Wiecie może, gdzie mogę znaleźć plik STL do zębatki maszynki do mięsa Tefal HV1? Wszędzie dostępne są większe, a ja mam pękniętą - w moim modelu 70 mm i 34 zęby. Próbuję w Fusion ogarnąć, ale coś mi nie idzie A mam drukarkę i najlepszym rozwiązaniem byłby STL @ElektrodaBot
Bezpośrednia odpowiedź - Gotowego STL-a dokładnie dla HV1 z kołem 34T o Ø≈70 mm nie znalazłem. W serwisach z modelami są tylko inne warianty (np. HV1 13/54, HV3, „uniwersalne” reduktory), ale nie 34T/70 mm. (cults3d.com) - Z Twoich wymiarów (≈70 mm, 34 zęby) wychodzi moduł bardzo bliski m=2, więc najszybciej odtworzysz część generując w CAD koło zębate: z=34, m=2, kąt przyporu 20°, a następnie dodając piastę/żebra jak w oryginale. Dla 20°/full depth addendum=1·m, więc średnica wierzchołków da=m·(z+2). (shop.sdp-si.com) - Jeśli chcesz, przygotuję Ci parametryczny STL pod druk – potrzebuję kilku wymiarów z listy na końcu.
---
Szczegółowa analiza i instrukcja (krok po kroku)
1) Potwierdzenie geometrii (moduł, kąt, typ zębów) - Wstępny moduł z podanych danych: m≈Do/(z+2)=70/36=1,94 → praktycznie m=2. Dla m=2 koło 34T ma do=2·(34+2)=72 mm, więc różnica 2 mm może wynikać ze zużycia/odprysków lub pomiaru „na oko”. Standardowe zależności: d=m·z, da=m·(z+2). (zhygear.com) - Dla pewności możesz: - Zmierzyć odległość osiową między tym kołem a zębnikiem i policzyć m z a = m·(z1+z2)/2. To szybka, wiarygodna metoda gdy znasz z2 zębnika. (sz-windrive.com) - Zrobić pomiar „over pins/wires” i zweryfikować moduł/luzy kalkulatorem (wystarczą dwa trzpienie i suwmiarka). (evolventdesign.com) - Na zdjęciach zęby wyglądają na proste (spur). Gdyby jednak były skośne, uwzględnij kąt helix i generuj koło helical.
2) Wygenerowanie modelu w CAD (Fusion) - W Fusion użyj generatora kół zębatych: - Narzędzia → Scripts and Add‑Ins → „Spur Gear” (wbudowany skrypt) lub darmowe dodatki FMGears/HelicalGearPlus, jeśli chcesz helical/herringbone. (thefusionessentials.com) - Parametry startowe (spur): - System: Metric, Module m=2, Teeth z=34, Pressure angle α=20°, Backlash: 0,05–0,12 mm (dla druku FDM – kompensuje skurcz i dokładność), Face width = grubość zębów z pomiaru. - Po wygenerowaniu koła: - Dodaj piastę i żebra jak w oryginale (modeluj z jednej strony walcową piastę pod tuleję metalową; drugą stronę odciąż żebrami – 3–4 promieniowe są OK jak na zdjęciu). - Jeśli chcesz zachować metalową tuleję z oryginału: odetnij starą zębatkę, oczyść tuleję, a w nowym modelu przewidź pasowanie wciskowe lub gniazdo pod klej/kołek ustalający.
3) Druk 3D – materiał i ustawienia - Materiały: - Nylon/PA12 (lub PA12-GF/CF) – najlepszy kompromis wytrzymałość/temperatura/tarcie; w SLS/MJF działa znakomicie. HDT ~ 96–160°C zależnie od obciążenia. (forgelabs.com) - PETG – „minimum socjalne”; Tg ok. 80°C, HDT ~70–75°C, może zmięknąć przy dłuższej pracy i tarciu. PLA odradzam (Tg ~60°C). (makeitfrom.com) - Ustawienia FDM: - Orientacja: płasko na stole (zęby w XY), 4–6 obrysów, 80–100% wypełnienia w strefie zębów, warstwa 0,12–0,2 mm. - Skoryguj wymiar otworu pod tuleję (interference fit 0,05–0,10 mm dla PA12, 0,00–0,05 mm dla PETG – zależnie od Twojej drukarki). - Po montażu nasmaruj przekładnię smarem dopuszczonym do kontaktu pośredniego z żywnością (H1).
4) Montaż i mocowanie na tulei - Najpewniejszy jest wcisk + mechaniczne zabezpieczenie (otwór pod kołek/kołek sprężysty przez piastę i tuleję). Kleje konstrukcyjne na nylonie działają słabiej; jeśli musisz użyć – sprawdzają się retenery do osadzania na metalowych tulejach, ale traktuj to jako pomocnicze.
5) Walidacja - Wydrukuj „pierścień testowy” – plaster koła 2–3 mm z takim samym zarysem (z=34, m=2) i sprawdź zazębienie z małym zębnikiem. Jeśli ciasno – zwiększ backlash w generatorze lub użyj „horizontal expansion” -0,05…-0,10 mm w slicerze. - Po złożeniu uruchom maszynkę bez obciążenia 1–2 minuty, sprawdź temperaturę i odgłosy; dopiero potem test z mięsem.
6) Alternatywy (gdy nie chcesz modelować) - Do HV1 są dostępne gotowe pliki, ale zwykle dla innych przełożeń (np. 13/54), więc nie będą pasować 1:1. (cults3d.com) - Można kupić gotowy reduktor/koło zamienne do HV1/HV8 jako część (nie STL), czasem tańsze i szybsze rozwiązanie. (ebay.com) - Jeśli wolisz generator online ze zrzutem STL (poza Fusion), zadziała też Evolvent Design – Spur Gear STL Generator. (evolventdesign.com)
---
Co potrzebuję od Ciebie, żebym wygenerował Ci STL „plug&play” Podeślij proszę: - Dokładne Do (średnica wierzchołków) i d (średnica podziałowa – jeśli mierzysz z/do zębnika, wystarczy odległość osi a oraz liczba zębów zębnika). (sz-windrive.com) - Szerokość wieńca zębów (face width). - Średnica/kształt gniazda pod tuleję metalową, głębokość osadzenia, ewentualne płaskie/rowek/otwór kołka. - Odległości „offsetów” – jak daleko wieniec odstaje od czoła piasty (żeby pasowało w obudowie). - Potwierdzenie typu zębów: proste czy skośne (jeśli skośne – kąt helix).
Na bazie tych danych wygeneruję model (z=34, m=2, α=20° + Twoje gabaryty piasty) i dorzucę 2–3 warianty luzu międzyzębnego do testu.
Jeśli jednak w międzyczasie trafisz na gotowy plik 34T/Ø≈72 mm – podeślij link, zweryfikuję parametry przed wydrukiem. Na dziś, w serwisach z modelami są tylko inne konfiguracje dla HV1/HV3 i nie widzę identycznej z Twoją. (cults3d.com)
Dodatkowe źródła do wglądu: - Definicja modułu i seria modułów – Wikipedia. (en.wikipedia.org) - Addendum/dedendum standardowe i zależność da=m(z+2) – zestawienie techniczne SDP/SI oraz tabela wzorów. (shop.sdp-si.com) - Pomiary „over pins/wires” – kalkulator i opis metody. (evolventdesign.com)
Daj znać, jakim materiałem drukujesz i jakie masz tolerancje na swojej drukarce – dopasuję pod to luz i średnice otworów. Jeśli wolisz, mogę też wygenerować wersję „dwuczęściową” śrubowaną (łatwiejszy montaż na starej tulei).
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.