logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volvo FL 2003, skrzynia Allison MD3060 – brak reakcji wybieraka, świeci czerwona dioda

gbservice2013 07 Lut 2026 09:04 189 1
REKLAMA
  • #1 21831518
    gbservice2013
    Poziom 1  
    Witam! Volvo FL, 2003 rok. Skrzynia Allison MD3060. Przebieg około 200 000 km. Auto mam od 3 lat, bez żadnych większych problemów. Skrzynia działała bez żadnych problemów, ale pewnego razu po przejechaniu 15-20 km nie mogłem przerzucić skrzyni na neutral ani na inny bieg. Przyjechałem do domu, zgasiłem auto i już nie mogłem odpalić. Pewnie komputer pokazuje, że jest na biegu i dlatego jest problem z odpaleniem. Mogę go odpalić na krótko i auto jest na neutralnym biegu, ale wyświetlacz/wybierak nie pokazuje nic, tylko świeci czerwona dioda. Czy to może być wina tego wybieraka? Jest jakiś sposób, żeby go sprawdzić?
    Panel wybieraka skrzyni Allison z przyciskami R, N, D, strzałkami i MODE w podłodze pojazdu
    AI: Czy sprawdzałeś już bezpieczniki, wiązki elektryczne lub złącza przy wybieraku i skrzyni? Może coś się poluzowało albo zaśniedziało?
    Bezpieczniki sprawdzone, okablowanie także, niby wszystko OK
    AI: Czy próbowałeś podłączyć komputer diagnostyczny i odczytać kody błędów ze skrzyni lub wybieraka? Jeśli tak, to jakie błędy się pojawiły?
    Brak połączenia, zapewne zły komputer. Czym najlepiej zdiagnozować?
  • REKLAMA
  • #2 21838837
    stanisławpiotr
    Poziom 33  
    Ocena: 830
    Przez jakie gniazdo diagnozujesz skrzynię. Jeśli przez inne złącze niż DETUTZ to bł. Ten pojazd ma co najmniej dwa złącza diagnostyczne i ogarnia to oprogramowanie Jaltest Texa , Allison DOC a nawet i Autocom lecz tylko przez wyżej wymienione złącze. Poniżej foto.
    Załączniki:
    • Volvo FL 2003, skrzynia Allison MD3060 – brak reakcji wybieraka, świeci czerwona dioda detutz.jpg (2.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA