logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa DIY aktywnych kolumn estradowych – dobór głośników, wzmacniacza i obudowy

karonkamil008 03 Lut 2026 17:03 396 15
REKLAMA
  • #1 21828048
    karonkamil008
    Poziom 2  
    Dzień dobry wszystkim, przychodzę do Was z prośbą o pomoc w budowie aktywnych kolumn estradowych DIY. Zanim przejdę do sedna tematu, pozwolę sobie powiedzieć coś o sobie, by ułatwić ewentualną późniejszą rozmowę. Mam 17 lat i od małego działam sobie przy elektronice, elektryce, ale także jako początkujący DJ. Jako iż sporadycznie gram na tych dyskotekach, kupowanie drogiego, markowego nagłośnienia nie ma dla mnie jeszcze sensu. Aktualnie posiadam 2 szt. RH Sound PP-0312a o mocy 180 W RMS i SPL 96 dB, które z kolei na sale gimnastyczne są za słabe i trochę je żyłuję. Przejdźmy do tematu kolumn: planowałbym zrobić je ze sklejki liściastej (15-18 mm), by ładnie ją potem wykończyć. Zrobić ją na głośnikach średnio-niskotonowych 12/15 cali i jeden tubowy wysokotonowy. Jeśli chodzi o wzmacniacz, to planowałbym zrobić (też DIY) go na tranzystorach Toshiba 2SC5200 i 2SA1943 wraz z aktywnym chłodzeniem i zwrotnicą zamontowaną w obudowie głośnika. Mam też 2 głośniki 15 cali Alpharda 300 W RMS, 8 Ω, z których mógłbym zrobić suby, co całościowo dałoby chyba fajny zestaw. Cenowo chciałbym się zamknąć w 1000 zł za 2× głośnik wysokotonowy i 2× średnio-niskotonowy. Jeżeli ktoś przeczyta ten cały monolog i zechciałby mi odpowiedzieć na moje pytania, byłbym wdzięczny.
    1. Czy moje wypociny mają w ogóle sens?
    Jeśli tak, to:
    1. Jakie głośniki wybrać do tego projektu?
    2. Czy będę mógł liczyć na SPL ~110 dB?
    3. Czy wzmacniacz na tych tranzystorach będzie ok?
    4. Jak dobrać zwrotnicę do tego zestawu?
    5. Czy Alphardy na suba się nadadzą?
    6. Jakiej mocy powinny być poszczególne elementy?
    7. Jaki powinien być "litraż" obudowy?
    8. Czy mój cel 1000 zł za elementy jest w ogóle realny?
    Chyba nie mam więcej pytań. Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 21830937
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Podaj stan techniczny i modele tych 15" Alphardów, zobaczymy czy nadają się na subwofery.
    Generalnie, to po podparciu tych RH dwoma 15" subwoferami, dało by się takim zestawikiem ograć już niezłą, ok 100 os. imprezkę.

Za 1000PLN będzie niezmiernie trudno zbudować kolumnę aktywną wyraźnie lepszą od tych RH, bo już same przetworniki pochłoną większą część budżetu, więc tymczasem skupił bym się bardziej na subwoferze/subwoferach do nich.

Pozdrawiam.
  • #3 21831032
    karonkamil008
    Poziom 2  
    Te Alphardy są z kolumn/odsłuchów BB-A-15
    (wygląd może mieć wiele interpretacji) na tabliczce znamionowej jest 300 W RMS, 600 W max oraz impedancja 8 Ω. Są one na sztywnym zawieszeniu w bardzo dobrym stanie bez żadnych sparciałych fragmentów. Na samym głośniku nie ma żadnych innych napisów, można by powiedzieć, że noname. Myślę, że te 300 W RMS mogą mieć, bo testowałem je na wzmacniaczu, który po zobaczeniu not katalogowych tranzystorów miał tak 250/300 W na kanał. Odpowiadając na to, co napisałeś, to w sumie głównym problemem tych RH Sound jest brak basu na większych przestrzeniach (co mnie nie dziwi), więc dodanie tych dwóch 15” o ile to będzie możliwe, rzeczywiście mogłoby poprawić sprawę.

Pozdrawiam.
    Duży głośnik niskotonowy z czarną membraną i czerwonym zawieszeniem w obudowie kolumny Czarna kolumna głośnikowa z dużym wooferem z czerwonym zawieszeniem, tubą i okrągłym portem bass-reflex
  • REKLAMA
  • #4 21831144
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 329
    BRy w tych obudowach sugerują niski Qts, co pozwoliłoby teoretycznie na budowę BP 6 rzędu, który potrafi narobić niezłego łomotu, niestety brak parametrów TS wymusiłby budowę skrzyń trochę na oko, tzn. strojąc je na z grubsza standardowe częstotliwości.
    Ściągnij Winisd’a i spróbuj się nim pobawić - wbrew pozorom jak poczytasz trochę o nim w necie to szybko załapiesz jak go używać i projektować obudowy.

Edit - albo poszukaj schematu tzw. odwrotek - ich efektywność jest legendarna, ale margines błędu mniejszy niż w BP6.
    Generalnie bez TS to trochę ruletka, ale IMHO warto zaryzykować.

Edit2 jak będę miał krople czasu to jutro policzę Ci jakiegoś w miarę „bezpiecznego” BP jak dla 15 cali.
  • #5 21831744
    DjMapet
    Poziom 43  
    Wyglądają bardziej jak CV (Cerwin Vega) niż jakieś Alphardy, bo Alphardów z czerwonymi zawieszeniami nie widziałem.
    Wrzuć fotki tych 15" od strony kosza i układu magnetycznego oraz wszelkich napisów jakie znajdziesz czy to na koszu, czy membranie. Może się uda odnaleźć producenta a być może i parametry.
    Spróbuj też zmierzyć choćby tylko pobieżnie średnicę cewki tych 15" głośników: w miejscu gdzie zawieszenie dolne spotyka się ze spodnią częścią membrany.
    Po określeniu średnicy cewki, będzie można stwierdzić czy warto z tych głośników budować subwofery. Wg mnie jak cewka ma mniejszą średnicę jak 3", to nie warto, bo wyjdzie z tego co najwyżej pukadełko a nie jakiś przynajmniej przyjemny basik, nie mówiąc już o subbasie.

15" głośniki z cewką mniejszą jak 3" nadają się w zasadzie tylko do nadstawek z dobrym driverem z przynajmniej 1,7" cewką, lub od biedy do paczki pod git. basową.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 21831781
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 329
    Faktycznie podobne do CV, w sumie wykorzystałem TS od CV, żeby z grubsza policzyć BP6th i wyszło tak:
    Komora 1 - 60L, strojenie 40Hz
    Komora 2 - 40L, strojenie 80Hz.
    f(-3db) ma przy 45Hz i 110Hz, szczyt (+4,4db) przy 70Hz
    Skrzynia oczywiście dla 1 głośnika, czyli trzeba wykonać dwie sztuki.
    Oczywiście to parametry przybliżone, bo bez TS to trochę ruletka, ale warta gry.
  • #7 21831791
    DjMapet
    Poziom 43  
    Można próbować bp ale bez konkretnych parametrów TS może być lipa.
    Z no name to najbezpieczniejszy wyjdzie br.
    Ale jak napisałem wyżej:
    DjMapet napisał:
    Wg mnie jak cewka ma mniejszą średnicę jak 3", to nie warto, bo wyjdzie z tego co najwyżej pukadełko a nie jakiś przynajmniej przyjemny basik, nie mówiąc już o subbasie.

itd.

