logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak odłączyć mieszkanie od WLZ wspólnoty i przełączyć na własny licznik PGE?

DAWlD 08 Lut 2026 18:43 408 8
REKLAMA
  • #1 21832993
    DAWlD
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Mam małą zagwozdkę i liczę na rady bardziej doświadczonych. Moje mieszkanie było dotychczas na wspólnym liczniku (WLZ) wspólnoty mieszkaniowej. Teraz mam już swoj osobny licznik od PGE, na razie WLZ kończy się na mojej osobnej rozdzielni, od której poprowadziłem przewód 5x6 do rozdzielni wspólnoty, gdzie schodzi mój przewód z mieszkania. Muszę fizycznie odłączyć się od zasilania wspólnego i przełączyć na własne. Teraz pytanie na czym technicznie to zrobić?
    - rozłącznik 3P+N w rozdzielni wspólnej - minus/plus taki, że każdy może mnie wyłaczyć
    - "przedłużyć" przewody (złączki, lutowanie)
    - inne estetyczne rozwiązanie na listwie DIN
    PEN muszę podłączyć w rozdzielni wspólnej, bo nie mam innej możliwości. Liczę na mądre sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 21833002
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2038
    Może jakieś zdjęcie lub prosty schemat.
  • #3 21833011
    DAWlD
    Poziom 9  
    Nie mam teraz jak cyknąć. Instalacja 3F. W rozdzielni wspólnej jest tylko główny rozłącznik i rozłączniki (5 szt.) dla mieszkań, listwa N i listwa PEN. Reszta aparatów jest w rozdzielniach w mieszkaniach. Czyli do wspólnej rozdzielni przychodzi zasilanie z licznika i wychodzi 5 przewodów 5x6 na mieszkania (w tym mój).
  • REKLAMA
  • #4 21833018
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2038
    Zdjęcie było by tutaj najlepsze bo nie chcę mi się wierzyć że 5 mieszkań było na jednym liczniku.
  • REKLAMA
  • #5 21833042
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2871
    Może skorzystaj "osoby elektrycznej"? Wiesz, grzebanie w części wspólnej instalacji może spowodować straty materialne w pozostałych lokalach. Jest większa szansa że osoba doświadczona nie popełni błędu i nie narazisz się na dużo większe koszty.
  • #6 21833043
    DAWlD
    Poziom 9  
    Tak, 5 mieszkań jest na jednym liczniku PGE i każdy ma podlicznik (wspolnota rozlicza to sama).
    Mam stare zdjęcie, ale niewiele tu zobaczysz.

Dwie poziome listwy wyłączników nadprądowych w starej rozdzielnicy, z czarnymi dźwigniami i numerami 2–5.

Chodzi o to czym sensownie i technicznie połączyć 3F+N wychodzące z nowego WLZ (rozdzielni) z przewodem przychodzącym z mieszkania, a połączenie wychodzi w rozdzielni wspólnej ze zdjęcia.

Dodano po 4 [minuty]:

>>21833042
    Nie będę tego sam podłączał, chce rozważyć opcje, bo jeden elektryk powie by przewody zwyczajnie przedłużyć, a inny by wykorzystać aparaturę. Szukam za i przeciw. Optowałem za rozłacznikiem 3P+N (takim co załącza najpierw N), wydaje się rozsądne, ale pozostaje możliwość rozłaczania mnie przez osoby postronne.
  • #7 21833080
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2871
    DAWlD napisał:

Nie będę tego sam podłączał, chce rozważyć opcje, bo jeden elektryk powie by przewody zwyczajnie przedłużyć, a inny by wykorzystać aparaturę.

Powie? To jeszcze nie powiedział a już wiesz co powie? Może najpierw niech zrobi wizję lokalną i się wypowie, a nie szukasz rozwiązania na odległość przy pomocy randomów, głównie amatorów.
  • REKLAMA
  • #8 21833118
    bartekfigura
    Poziom 30  
    Ocena: 521
    Jeśli masz tytuł prawny do lokalu mieszkalnego to idź do biura obsługi PGE i zawrzyj umowę o przyłączenie. Dostaniesz warunki techniczne co i jak wykonać aby mieć swój licznik. Pokaż warunki techniczne elektrykowi niech wykona stosowną modernizację instalacji i podpisze oświadczenie o gotowości przyłączenia obiektu do sieci i już:)
  • #9 21833411
    DAWlD
    Poziom 9  
    OT - do usunięcia

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem technicznego odłączenia mieszkania od wspólnego licznika WLZ wspólnoty mieszkaniowej i przełączenia na indywidualny licznik PGE. Mieszkanie posiada już własny licznik, a WLZ kończy się w osobnej rozdzielni, z której poprowadzono przewód 5x6 do rozdzielni wspólnoty. Kluczowe zagadnienie dotyczy miejsca i sposobu fizycznego rozłączenia zasilania wspólnego oraz przełączenia na własne, z uwzględnieniem bezpieczeństwa i estetyki instalacji. Rozważane są opcje takie jak zastosowanie rozłącznika 3P+N w rozdzielni wspólnej, przedłużenie przewodów za pomocą złączek lub lutowania oraz montaż elementów na listwie DIN. Konieczne jest podłączenie przewodu PEN w rozdzielni wspólnej z powodu braku innych możliwości. Jeden z uczestników zasugerował udostępnienie zdjęcia lub schematu instalacji dla lepszego zrozumienia problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA