logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Open Baffle, 2-way. Szerokopasmowy + woofer. DSP. Bi-ampling.

bumble 07 Lut 2026 14:42 393 19
REKLAMA
  • #1 21831814
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1184
    Witam. Ponieważ mam wzmacniacz lampowy o mocy 4W chcę zrobić zestaw kolumn do niego o wysokiej skuteczności. Wpadły mi w oko głośniki angielskie bishopsound które maja skuteczność ponad 95db. Raczej małe monitory w granicach 25-30litrów albo dwudrożne woofer + tweeter albo full range na jednym głośniku albo full range uzupełniony tweeterem. Najlepiej bez zwrotnicy żeby było bez strat dla wzmacniacza i zachowana duża skuteczność. Jak sądzicie która z tych opcji jest sensowna? Zajście basu w miarę nisko 40-45Hz obudowa br.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21832009
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3782
    Chyba najprościej i najlepiej byłoby postawić dobre głośniki fulrange na odgrodach? Inna sprawa, że to brzmienie nie każdemu odpowiada. Druga możliwość to szerokopasmowe umieszczone w obudowie horn i uzupełnione wysokotonowym - jeśli góry będzie brakowało.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21832020
    bumble
    Poziom 40  
    Do ob trzeba sporo miejsca. Full range nie zejdą tak nisko jak mid woofer + tweeter. Te wysokosprawne głośniki raczej do systemów PA niż HiFi, szukam czegoś w miarę taniego.

Dodano po 1 [minuty]:

https://willys-hifi.com/collections/fullrange.../sb-acoustics-sb20frpc30-8-full-range-speaker
    Może coś w ten deseń ale brakuje jeszcze ze 2db SPL.

Dodano po 9 [minuty]:

Chociaż ob na tym akurat głośniku może zejść na 45Hz co było by wystarczające myśle.

Dodano po 4 [godziny] 27 [minuty]:

Stanęło na open baffle 45x60cm z głośnikiem full range 10-12" tylko AI mówi, że 12" za duży i tak od 12kHz tweeter wstęgowy tylko przez kondensator.

Dodano po 1 [minuty]:

Mobali napisał:
    Chyba najprościej i najlepiej byłoby postawić dobre głośniki fulrange na odgrodach? Inna sprawa, że to brzmienie nie każdemu odpowiada. Druga możliwość to szerokopasmowe umieszczone w obudowie horn i uzupełnione wysokotonowym - jeśli góry będzie brakowało.

Zobaczymy czy odpowiada. Zdaję sobie sprawę, że nie zejdą z basem jak moje br teraz ale powinno być bardziej naturalnie. Duży spl szukam pod 100dB do małej lampy SE 6v6gt
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21832480
    Mobali
    Poziom 43  
    bumble napisał:
    Może coś w ten deseń ale...
    Można i tak, nawet da się zrobić na tym głośniku stosunkowo niewielkie kolumny:
    https://www.youtube.com/watch?v=dqf3trSLIz0
    Koszt relatywnie niewielki, więc może warto spróbować? Zdecydowanie warto posłuchać. Znasz te materiały? Jest tam między innymi o porównaniu z budżetowym BG20 od Visatona. Szczególnie warto poczytać o pomysłach na obudowy i doświadczeniach:
    https://www.diyaudio.com/community/threads/sb...frpc30-8-8-fullrange-cheap-monster-ii.385062/
    bumble napisał:
    ale brakuje jeszcze ze 2db SPL.
    Stosując dwa takie przetworniki uzyskasz zdecydowanie większą efektywność, a koszty chyba nadal będą akceptowalne:
    https://www.diyaudio.com/community/threads/sb...8-8-fullrange-cheap-monster-ii.385062/page-14
    bumble napisał:
    Chociaż ob na tym akurat głośniku może zejść na 45Hz co było by wystarczające myśle
    W jakiejś obudowie z rezonatorem pewnie byłoby znacznie lepiej? No, ale to znów kłaniają się wymiary i wysoki nakład pracy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21832604
    bumble
    Poziom 40  
    Jest fajny głośnik 12 cali. Jest jeszcze bardziej budżetowy od Visatona bg20-8 a mianowicie grs 8fr-8. Jeśli będzie OB to wymiary panelu 45x60cm i wtedy dwa głośniki Visaton lub GRS lub jeden FANE. Możliwe że trzeba będzie dodać tweeter ale to powyżej 12kHz pewnie. Gorzej tu z basem pewnie bez suba się nie obejdzie. Te 8cali mają sprawność ok 92dB łacząc równolegle podniose sprawność ok ok 6dB co da już zadowalające 98dB. Dlaczego szerokopasmowy zamiast woofer + tweeter. No założeniem odgrody jest uzyskanie jak najnaturalniejszego brzmienia w prostocie bez crosoverów i strat a woofer+ tweeter to zwrotnica w okolice 3-5kHz to dwie drobi tylko nie w br a w ob. Czytam i czytam i są pozytywne opinie ale głośniki jakie są stosowane w ob 15-18 cali przerażają w pokoju 18m2.

Jestem na 99% zdecydowany na ob do swojej lampy w przyszłości może pokusze sie o lampy kt88 albo chociaż kt66/el34 ale dalej klasa a w konfiguracji se więc mocowo nie szczyty stąd potrzeba posiadanie wysokosprawnych głośników. Troche o odsłuchu. Słucham głównie rocka. Jeszcze kino domowe tu przody są na br z wifą. Głosność umiarkowana albo cicho bez szału.
    Załączniki:
    • FANE-SOVEREIGN-12250TC-DS141117.pdf (151.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #6 21832622
    Mobali
    Poziom 43  
    bumble napisał:
    Możliwe że trzeba będzie dodać tweeter ale to powyżej 12kHz pewnie. Gorzej tu z basem pewnie bez suba się nie obejdzie...
    Jeżeii zakładamy z góry użycie głośnika wysokotonowego oraz subwoofera, to zastanawiam się nad sensem wykorzystywania przetworników fullrange? Skoro tak, to może od raz zdecydować się na klasyczny układ trójdrożny o mniejszej mocy i dużej efektywności? Kombinacja obudowy labiryntowej oraz dyfuzorów dla głośników wysokotonowych może dać bardzo interesujące efekty. Ale wszystko trzeba dopasować do nagłaśnianego pomieszczenia i przyciąć do posiadanego budżetu. No i tego typu konstrukcje wymagają wielu doświadczeń i sporego nakładu pracy.

Wskazany SOVEREIGN-12250TC-DS141117 ma sporą moc, a chcesz napędzać go kilkuwatowym układem lampowym. Może warto najpierw sprawdzić jak ta kombinacja sprawdzi się, szczególnie w "gęstym", szybkim i dynamicznym przekazie?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 21832638
    bumble
    Poziom 40  
    Mobali napisał:
    Jeżeii zakładamy z góry użycie głośnika wysokotonowego oraz subwoofera, to zastanawiam się nad sensem wykorzystywania przetworników fullrange?

Dokładnie. Jednak często OB są wspomagane subem z dołu.
    Kupiłem 4 Visaton BG20-8. Pójdą w odgrody poziome 60*40cm po 2 sztuki na stronę. Zobaczymy jak sobie to poradzi.
  • #8 21833201
    Mobali
    Poziom 43  
    Stosowanie subwooferów jakoś kłóci się z moim podejściem do słuchania muzyki. Zresztą przy tym czego słucham, takie "wspomaganie" przekazu zwyczajnie nie jest potrzebne. Też jestem ciekaw efektów z BG20-8. Pewnie basu jak z suba na pewno w ten sposób nie uzyskasz. Ale może przekaz będzie Tobie odpowiadał? Mam nadzieję, że podzielisz się wrażeniami?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21833216
    bumble
    Poziom 40  
    Jasne, że się podzielę. Mam subwoofer w razie czego żeby się wspomóc. Prostota mnie urzekła. Lampa - kabel - głośnik. Wzmacniacz będzie mocniejszy jak to mi się spodoba. Szacunkowo na dwóch Visatonach równolegle uzyskam jakieś 102dB SPL więc sporo. Basów się nie spodziewam poniżej 100Hz ze względu na mała odgrodę do tej powierzchni membran ale niestety mało miejsca no i usytuowanie pod sufitem nie na podłodze ale pokażą pomiary jak się zachowają odgrody na miejscu docelowym a jak na podłodze. Na razie musze zdjąć drzwi z szafek kuchennych o przerobić na open baffle :). Zobaczymy jak to będzie grało na lampie a jak na tranzystorach. Tylko te 4 ohmy ale cóż. Ogólnie opinie o OB są bardzo pozytywne. Moje BR robiłem jako BR a skończyły z zakorkowanym tunelem i subem. Na papierze głośniki wyglądają dobrze pomierzę jak tylko przyjdą zwłaszcza, że kupiłem okazyjnie używane. Nie jest to 12 czy 15 cali ale może będzie ok jak nie to trafią do obudów.

Dodano po 4 [minuty]:

Te głosniki maja FS 38Hz więc do BR powinny się nadac. Nie robiłem jeszcze symulacji na Winisd z BR ale zerkne w chwili wolnej ale mysle, że nie powinno być problemu a producent podaje strojenie chyba na 42Hz w 30litrach. Ale to nie istorne na razie OB.
  • #11 21834121
    bumble
    Poziom 40  
    Kilka przemyśleń co do odgrody. Odgroda będzie stała na podłodze opcja1 w pionie i głośniki w pionie. Opcja2 odgroda będzie na regale na wysokości około 1,9m nad podłogą w poziomie i wtedy głośniki w poziomie. Blisko sufit. Opcja 2 nieco komplikuje odtwarzanie basów zwłaszcza, że odległość od ściany wtedy jest 40cm. Więc potrzebne są skrzydełka. Pomysł jest taki żeby zrobić ramkę dookoła płyty 15-20cm. Ramka powiększy odgrodę co wpłynie korzystnie na basy. Będzie funkcjonalna i na podłodze i na regale.
    Głośniki w parze i środek pary asymetrycznie na odgrodzie tak żeby do każdej krawędzi od środka pary była inna odległość. Nie zapobiegnie to nakładaniu się fal emitowanych przez przód z odbitymi ale nie będzie to na tej samej częstotliwości dzięki temu nie będzie wielkiego dołka w jednym miejscu. Odsłuch na podłodze i na regale wykaże różnice. Ponieważ przetworniki są dwa i nie jest to idealne jedno źródło jest możliwe że przy średnicy i wysokich stożki z obu głośników będą się niekorzystnie zakłócać i tu pomysł odcięcia jednego głośnika cewką np. 2,2mH żeby wyższe średnie i wysokie odtwarzał jeden tylko głośnik. Cewkę otrzymał by głośnik, który w pionie jest bliżej podłogi a w poziomie jest dalej od bazy stereo. Żony nie ma słuchamy na podłodze, żona wraca odgrody na regał i szykowanie obiadu. Jak na to się zapatrujecie?
  • REKLAMA
  • #12 21834401
    Mobali
    Poziom 43  
    bumble napisał:
    Jak na to się zapatrujecie?
    To dość karkołomne rozwiązanie: "żony nie ma słuchamy na podłodze, żona wraca odgrody na regał i szykowanie obiadu."
    Ciekawe po ilu takich przenosinach uda się w końcu uszkodzić głośniki?
    ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21837421
    bumble
    Poziom 40  
    Wyłonił się bardziej konkretny zarys tego o czym myślę. Visatony mam. To bez zmian. Odgroda na podłodze. Już nie myślimy tu o żadnych regałach, balkonach. :). Wymiary odgrody 45x65 skrzydła 20cm dające realna szerokość 85. Zestaw początkowo był planowany nadwoch wisatonach ale tu jest zgoda że bas będzie słaby. 😒 tak więc jeden wisaton zostanie zastąpiony 15” wooferem. W przegrodzie nadole woofer i asymetrycznie visaton. Na woofer zwrotnica subwooferem 200Hz. Visaton bezpośrednio. Nie chciałbym kondensatora ze względu na przesunięcia fazowe. Zwrotnica za dużo powiedziane. Cewka około 6,8mh.
    Możliwości do zasilania odgrody to lampa 5-10w, denon 120w, bo-amp z demona, bi amp denon na woofer + lampa na visaton.
    Tetaz jaki głośnik 15 calowy z budżetowych. Jest sporo opcji. Grs, Eminem alfa, beta, multicomp pro 55-2953, bishopsound bsp15, lyonforge lsf15-300. Eminem alfa i beta są używane po tuningu bez zmienionych parametrów elektrycznych od audiofila z Ob właśnie. Grs ma dobrą charakterystykę ale spl tylko 88. Bsp nie wiem co to ale parametry dobre i charakterystykaplaska. Kyonforge ma spadek 50-80hz do 75db. Pomysłów jest sporo tylko w którą stronę iść?
  • #14 21838522
    bumble
    Poziom 40  
    Visatony grają pięknie. Niesamowita średnica i wysokie może ciut brak najwyższych ale to inny świat jest niż mój br dwudrożny. Jednak basu to niema. Są podparte teraz subem. No jest świetnie. Tutaj zdecydowanie opcja z 15" woofer w odgrodzie. To będzie coś pięknego. Moja prośba. Pomóżcie dobrać woofer proszę. Mam kilka typów mogę podać linki albo dane. Słucha metalu symfonicznego i rocka. Tu jednak bas musi być. Dzięki. Mój tym na te chwile to dawny mcm audio teraz multicomp pro 55-2953. Niskie Qts ale dobre Fs i przede wszystkim SPL który tak znika w odgrodzie.

Dodano po 1 [minuty]:

Ale smyczki wymiatają.
  • #15 21838533
    Mobali
    Poziom 43  
    Gdybym sam robił taki układ, to zdecydowanie unikałbym "zmieszania" Visatonów z dodatkowym wooferem. Pozostawiłbym Visatony na odgrodznie, a brakujący bas uzupełniłbym subwooferem (jeśli to faktycznie konieczne). Zaletą tego rozwiązania są także większe możliwości korekt brzmienia ze względu na łatwość dowolnego przestawienia subwoofera w inne miejsca w pomieszczeniu. We wspólnej odgrodzie tak szerokie korekty będą niemożliwe, a przecież wpływ ustawienia jest kluczowy dla jakości i rodzaju prezentacji najniższych częstotliwości. Szczególnie, że być może najlepsze efekty dadzą nietypowe ustawienia niesymetryczne, czy też skośne do ścian i osi odsłuchu? Z kolei Visatony powinny być rozstawione w pomieszczeniu optymalnie w stosunku do punktu odsłuchu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 21838560
    bumble
    Poziom 40  
    Cenna uwaga. Zwłaszcza, że suba mam ale sądzę, albo się mylę, że bas z głośnika w odgrodzie będzie o niebo lepszy niż z suba z br. Oczywiście takie rozwiązanie oszczędza mi na zwrotnicach i na wooferach. A basu z odgrody i tak na lekarstwo. Pozwolę sobie wstawić dwa wykresy z odgród trzydrożnych na głośnikach eminence alfa i beta pasywne cięcie na 300Hz mojego znajomego który to mnie namówił na ob a właściwie byłem w szoku jak to gra.

Wykres „Frequency Response” w XSim4: niebieska krzywa odpowiedzi od 10 Hz do 20 kHz
    alfy.

Wykres „Frequency Response (#1)” w XSim4 z niebieską krzywą SPL w funkcji częstotliwości

bety.
    ma te głośniki do sprzedania jedne i drugie przesiada się na inne. Ja słucham raczej cięższej muzyki jak symfoniczny metal czy rock ale to i tak w porównaniu z moimi br to niebo a ziemia. Te visatony są super.
    Syneczek który uwielbiam i wokal są po prostu przepiękne ale brak perkusji czy gitary basowej poniżej 100Hz. Lindsey Starling czy Mari Samuelson w Vivaldim świetnie brzmi ale wstawki z basem już nie.
    @Mobali ty rozumiem grasz na odgrodach?
  • #17 21838806
    Mobali
    Poziom 43  
    Mam na ogół dwucyfrową liczbę "kolumn", więc gram na czym tylko się da, sporo eksperymentuję. Jak dotąd jeszcze nie słyszałem takiego rozwiązania, które było idealne do wszystkiego. Czasem znacznie prościej zmienić system ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 21838905
    bumble
    Poziom 40  
    Czyli rozwiązanie do każdego gatunku muzyki inny sprzęt. Niezłe, podoba mi sie.
  • #19 21868269
    bumble
    Poziom 40  
    Poszedłem w kierunku zgoła innym niż większość. System odgroda woofer 15" + szerokopasmowy 2-way, podział 180Hz. Zasilanie dwa wzmacniacze. Woofer marantz 44se, jak nie da rady pomyśle o klasie d. Góra zasilana będzie dwojako, marantz 44se a do wieczornego słuchania lampa se. Sterowanie i crossower DSP. Mam wreszcie visatony w małych odgrodach podparte subem, podział 80Hz gra to fenomenalnie. Średnica i wysokie z wisatonów są jak wiosna. Wstępne charakterystyki pomieszczenia i odgrody mam w cad. Wychodzi obiecująco ale wszystko po pierwszych pomiarach. Najleprze będzie strojenie. Klik i zmiana parametrów a nie pracochłonne i drogie strojenie pasywnej zwrotki. Jeśli okaże się, że marantz ma za mała moc czy dumping factor zmienię wnętrze na klasę d. Poniżej wykres z cad jak to by wyglądało. Niedopieszczony ale początki są.

Zrzut programu audio z wykresami SPL, fazy i filtrów oraz schematem DSP z podziałem ok. 180 Hz.

DSP to magia. Nie wiem tylko która. Dlaczego marantz a nie od razu klasa d? Chce uniknąć szklanego laboratoryjnego brzmienia. Marantz to jeden z lepszych brzmieniowo wzmacniaczy na ryku lat 90tych moja wersja se bez regulatorów tonów prezentuje się dobrze. Strojona na UK. Cambridge Audio a5 a500 tez są dobre. Denon. Dlaczego takie wersje marantza? Chcę uniknąć procesora serującego, który mógłby utrudnić przeróbki. Zmianę końcówek czy na klasę d.

https://www.aliexpress.com/item/1005011847476...ect_id%3A1005011847476536%7C_p_origin_prod%3A

DSP w drodze.
    Ostatecznie zdecydowałem jeszcze do odgrody dołożyć ambient tweeter. Poniewaz visaton przestaje grzc tyłem powyżej 10kHz wyląduje tam Tweeter z tyłu kopułka do ściany. A tak. Kopułką do ściany.
  • #20 21883307
    bumble
    Poziom 40  
    Głośniki które wybrałem do systemu to Devine B15.
    Pomierzony głośnik drugi o dziwo bardzo podobnie. Trzymają parametry. Cena sztuki to 150zł.
    TS Parameters file
    Room EQ V5.31.3
    Dated: 2026-04-11 17:30:16
    From measurement L+R kwi 5

Zmin 6.84 ohm
    fmin 141 Hz
    f3 428 Hz
    Le(f3) 1.822 mH
    Motional impedance parameters
    R0 122.80 ohm
    CMES 441.1 uF
    L0 44.856 mH
    beta 0.0000
    omega0 334.7
    Blocked impedance parameters
    RDC 6.00 ohm
    dR 0.15 ohm
    Re 6.15 ohm
    Leb 88.1 uH
    Le 3.305 mH
    Rss 100000.0 ohm
    Ke 0.1990 S-H
    Thiele-Small parameters
    fs 35.8 Hz
    Qms 12.177
    Qes 0.609
    Qts 0.580
    Fts 61.6
    Mms 78.28 g
    Cms 0.253 mm/N
    Rms 1.445 kg/s
    Vas 259.03 litres
    Bl 13.322 Tm
    Eta 1.90 %
    Lp (1W/1m) 94.95 dB
    Dd 32.90 cm
    Sd 850.0 cm^2
    Added mass measurement: L+R kwi 5
    Added mass 54.000 g
    Air temperature 20.0 C
    Air pressure 1013.25 mB
    Air density 1.2041 kg/m^3
    Speed of sound 343.2 m/s

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru wysokosprawnych kolumn do wzmacniacza lampowego SE o mocy 4 W, z naciskiem na prostą konstrukcję open baffle bez klasycznej zwrotnicy, aby uzyskać dużą skuteczność i naturalne brzmienie. Rozważano różne warianty: full range na odgrodzie, full range z dołożonym tweeterem, układ woofer + szerokopasmowy oraz wspomaganie subwooferem. Początkowo pojawił się pomysł użycia głośników Bishopsound, później SB Acoustics SB20FRPC30-8, Visaton BG20-8, GRS 8FR-8 oraz większych przetworników 15". Z czasem koncepcja ewoluowała od małych monitorów i OB z jednym lub dwoma szerokopasmowymi przetwornikami do większej odgrody z wooferem 15" i szerokopasmowym Visatonem, z podziałem około 180 Hz oraz sterowaniem i korekcją DSP. Wskazywano, że open baffle daje lepszą średnicę i wysokie tony niż BR, ale kosztem słabego basu, dlatego często potrzebny jest subwoofer lub osobny woofer. Ostatecznie wybrano kierunek: odgroda z Visaton BG20-8, później system OB woofer 15" + szerokopasmowy 2-way, z bi-ampingiem i możliwością pracy zarówno z lampą, jak i wzmacniaczem tranzystorowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA