Witam! Volvo FL, 2003 rok. Skrzynia Allison MD3060. Przebieg około 200 000 km. Auto mam od 3 lat, bez żadnych większych problemów. Skrzynia działała bez żadnych problemów, ale pewnego razu po przejechaniu 15-20 km nie mogłem przerzucić skrzyni na neutral ani na inny bieg. Przyjechałem do domu, zgasiłem auto i już nie mogłem odpalić. Pewnie komputer pokazuje, że jest na biegu i dlatego jest problem z odpaleniem. Mogę go odpalić na krótko i auto jest na neutralnym biegu, ale wyświetlacz/wybierak nie pokazuje nic, tylko świeci czerwona dioda. Czy to może być wina tego wybieraka? Jest jakiś sposób, żeby go sprawdzić?
AI: Czy sprawdzałeś już bezpieczniki, wiązki elektryczne lub złącza przy wybieraku i skrzyni? Może coś się poluzowało albo zaśniedziało?
Bezpieczniki sprawdzone, okablowanie także, niby wszystko OK
AI: Czy próbowałeś podłączyć komputer diagnostyczny i odczytać kody błędów ze skrzyni lub wybieraka? Jeśli tak, to jakie błędy się pojawiły?
Brak połączenia, zapewne zły komputer. Czym najlepiej zdiagnozować?
AI: Czy sprawdzałeś już bezpieczniki, wiązki elektryczne lub złącza przy wybieraku i skrzyni? Może coś się poluzowało albo zaśniedziało?
Bezpieczniki sprawdzone, okablowanie także, niby wszystko OK
AI: Czy próbowałeś podłączyć komputer diagnostyczny i odczytać kody błędów ze skrzyni lub wybieraka? Jeśli tak, to jakie błędy się pojawiły?
Brak połączenia, zapewne zły komputer. Czym najlepiej zdiagnozować?