Pozdrawiam.
  • #8 21832333
    karonkamil008
    Poziom 2  
    Z tego co pamiętam, gdy regenerowałem te kolumny po ich dostaniu (okleina, wygłuszenie itp.), to na samym koszu nic nie było, ale mam nadzieję, że jednak źle pamiętam i coś tam jest, bo z pewnością odnalezienie jakiejkolwiek specyfikacji by pomogło. Dzisiaj nie bardzo mogłem (szkoła trochę nagli przed feriami), ale myślę, że w poniedziałek będę mógł sobie je na spokojnie rozkręcić i porobić jakieś fotki. Myślę też, że cewka raczej większa jak te 3" nie będzie, ale tu też chciałbym się mylić.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 21837783
    karonkamil008
    Poziom 2  
    Przepraszam za zwłokę, ale nie byłem w stanie szybciej do tych alphardów zajrzeć. Na samym koszu głośnika brak jakichkolwiek informacji czy numerów seryjnych; można powiedzieć, że są one
    "ściśle tajne".
    Cewka ma ~4,5 cm, jak na obrazku, więc będzie to niecałe 2".
    Pomiar taśmą metalowej tylnej części głośnika na podłodze z płytek Tył głośnika z czarnym koszem i dużym magnesem, czerwone elementy widoczne przez otwory Widok od spodu głośnika: czarny kosz, czerwone elementy i metalowy magnes na tle płytek. Miarka przykładana do metalowej tylnej części głośnika w czarnej ramie z czerwonymi elementami
  • #10 21837857
    DjMapet
    Poziom 43  
    Nie są to Alphardy a typowa chińszczyzna no-name próbująca być może udawać głośniki zacnej firmy Cervin Vega.
    Nawet jak by mnie ktoś chciał zmusić, to ja na pewno bym nie robił na nich subwoferów. Ty zrobisz jak uważasz. :-)

Co ja bym zrobił? Kupił do tych RH subwofer aktywny z crossoverem i grał. :-)

Pozdrawiam.
  • #11 21838088
    karonkamil008
    Poziom 2  
    Nie będę ukrywał, że trochę się tego spodziewałem, gdyż gdy je dostałem, to nie pokrywał mi się stan obudowy ze stanem membrany. Co prawda nic nie straciłem, bo nic za nie nie dałem, ale szkoda, bo pomimo tego, że chińczyki to po złożeniu wraz ze zwrotnicą od kolegi grały, nie powiem, nawet, nawet. Nawiązując do kupna subwoofera, też nie jest to głupi pomysł, ale pojawia się problem o treści transport, gdyż budując samemu obudowę mógłbym "dopasować" ich kształt do samochodu, w którym wszystko przewożę. Myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłoby kupienie 2 kolumn na 15", co rozwiązałoby problem z mobilnością (o ile dobrze myślę). Więc będę musiał jednak jeszcze trochę poczekać i kupić coś rozsądnego, jak na moje potrzeby. Wiem, że już takie tematy na forum są, ale pozwolę się zapytać, co byłoby dobrym wyborem. Słyszałem, że Alto niby fajne cenowo, ale jakość dźwięku to karton, Behringer DR112DSP, jak i 115, też jest niezbyt dobry, a także wujek DJ-ej odradza go. RCF Art poza moim zasięgiem, JBL też zresztą. Jak tak przeglądałem to wszystko to nie wiem czy nie zdecydowałbym się na Mackie THrash 215, bo chyba tylko to zostaje. Jeżeli jest coś innego sensownego i tego nie wyczytałem na forum to chętnie przyjmę wasze propozycje.

Pozdrawiam
  • #12 21838125
    DjMapet
    Poziom 43  
    karonkamil008 napisał:
    Myślę że najlepszym rozwiązaniem byłoby kupienie 2 kolumn na 15” co rozwiązałoby problem z mobilnością

Niekoniecznie najlepszym a zależne jest to od tego co i gdzie chcesz nagłaśniać oraz czy i w jakim kierunku planujesz projekt rozwijać, czy osadzić się w konkretnej niszy eventowej.

No i prędzej czy później pełnopasmówki na 15" midbasach i tak trza będzie podeprzeć subwoferem.

Co do budowy subwofera czy pełnopasmówek to hmm, wybacz, ale nie wyobrażam sobie nagłaśnianie czegoś więcej jak początkującej garażowej kapeli, czy domorosłego dj-a kolumnami skleconymi w garażu/piwnicy, choć oczywiście zrobisz jak uważasz.

Co prawda sam co nieco zbudowałem, ale było to w czasach gdy nie za bardzo było jakieś inne wyjście.

Pozdrawiam.
  • #13 21838486
    karonkamil008
    Poziom 2  
    DjMapet napisał:
    Co do budowy subwofera czy pełnopasmówek to hmm, wybacz, ale nie wyobrażam sobie nagłaśnianie czegoś więcej jak początkującej garażowej kapeli, czy domorosłego dj-a kolumnami skleconymi w garażu/piwnicy, choć oczywiście zrobisz jak uważasz.

Rozumiem. Dlatego też właśnie z tym zwróciłem się tutaj, bo wiedziałem, że moje pomysły, mające sens dla mnie, mogą w realu nie być takie dobre. Widzę, że bez suba się nie obejdzie, więc zrobię tak, jak mi podpowiedziałeś, czyli te moje RH podeprę subwooferem. A dopiero potem będę się zastanawiać nad wymianą kolumn. Swoją drogą, muszę do tych RH dorobić chłodzenie, bo gdy grałem w czwartek dyskotekę, ich temperatury na radiatorze trochę mnie niepokoiły, więc wentylator chyba nie będzie złym pomysłem. Wracając, nasuwa mi się pytanie, jakiej mocy i marki wybrać subwoofer, żeby był on okej. Chciałbym zmieścić się w ~1300 zł, choć jeżeli za dodatkowe 200 zł można by było znaleźć coś lepszego, to i 1500 zł może być. O ile w ogóle w tej cenie coś się znajdzie, bo nie orientuję się, ile powinien kosztować taki subwoofer.
    Pozdrawiam.
  • #14 21838740
    DjMapet
    Poziom 43  
    karonkamil008 napisał:
    moje RH podeprę subwooferem. A dopiero potem będę się zastanawiać nad wymianą kolumn.

Brawo!
    Wg mnie najlepsza koncepcja.

Co do wyboru samego subwofera/subwoferów i ew przyszłościowo innych nadstawek, to musiał byś się określić w jak najszerszym aspekcie w kwestii którą poruszyłem wyżej, czyli:
    DjMapet napisał:
    co i gdzie chcesz nagłaśniać oraz czy i w jakim kierunku planujesz projekt rozwijać, czy osadzić się w konkretnej niszy eventowej.

Co do budżetu, to d...y nie urywa :-), ale sadzę że da się w nim coś zaproponować.
    Ale najpierw jw.

Co do chłodzenia panela wzmacniacza kolumn, to myślę że kombinować nie trzeba bo producent zapewne zastosował odpowiednie zabezpieczenia i myślę też że zbyt mocno dałeś mu popalić... :-)
    Poza tym po podparciu nadstawek basem, nie będzie potrzeby ładowania w nie aż tyle mocy i dołu co obecnie.

No i najważniejsze! Jak chcesz by sprzęt słuzył długo i bezawaryjnie, to nigdy nie wysterowuj go do granic jego możliwości!
    Po prostu nie graj na świecących się ciągłym światłem diodach CLIP!

Pozdrawiam.
  • #15 21839282
    karonkamil008
    Poziom 2  
    DjMapet napisał:
    No i najważniejsze! Jak chcesz by sprzęt służył długo i bezawaryjnie, to nigdy nie wysterowuj go do granic jego możliwości!
    Po prostu nie graj na świecących się ciągłym światłem diodach CLIP!

Tę wiedzę posiadam, więc gram tak, by clip nie świecił się wcale, a jak już zacznie mrugać, to po prostu ściszam/reguluję EQ, by dalej nie świecił🙂.
    DjMapet napisał:
    Co do chłodzenia panela wzmacniacza kolumn, to myślę że kombinować nie trzeba bo producent zapewne zastosował odpowiednie zabezpieczenia i myślę też że zbyt mocno dałeś mu popalić...

Jest taka szansa, bo grały na maksymalnej bezpiecznej głośności (żeby clip się nie pokazywał).
    DjMapet napisał:
    Co do budżetu, to d...y nie urywa , ale sadzę że da się w nim coś zaproponować.

Jeśli by to coś dało, to mógłbym do tych 2000 dołożyć, ale jeżeli byłoby coś lepszego za nieco większą cenę, to na pewno też bym to rozważył.
    DjMapet napisał:
    DjMapet napisał:
    co i gdzie chcesz nagłaśniać oraz czy i w jakim kierunku planujesz projekt rozwijać, czy osadzić się w konkretnej niszy eventowej.
    Póki co to nagłośnienie niedużych remiz, sal gimnastycznych do ~250 m². W plener nie będę się pchał. Po prostu chcę zmontować zestaw, z którym będę mógł operować na małych dyskotekach, ewentualnych balach ósmoklasistów i małych imprez okolicznościowych. Jak będę pełnoletni, to będę miał większe pole do popisu (transport itp).
    Takie moje pytanie, bo zagłębiłem się trochę w tematy subwooferów i powinien on mieć 2 wejścia i wyjścia, by sygnał wchodzący niskich częstotliwości z XLR był zabierany przez suba, a reszta idzie na kolumny w wersji okrojonej, by głośnik średnio-niskotonowy robił za średniotonowy i się nie „przemęczał”, a co za tym idzie, żeby kolumny się mnie nie wysilały, dobrze to rozumiem?

Pozdrawiam. 🙂

Dodano po 1 [minuty]:

Mniej wysilały*
  • #16 21839849
    DjMapet
    Poziom 43  
    karonkamil008 napisał:
    Takie moje pytanie, bo zagłębiłem się trochę w tematy subwooferów i powinien on mieć 2 wejścia i wyjścia, by sygnał wchodzący niskich częstotliwości z XLR był zabierany przez suba, a reszta idzie na kolumny w wersji okrojonej, by głośnik średnio-niskotonowy robił za średniotonowy i się nie „przemęczał”, a co za tym idzie, żeby kolumny się mnie nie wysilały, dobrze to rozumiem?

Dobrze.
    Spora grupa (jak nie większość) estradowych subwoferów aktywnych, wyposażonych jest w mniej lub bardziej rozbudowane DSP, którego główną częścią jest mniej lub bardziej rozbudowany crossover, czyli aktywny filtr dolno i górnoprzepustowy pozwalający na podział pasma przenoszenia.
    Sygnał podany na wejścia (ich rodzaj nie ma znaczenia) subwofera, po przejściu przez filtr dolnoprzepustowy jest kierowany do wbudowanego w sub wzmacniacza zasilającego głośnik tegoż subwofera.
    Jednocześnie ten sam sygnał po przejściu przez filtr górnoprzepustowy, jest kierowany do gniazd (ich rodzaj nie ma znaczenia) wyjściowych z których można podać go na aktywne lub zasilane wzmacniaczem pasywne kolumny satelitarne. Oczywiście po przejściu przez te filtry (czyli crossover), subwofer będzie przetwarzał niską część pasma a satelity średnio-wysokotonową część pasma przenoszenia.

Co do subwofera to np: https://www.thomann.pl/the_box_pro_dsp_18_sub.htm
    Jak za duży i ciężki, to: https://www.thomann.pl/the_box_pyrit_112_sub_a.htm

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy DIY aktywnych kolumn estradowych z wykorzystaniem głośników średnio-niskotonowych 12/15 cali oraz tubowego wysokotonowego, a także wzmacniacza na tranzystorach Toshiba 2SC5200 i 2SA1943 z aktywnym chłodzeniem i zwrotnicą w obudowie. Autor posiada głośniki RH Sound PP-0312a (180 W RMS, SPL 96 dB) oraz 15-calowe głośniki Alphard o mocy 300 W RMS i impedancji 8 Ω, które jednak okazały się prawdopodobnie chińską podróbką bez pełnych parametrów Thiele-Small (TS). Wskazano, że brak danych TS utrudnia precyzyjne projektowanie obudów, ale można próbować budowy bas-refleksu (BR) lub bandpass 6. rzędu (BP6) na podstawie szacunków. Cewka głośnika ma około 2" średnicy, co ogranicza jego efektywność jako subwoofera. Sugerowano, że lepszym rozwiązaniem byłoby dołożenie aktywnego subwoofera z crossoverem do istniejących RH Sound, zamiast budowy całkowicie nowych kolumn z niepewnych przetworników. Poruszono też kwestie mobilności i dopasowania obudowy do transportu. W dyskusji pojawiły się opinie, że samodzielne budowanie kolumn estradowych ma sens głównie dla małych zastosowań, a profesjonalne nagłośnienie lepiej kupić gotowe. Wspomniano marki i modele kolumn estradowych, takie jak Alto, Behringer DR112DSP i RCF Art, z uwagami na temat ich jakości i ceny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA