Witam serdecznie, kupiłem tania kamerkę Sannce do nadzoru podwórka. Kamera stoi w domu za szyba. W dzień spelania się całkowicie. Niestety nocą jest problem i całość świata odbija się od szyby i widoczna biała ściana.
Czy jest możliwość naklejenia na szybę czegoś w postaci filtra lub matowej foli?
Tak, jest. Wyłączyć promiennik w kamerze i na zewnątrz zamontować dodatkowy załączany po zmierzchu.
Przecież to bez sensu jest bo jak wyłączy IR to zamknie się filtr IR Cut i na co dodatkowy promiennik?
Oświetlacz IR jest zwykle włączany fototranzystorem umieszczonym pomiędzy LED-ami.
Filtr IR jest odsuwany, gdy automatyka kamery stwierdzi, że do matrycy światłoczułej dociera za mało światła.
Układy te działają niezależnie, nawet czasem w menu kamery można wyłączyć oświetlacz.
Oczywiście nie wykluczam, że mogą istnieć kamery, które mają to połączone w jedno sterowanie.
To że nie będzie się odbijal obraz jak w lustrze. Bo problem jest taki że mimo że światła wewnątrz zgaszone to widzę odbicie rolety wewnętrznej mebli itp
Tutaj można wyłączyć nie ma problemu. Problem taki ze nie mogę wywalić zasilania na zewnątrz budynku.
A czy czasem wraz z wyłączeniem IR nie zamyka się również filtr IR Cut? Bo tak jest naprawdopodobniej (mam kamerkę Overmax Camspot 3.3 i tam filtr IR Cut otwiera się wraz z włączeniem IR czujnikiem światła i wyłącza po jego wyłączeniu a wyłączenie trybu nocnego powoduje że IR jest zawsze wyłączone a filtr IR Cut zawsze zamknięty).
Kamera ma monitorować co dzieje się w pokoju i tyle. Ostatnio musiałem coś sprawdzić za oknem ( kamera odwrócona z parapetu na zewnątrz - pomiędzy szyba okna) i tu zaczyna się problem ! Diody podczerwieni IR odbijają się w szybie i nic kamera nie rejestruje na zewnątrz !
Jak już wspomniałem NIE MAM NA CELU I NIE POTRZEBUJĘ profesjonalnego monitoringu za 300-1000-3000 zł - ten mi wystarcza.
Potrzebuje jedynie rady czy da się jakoś używać tej kamery z za szyby w nocy aby rejestrowała obraz na zewnątrz - przynajmniej na czas aż ustalę to co potrzebuję
Czy da się jakoś zniwelować odbicie IR w szybie ? Link do kamery wyżej. Diody IR są oddzielone od obiektywu ale szyba działa jak lustro kierując światło IR do obiektywu (szyba podwójna wiec tuleja od obiektywu do szyby odpada bo bo i tak odbije a przez szyby wiercić nie zamierzam sami rozumiecie dlaczego:)
Kamery demontować tez by nie chciał. Myślałem o czymś co można przykleić do szyby i zniwelować odbicie IR nocą zapewniając przepuszczalność światła IR a jednocześnie uzyskać bezstratny obraz nocą.
Nic z tym nie zrobisz - nie Ty pierwszy i ostatni, który o to niestety pyta. Po za tym to jest kamera wewnętrzna, więc do obserwacji terenu po za domem to się nie nadaje. Musiałbyś mieć kamerę, w której można wyłączać oświetlacz - no chyba, że w Twojej tak da radę zrobić. Spróbuj wykonać jakiś pierścień dookoła obiektywu i go nim przykryć - diody będą świecić, ale tylko w ten pierścień.
Nic z tym nie zrobisz - nie Ty pierwszy i ostatni, który o to niestety pyta. Po za tym to jest kamera wewnętrzna, więc do obserwacji terenu po za domem to się nie nadaje. Musiałbyś mieć kamerę, w której można wyłączać oświetlacz - no chyba, że w Twojej tak da radę zrobić. Spróbuj wykonać jakiś pierścień dookoła obiektywu i go nim przykryć - diody będą świecić, ale tylko w ten pierścień.
Mam możliwość wyłączenia NIGHTVISION (diod IR) w ustawieniach - wtedy muszę sam odpalać ręcznie na noc (albo wcale - w ustawieniach mam tryb: Auto, Włącz, Wyłącz) - ale do zrobienia. Na czas monitorowania na zewnątrz przez szybę nocą to miało by sens ale widzę wtedy tylko czarną plamę
Jak zrobić oświetlenie IR za szyba ? nawet na baterie byle wodoszczelne ?
a przez szyby wiercić nie zamierzam sami rozumiecie dlaczego:)
Czemu nie. To nawet może być ciekawe
zoneezonee wrote:
Mam możliwość wyłączenia NIGHTVISION (diod IR) w ustawieniach - wtedy muszę sam odpalać ręcznie na noc (albo wcale - w ustawieniach mam tryb: Auto, Włącz, Wyłącz) - ale do zrobienia. Na czas monitorowania na zewnątrz przez szybę nocą to miało by sens ale widzę wtedy tylko czarną plamę
makosuu wrote:
A czy czasem wraz z wyłączeniem IR nie zamyka się również filtr IR Cut? Bo tak jest naprawdopodobniej (mam kamerkę Overmax Camspot 3.3 i tam filtr IR Cut otwiera się wraz z włączeniem IR czujnikiem światła i wyłącza po jego wyłączeniu a wyłączenie trybu nocnego powoduje że IR jest zawsze wyłączone a filtr IR Cut zawsze zamknięty).
Jak włącza się lub wyłącza oświetlacz IR w kamerze to słychać kliknięcie, to jest właśnie otwarcie/zamknięcie filtra.
Czyli co ? Jak mam to rozumieć ? U mnie jest tak samo - kiedy zmieniam tryb nocny to słychać pykniecie.
Czyli jak kupie doświetlacz IR "oddzielny" zamontuje i odpalę za szybą na zewnątrz i wyłączę doświetlanie wbudowane IR w kamerze to NIC NIE DA ? Czy to zadziała ?
Nic nie da bo filtr IR nie przepuści IR. Chyba najłatwiej będzie kupić jakiś panel ledowy czy halogen do doświetlania, tylko tu zależy jak dużo trzeba doświetlić.
Nic nie da bo filtr IR nie przepuści IR. Chyba najłatwiej będzie kupić jakiś panel ledowy czy halogen do doświetlania, tylko tu zależy jak dużo trzeba doświetlić.
To już chyba lepiej odłączyć same diody IR w kamerze i zamontować ręcznie włączane na noc zewnętrzne IR. Dobra to już wiem co robić. Choć pomyśle jeszcze nad zewnętrzna kamerą ale przydała by sie WI-FI i z panelem słonecznym bo nie chce wiercić w ścianę a takie są dość drogie.