logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ustawienia amplitunera i podłączenie – które opcje?

rrr7 07 Lut 2026 10:41 117 1
REKLAMA
  • #1 21831577
    rrr7
    Poziom 9  
    Witam, dwa (trzy) pytania...

1. Mam głośniki przednie i centralny o impedancji 6 Ω oraz tylne z oznaczeniem 4-8 Ω, czy dobrze rozumiem, że właściwie ustawioną impedancją na amplitunerze będzie 6 Ω?

2. W amplitunerze są trzy wyjścia na subwoofer opisane: subwoofer preout 1, 2 i multichanel subwoofer. Czy te wyjścia się różnią czy można podłączać dowolnie?

3. Ustawienie fazy w subwooferze - głupio trochę się przyznać, ale ja nie słyszę żadnej różnicy :(. Co ustawić, ma to jakieś znaczenie?!

AI: Jaki dokładnie masz model amplitunera? To pomoże sprawdzić, jakie są dostępne ustawienia impedancji i do czego służą poszczególne wyjścia subwoofera.
    RX-A1020
    AI: Jaki masz model subwoofera? Niektóre suby mają różne opcje dotyczące fazy i podłączenia, więc ta informacja może być pomocna.
    Focal Dome Sub
  • REKLAMA
  • #2 21831697
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3767
    rrr7 napisał:
    czy dobrze rozumiem że właściwe ustawioną impedancją na amplitunerze będzie 6 ohm ?
    Tak, najbardziej istotne są w tym układzie głośniki przednie (Front).
    rrr7 napisał:
    W amplitunerze są trzy wyjścia na subwoofer opisane : subwoofer preout 1,2
    To dwa wyjścia monofoniczne (mono) tego samego typu, które pozwalają na podłączenie dwóch aktywnych subwooferów. System umożliwia więc zastosowanie układu dwóch subwooferów ustawionych w jednym pomieszczeniu, co może znacząco wpłynąć na jakość i percepcję basu, a szczególnie eliminację "martwych stref".
    rrr7 napisał:
    Ustawienie fazy w subwooferze - głupio trochę się przyznać , ale ja nie słyszę żadnej różnicy
    Ta regulacja powinna być używana wtedy, gdy , że głośniki suba i kolumn nie pracują "zgodnie w fazie", czyli membrany obu układów (głośników) nie wychylają się w tym samym momencie. Złe ustawienie fazy może prowadzić do zaburzenia i zakłócenia emisji basów i znacznego pogorszenia jakości przekazu. Regulację fazy przeprowadzamy przed ustawieniami głośności. Zwykle, przy ustawieniu subwoofera tuż obok kolumn, należy korzystać z położenia "0" lub "360". Przy ustawieniu subwoofera w środku sceny, czyli pomiędzy głośnikami frontowymi, znacznie lepiej sprawdzą się położenia "90" i "180".

Generalnie, do optymalnych ustawień należy dojść doświadczalnie, a wszelkie zasady traktować wyłącznie jako wyznacznik kierunków postępowania. Teoretycznie ustawienie subwoofera w środku da dźwięk lepszej jakości i bardziej precyzyjny, ale z nieco słabszą intensywnością. Z kolei ustawienie subwoofera w narożnikach pomieszczenia silnie wzmocni bas, ale straci on na precyzji. Najlepsze efekty może dać ustawienie mniej więcej w środku sceny i nisko (tuż przy podłodze), ale możliwie blisko ściany i nierównolegle do jej powierzchni, co pozwoli na eliminację problemu fali stojącej. Takie ustawienie jest zwykle optymalne, gwarantując najlepszy kompromis pomiędzy siłą i ilością basu, a jego jakością i precyzją.

Tak jak pisałem wyżej, jest to oczywiście jest to teoria, a najlepsze ustawienie da się wypracować wyłącznie doświadczalnie, sprawdzając układ w praktyce, w warunkach akustycznych konkretnego pomieszczenia odsłuchowego. To czego subwoofery na pewno bardzo "nie lubią", to pomieszczenia zbliżone kształtem do sześcianu, brak wytłumienia czy betonowe elementy konstrukcyjne. Czyli najgorsze są typowe pokoje w blokach. Splot takich niekorzystnych czynników to główne przyczyny męczącego "dudnienia" i "dzwonienia". Z częścią tych niekorzystanych warunków da się bardzo skutecznie walczyć (np. stosując tłumienie i korektę własności pomieszczeń), z innym jest znacznie trudniej (np. materiał ścian).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA