegokolwiek odblaskowego - na przykład numeru rejestracyjnego - spowoduje odbicie się światła od tego przedmiotu i efekt będzie taki jakby ktoś zaświecił latarką w kamerę.
    Osobne naświetlacze umieszczone w oddaleniu od kmeryniwelują ten efekt a w dodatku poprawiają plastyczność obrazu.

Żeby nie być gołosłowny to służę przykładem: mam w kamerze cztery diody IR, które bardzo się odbijają w tabliczce po drugiej stronie ulicy.
    Białe auto jest oświetlone latarnią, więc dlatego tablica nie „błyszczy” w nocy.

Skrzyżowanie ulic z zaparkowanymi samochodami w ciągu dnia, widok z kamery CCTV. Nocne nagranie z kamery CCTV z białym samochodem zaparkowanym przy ulicy
  • #7 21822623
    EngarO
    Poziom 6  
    @gradek83
    gradek83 napisał:
    6mpx a widać jak by było 2 mpx.

Ustawione jest na 3200x1800p i np. na telefonie jest b. dobry obraz a na pc przez storne internetowa po ip kamery jest lipa. Ale nie zalezy mi na jakosci przez pc tylko przez telefon.
  • #8 21822790
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2078
    EngarO napisał:
    a na pc przez storne internetowa po ip kamery jest lipa

Może strumień pomocniczy wtedy oglądasz ?

Sprawdź czy masz włączoną tą opcję w trybie nocnym.
    3D DNR – 3D redukcja szumów – poprawia jakość obrazu w słabym oświetleniu redukując szumy.

Jeśli tak to sprawdź jak się obraz zmieni po wyłączeniu.

Oraz :
    Tryby pracy światła i dzień/noc
    Smart Hybrid Light – inteligentne wykorzystanie oświetlacza IR oraz światła białego w zależności od sytuacji, co poprawia jakość obrazu nocnego.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niewyraźnego obrazu nocnego z kamery IP wyposażonej w podczerwień o zasięgu 40 m. W dzień obraz jest dobrej jakości, jednak w nocy jakość spada, co może wynikać z ograniczeń samej kamery, ustawień, lub warunków instalacji. Użytkownik wymienił starą kamerę na nowy model, podłączony kablem skrętkowym kat. 5e żelowanym do switcha PoE oddalonego o około 30 m. Pomimo wymiany, problem z jakością nocnego obrazu pozostał. W dyskusji sugerowano, że poprawa jakości nocnej może wymagać kamery z lepszym lub mocniejszym oświetleniem IR, wyższą czułością matrycy lub lepszym przetwarzaniem obrazu. Wskazano również na możliwe ograniczenia związane z ustawieniami kamery, jakością kabla, czy warunkami oświetleniowymi w miejscu instalacji. Zalecane jest rozważenie modelu z większym zasięgiem IR lub lepszymi parametrami nocnymi, aby uzyskać wyraźniejszy obraz po zmroku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA