Dzień dobry wszystkim, przychodzę do Was z prośbą o pomoc w budowie aktywnych kolumn estradowych DIY. Zanim przejdę do sedna tematu, pozwolę sobie powiedzieć coś o sobie, by ułatwić ewentualną późniejszą rozmowę. Mam 17 lat i od małego działam sobie przy elektronice, elektryce, ale także jako początkujący DJ. Jako iż sporadycznie gram na tych dyskotekach, kupowanie drogiego, markowego nagłośnienia nie ma dla mnie jeszcze sensu. Aktualnie posiadam 2 szt. RH Sound PP-0312a o mocy 180 W RMS i SPL 96 dB, które z kolei na sale gimnastyczne są za słabe i trochę je żyłuję. Przejdźmy do tematu kolumn: planowałbym zrobić je ze sklejki liściastej (15-18 mm), by ładnie ją potem wykończyć. Zrobić ją na głośnikach średnio-niskotonowych 12/15 cali i jeden tubowy wysokotonowy. Jeśli chodzi o wzmacniacz, to planowałbym zrobić (też DIY) go na tranzystorach Toshiba 2SC5200 i 2SA1943 wraz z aktywnym chłodzeniem i zwrotnicą zamontowaną w obudowie głośnika. Mam też 2 głośniki 15 cali Alpharda 300 W RMS, 8 Ω, z których mógłbym zrobić suby, co całościowo dałoby chyba fajny zestaw. Cenowo chciałbym się zamknąć w 1000 zł za 2× głośnik wysokotonowy i 2× średnio-niskotonowy. Jeżeli ktoś przeczyta ten cały monolog i zechciałby mi odpowiedzieć na moje pytania, byłbym wdzięczny.
1. Czy moje wypociny mają w ogóle sens?
Jeśli tak, to:
1. Jakie głośniki wybrać do tego projektu?
2. Czy będę mógł liczyć na SPL ~110 dB?
3. Czy wzmacniacz na tych tranzystorach będzie ok?
4. Jak dobrać zwrotnicę do tego zestawu?
5. Czy Alphardy na suba się nadadzą?
6. Jakiej mocy powinny być poszczególne elementy?
7. Jaki powinien być "litraż" obudowy?
8. Czy mój cel 1000 zł za elementy jest w ogóle realny?
Chyba nie mam więcej pytań. Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.
1. Czy moje wypociny mają w ogóle sens?
Jeśli tak, to:
1. Jakie głośniki wybrać do tego projektu?
2. Czy będę mógł liczyć na SPL ~110 dB?
3. Czy wzmacniacz na tych tranzystorach będzie ok?
4. Jak dobrać zwrotnicę do tego zestawu?
5. Czy Alphardy na suba się nadadzą?
6. Jakiej mocy powinny być poszczególne elementy?
7. Jaki powinien być "litraż" obudowy?
8. Czy mój cel 1000 zł za elementy jest w ogóle realny?
Chyba nie mam więcej pytań. Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.