logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch PIV675N17E płyta indukcyjna – pomiary modułu

tessikarl 31 Sty 2026 13:18 294 7
REKLAMA
  • #1 21825112
    tessikarl
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich.
    Mam problem z płytą indukcyjną Bosch PIV675N17E, a mianowicie prawa część płyty nie grzeje po wystąpieniu odgłosu trzasku. Lewa strona działa normalnie.
    Wybudowałem prawy moduł i wykonałem różne pomiary, jednak chcę zaznaczyć, że żaden ze mnie elektronik czy elektryk.
    Chciałbym się zwrócić o pomoc w weryfikacji pomiarów w celu ustalenia, które elementy uległy uszkodzeniu. Wstępnie myślę, że FGH40N60 numer 2, 3, czteronożny chyba będzie dobry, ale nie wiem, który TLP jeszcze.

Płyta elektroniczna z indukcyjnej płyty grzewczej Bosch z widocznymi elementami mocy Płyta PCB płyty indukcyjnej Bosch z widocznymi uszkodzeniami termicznymi po lewej stronie Zbliżenie tranzystora FGH40N60 z oznaczeniem ON Semiconductor Zbliżenie na tranzystor z oznaczeniem 25 80 B2627 przykręcony do radiatora
    DOC310126-...135957.pdf (928.96 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. DOC310126-...140015.pdf (500.81 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. DOC310126-...140045.pdf (862.09 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21825152
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2326
    Pomiary tranzystorow i mostka oraz elementow sterowania jaka weryfikacja jak narazie to poza napisaniem i umieszczeniem zdjęć nic nie zmierzyles.
  • REKLAMA
  • #3 21825819
    tessikarl
    Poziom 10  
    Skoro tak, jak piszesz, to co mogę zrobić innego? Jakie kroki sprawdzające powinienem wykonać w celu diagnozy uszkodzonych podzespołów?
  • #4 21825836
    Telo
    Serwisant RTV
    Wykonać pomiary elementów polprzewodnikowych poczytaj tematy na forum o podobnych uszkodzeniach.
  • REKLAMA
  • #5 21826733
    tessikarl
    Poziom 10  
    Wątków jest oczywiście dużo na tym forum, jedne są dla profesjonalistów, inne dla laików, które w większości przypadków są niedokończone albo nierozwiązane, albo są podane takie mądrości, jak dla mnie, żeby zasugerować tylko: daj sobie spokój, zanieś do serwisu.
    Wydaje mi się, że moje pomiary jako laika na pierwszą diagnozę zostały przeprowadzone właściwie i prosiłem o potwierdzenie i interpretację tych wyników, które zamieściłem w PDF z dokładnym opisem. Na tej podstawie można chyba ustalić, co jest uszkodzone, żeby móc iść dalej w las w dalszej diagnozie i naprawie. Czy to jest aż tak wiele w mojej prośbie laika, chcę po prostu wiedzieć, ile elementów jest uszkodzonych z tych pomierzonych i czy będzie się opłacać w ogóle naprawa tej płyty.
  • #6 21826857
    Telo
    Serwisant RTV
    A masz sprzęt do wylutowania elementów, poradzisz sobie, bo bez stacji na gorące powietrze i odsysarki nie widzę tej pracy...
  • REKLAMA
  • #7 21826884
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    tessikarl napisał:
    Wydaje mi się, że moje pomiary jako laika na pierwszą diagnozę zostały przeprowadzone właściwie i prosiłem o potwierdzenie i interpretację tych wyników, które zamieściłem w PDF z dokładnym opisem. Na tej podstawie można chyba ustalić, co jest uszkodzone, żeby móc iść dalej w las w dalszej diagnozie i naprawie.

Notatki ręczne z pomiarami napięć w układach elektronicznych
  • #8 21826924
    tessikarl
    Poziom 10  
    Mam lutownicę z różnymi końcówkami i ssawkę do odsysania cyny, ewentualnie jak będę wiedział, co jest do podmiany, to poszukam kogoś, kto by mi to zrobił w okolicy.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy płyty indukcyjnej Bosch PIV675N17E, w której prawa część przestała grzać po usłyszeniu trzasku, podczas gdy lewa działa poprawnie. Użytkownik rozebrał prawy moduł i wykonał pomiary, jednak nie posiada specjalistycznej wiedzy elektronicznej. Podejrzewa uszkodzenie tranzystorów mocy typu FGH40N60 (oznaczone jako numer 2 i 3) oraz niepewność co do właściwego typu optotriaka TLP. Dołączone zdjęcia modułu mają pomóc w identyfikacji uszkodzonych elementów. Dyskusja skupia się na weryfikacji pomiarów i doborze odpowiednich komponentów do naprawy modułu mocy płyty indukcyjnej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA