logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kłopoty z Windows NT, względnie ten windows jest do ...

Sebaczaj 24 Gru 2005 14:38 1620 12
REKLAMA
  • #1 2112029
    Sebaczaj
    Poziom 14  
    Ocena: 34
    Mam laptopa IBM 390 E. Chciałem być "oryginalny" i kupiłem Windowsa NT Workstation 4.0 PL z serwice Pack 1.
    1. Mam dysk 10 GB i nie mogłem na niego zainstalować NT, bez utoworznia 3 partycji, bo był komunikat, że za duży dysk albo partycja (już nie pamiętam),
    2. Nie ma możliwości zainstalowania sterowników ekranu LCD bo nie ma menadżera urządzeń, a w opcjach systemu jest tylko karta grafiki. Efekt : max rodzielczośc 800 na 600 i TYLKO 16 kolorów.

Dodam, że wcześniej miałem windowsa 98 i wszystko było OK.

Czy win NT to takie badziewie, czy tylko jaj mam jakiś problem. Co zrobić aby było lepiej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2112074
    Telex
    Poziom 28  
    Ocena: 100
    Instrukcja:

Cytat:

Installation Guide
    HOW TO DETERMINE WHAT VERSION IS INSTALLED:
    1. Start Windows NT
    2. Click on Start -> Settings -> Control Panel .
    3. Double-click the Display icon.
    4. Select the Settings tab.
    5. Click the Display Type ... button.
    6. Look in the section called Driver Information
    Software Version: 4.30.04Q

HOW TO INSTALL THE DRIVER:
    1. Boot Windows NT 4.0, and logon with administrative privilege.
    2. Extract this package to the hard disk.
    3. Click on Start -> Settings -> Control Panel .
    4. Double-click the Display icon.
    5. Select the Settings tab.
    6. Click the Display Type ... button.
    7. Click the Change ... button.
    8. Click the Have Disk ... button.
    9. Specify the directory where the driver files are extracted. Default path is C:\DRIVERS\WNT\DISPLAY\
    10. Windows NT finds NeoMagic MagicMedia256AV then click the OK button.
    11. Click the Yes button to confirm that you are installing a third-party driver.
    12. Click the OK button.
    13. Click the Close button to close the Display Type window.
    14. Click the Close button to close the Display Properties window.
    15. Click the Yes button and restart the computer to make the driver effective.
    --- After Restart ---
    16. Click the OK button, when the Invalid Display Settings message appears.
    17. Display Properties window appears. Select your screen parameter from the color palette, desktop area, and refresh frequency.
    18. Click the Test button and make sure the selected mode is displayed correctly on the screen.
    19. Click the OK button in the Display Properties window.

Drivery:
    http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/license.do?filename=mobiles/vftpisnt.exe

Musisz tylko się zgodzić z licencją (I Agree) i hula.

Instrukcję masz wyżej
  • #4 2113202
    Sebaczaj
    Poziom 14  
    Oczywiście mam sterowniki ze strony IBM i postępowałem zgodnie z instrukcją. Instrukcja dotyczy jednak tylko sterowników karty graficznej. Po ich zainstalowaniu nic się nie zmienia dalej jest oznaczenie karty jako standartowa karta VGA. Mam już serwice Pack 6a, ale nie mogłem go zainstalować bo instalator musi być co najmniej z serwice pack 6 (taki się pojawił napis). Spróbuję go znaleźć i się odezwę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2113251
    zbyniu
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Nie jest to tak multimedialny jak win98 lecz do pracy jest dobrym, stabilnym systemem. Na początek poszukaj i zainstaluj serwice Pack 4, później 5, 6 i 6a. Następnie zacznij instalować sterowniki. Jeśli chodzi o większe partycje niż 2 GB dopiero obsługiwał po serwice Pack 5.
  • REKLAMA
  • #7 2114485
    Sebaczaj
    Poziom 14  
    Udało mi się znaleść service pack 6.0a, do którego instalacji nie jest potrzebny inny wcześniejszy serive pack. Dodatek ten mi pomógł i jeśli chodzi o sterowniki grafiki jest już OK. Przeczytałem opis związany z parytacjami. Wiedzę, ze NT obsługuje partycję z systemem do pojemności 7,8 GB a pozostałe bez ograniczeń. W związku z tym mam pytanie czy mogę teraz, mając już serice pack 6.0a zmienić wielkość partycji systemowej i jak to zrobić (sama płyta z WIN NT jest z wersją service pack 1 gdzie nie udało mi się żadnej partycji utworzyć powyżej 3 GB, nawet tej bez systemu).
    Jeszcze jedno pytanie, jestem przywiązany do skrótów na pasku narzędzi czy jest jakiś dodatek lub program, który umożliwia taką funkcję w NT?
  • Pomocny post
    #8 2114710
    Dariusz Goliński
    Poziom 22  
    Ocena: 149
    Podłączam się do postu zbyniu. Ale ja stosuję taki trik. Po zainstalowaniu systemu używam PQMAIC-a i rozszeżam toą partycję. Działa na 100% pod warunkiem że masz poprawnie zainstalowane spervispacki. Ja mam tak przeważnie porobione dysk 40 Gb podzielony na pół.
    Jeśli chodzi o system to jest to baaardzo stabilne narzędzie do którego jest setki dodatków. Np: standardowo nie obsługuje USB ale jest program firm trzecich które tą funkcję poprawiają.
    Jest taki pakiet o nazwie GINA który pozwala pozmieniać małe co nieco
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 2115742
    Marchewa
    Poziom 12  
    Parę lat temu bawiłem się dużo z WIN NT. Pasek szybkiego uruchamiania można zainstalować, choć już zapomniałem jak. Znalazłem to na grupach dyskusyjnych:

>W instalce IE5 znajdź plik Ie4shlnt.cab, a nim ie4shell.inf i go zainstaluj.
    >Inne, znalezione rozwiązanie:
    >IE5Setup.exe /c:"ie5wzd /e:IE4Shell_NTx86 /I:Y"

Z tego co pamiętam, jest też możliwość zrobienia instalki na większej partycji. Trzeba było chyba do instalacji jakieś specjalne dyskietki spreparować z plikami z Service Packa 6.
    A jeśli chcesz powiększyć już istniejącą partycję, to może spróbuj Partition Magic.

Sam system Windows NT jest bardzo dobrym systemem, ale niestety stanął w miejscu i już nie jest rozwijany. O ile pamiętam to chyba można jakimś cudem nawet DirectX3 na niego wgrać.
  • #10 2120655
    Sebaczaj
    Poziom 14  
    [>W instalce IE5 znajdź plik Ie4shlnt.cab, a nim ie4shell.inf i go zainstaluj.

Mam ten plik, ale gdzie go zainstalować?. Isntacja do system32 nic nie pomogła.

Inne, znalezione rozwiązanie:
    >IE5Setup.exe /c:"ie5wzd /e:IE4Shell_NTx86 /I:Y"

Niestety nie wiem, o co tu chodzi.

Dodano po 55 [minuty]:

Problem z partycjami rozwiązałem. W Windows Nt jest program administrator dysków, w którym można usuwać i tworzyć oraz formatować partycje.
    Proszę jeszcze raz o pomoc w uaktywnieniu paska zadań aby można było tworzyć na nim skróty.
  • #11 2121867
    zbyniu
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Wspomniałem o instalacji kolejno poprawek ponieważ niektóre firmy zalecają taki sposób instalacji.
  • #12 2123479
    Sebaczaj
    Poziom 14  
    zbyniu napisał:
    Wspomniałem o instalacji kolejno poprawek ponieważ niektóre firmy zalecają taki sposób instalacji.

Ale na stronach microsoft nie ma już starych service packów, jest tylko serivce pack 6a, w wersji nie wymagającej poprzednich. Po jego zainstalowaniu pasek jest nieaktywny (nie można utworzyć na nim skrótu).
  • #13 2128055
    Sebaczaj
    Poziom 14  
    Dzięki wszystkim za pomoc w rozwiązaniu problemów z NT, w szczególności w zakresie partycji dysku i sterowników karty grafiki. Co do ostatniej kwestii (skróty na pasku) to założę nowy temat tak aby od razu było wiadomo o co chodzi. Jednocześnie zamykam obecny temat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył instalacji Windows NT Workstation 4.0 PL z Service Pack 1 na laptopie IBM 390 E z dyskiem 10 GB. System nie pozwalał na utworzenie jednej dużej partycji, wymuszając podział na trzy mniejsze, co wynikało z ograniczeń NT dotyczących wielkości partycji systemowej (do 7,8 GB) przed instalacją nowszych Service Packów. Brakowało również odpowiednich sterowników ekranu LCD, co skutkowało niską rozdzielczością (800x600) i ograniczoną paletą kolorów (16 kolorów). Rozwiązaniem było zainstalowanie najnowszego Service Packa 6a, który poprawił obsługę większych partycji i sterowników graficznych. Do zarządzania partycjami polecano użycie wbudowanego narzędzia Administrator dysków w Windows NT lub zewnętrznego programu Partition Magic. Wskazano także na konieczność instalacji kolejnych Service Packów (4, 5, 6, 6a) w celu poprawy stabilności i funkcjonalności systemu. Dodatkowo podano link do sterowników IBM oraz instrukcje instalacji paska szybkiego uruchamiania z Internet Explorera 5, choć aktywacja skrótów na pasku zadań pozostała problematyczna. Windows NT oceniono jako stabilny system do pracy, choć mniej multimedialny niż Windows 98, z ograniczoną natywną obsługą USB i wymogiem dodatkowych programów firm trzecich dla rozszerzenia funkcji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA