Witam wszystkich forumowiczów. Przed założeniem tego wątku dokładnie przestudiowałem poprzednie wątki i sprawa wciąż jest dla mnie niejasna. Chodzi o możliwość podpięcia 2 WLZ-ów do złącza kablowego przy mojej działce. Parę lat temu zgłosiłem w PGE mój domek letniskowy z pełną dokumentacją wykonaną na te cele, poprowadziłem WLZ i wszystko zostało odebrane przy montażu licznika. Dostałem do tego złącza klucze i umowę i tyle. Teraz, po latach, pobudowałem dom i chcę go również podłączyć do ZK. Widzę parę rozwiązań. Pierwsze, najprostsze: dodanie dodatkowej Rbtki i wrzucenie przewodu 4x16 mm2 od domu. Drugie: odpięcie istniejącego WLZ i wpięcie WLZ od domu, odkopanie WLZ od domku letniskowego i wpięcie go w instalację w domu - chciałbym tego uniknąć, gdyż domek ma swój podział PEN i swoje uziemienie szpilkowe. Trzecie: dostawienie swojej skrzynki - niestety obecny WLZ nie nada się do zasilania tej skrzynki, jest zrobiony na styk i ma przekrój 4x16 mm2 Al, o ile dobrze pamiętam. Osobiście jestem z wykształcenia elektrykiem, ale przyznam, że z zagadnieniem przyłączy nigdy nie miałem doświadczenia.
A i najważniejsze, przejrzałem umowę i mam zapis, że miejsce rozgraniczenia to zaciski na listwie za układem pomiarowym. Z góry dziękuję za pomoc! @ElektrodaBot
Witam wszystkich forumowiczów.
Przed założeniem tego wątku dokładnie przestudiowałem poprzednie wątki i sprawa wciąż jest dla mnie nie jasna.
Chodzi o możliwość podpięcia 2 wlz’a do złącza kablowego...
Bezpośrednia odpowiedź - Nie dokładaj drugiego WLZ „pod tę samą śrubę” w ZK/za licznikiem. W PGE część pomiarowa i elementy objęte plombą są własnością OSD – każda ingerencja wymaga zgody (rozplombowanie). Za licznikiem wykonaj własną małą rozdzielnicę główną (nie RB budowlaną), z blokiem rozdzielczym i osobnymi zabezpieczeniami dla: domu i domku. Jeśli łączna moc będzie większa niż dotychczasowa – wystąp do PGE o zwiększenie mocy i formalną modyfikację przyłącza. (pgedystrybucja.pl) - Alternatywa: przełożyć zasilanie tak, aby ZK → dom (RG), a z RG domu zasilić domek (oddzielna linia). To jest technicznie poprawne, pod warunkiem prawidłowego układu TN (rozdział PEN) oraz połączenia uziemień obiektów. - Oddzielny drugi licznik w tym samym ZK to odrębne warunki przyłączenia/nowe PPE i zgoda PGE na rozbudowę pola pomiarowego – wykonalne formalnie, ale dłuższa ścieżka. (pgedystrybucja.pl)
Zastrzeżenie: bez danych o odległościach, obecnym zabezpieczeniu przedlicznikowym i mocy przyłączeniowej traktuj poniższe przekroje i zabezpieczenia jako wstępne.
---
Szczegółowa analiza i rekomendowany układ
1) Co wolno w ZK i na „listwie za układem pomiarowym” - Część „przed licznikiem” (wraz z osłonami listew zaciskowych licznika, osłonami zabezpieczenia przedlicznikowego itp.) jest plombowana i należy do OSD; prace tylko za zgodą (wniosek o rozplombowanie). (pgedystrybucja.pl) - Miejsce rozgraniczenia własności masz – zgodnie z umową – na zaciskach odejściowych za układem pomiarowym. To typowa formuła i jest zgodna z zasadami URE – zawsze rozstrzyga umowa/warunki przyłączenia. (ure.gov.pl) - Nie „dubluj” żył pod jednym zaciskiem licznika/listwy, jeśli osprzęt nie jest do tego przewidziany. Zamiast tego: z listwy za licznikiem jednym przewodem wejdź do własnej, nieplombowanej rozdzielnicy przyłączeniowej (RG/ZGP), gdzie na bloku rozdzielczym wykonasz rozgałęzienie na dwa WLZ oraz zabudujesz dwa niezależne zabezpieczenia zalicznikowe. Wymóg stosowania osprzętu zgodnego z PN‑EN 61439 i standardami PGE wynika wprost z dokumentów OSD. (pgedystrybucja.pl)
2) Wariant optymalny (jeden punkt pomiaru, dwa WLZ za licznikiem) - Schemat: ZK (licznik) → krótki odcinek przewodu → Twoja rozdzielnica przyłączeniowa (RG/ZGP) z: - rozłącznikiem głównym 4P, - blokiem rozdzielczym L1/L2/L3/PEN (lub PE+N po rozdziale), - dwoma odpływami: „DOM” i „DOMEK”, każdy z własnym zabezpieczeniem nadprądowym dobranym do przekroju i długości WLZ. - Dla nowego domu zalecam od razu prowadzić układ TN‑S (kabel 5‑żyłowy). Dla istniejącego domku możesz pozostawić TN‑C (4‑żyłowy Al 4×16), o ile spełni warunki SWZ; punkt podziału PEN pozostaje w domku. Minimalne przekroje i zasady doboru żył N/PE/PEN wynikają z PN‑HD 60364‑5‑52/‑5‑54 (m.in. PEN ≥10 mm² Cu lub ≥16 mm² Al). (portalelektryka.pl) - Uziemienia obu obiektów połącz szyną wyrównawczą (Cu min. 16 mm² – dobór wg 60364‑5‑54) – jeden układ ekwipotencjalny ogranicza różnice potencjałów i poprawia ochronę. (portalelektryka.pl)
3) Alternatywa – „dom jako centralny punkt zasilania” - ZK → WLZ do domu (RG, rozdział PEN, GSW) → z RG domu nowym kablem (5× … dla TN‑S albo 4× … dla TN‑C) zasilasz domek. Układ całkowicie poprawny elektrycznie; uziom domku łączysz z PE (TN‑S) albo uziemiasz punkt rozdziału (TN‑C‑S). Kontrolnie przelicz pętlę zwarcia na najdalszym obwodzie domku.
4) Oddzielny drugi licznik (dwa PPE) - Wymaga wniosku o określenie/zmianę warunków przyłączenia dla nowego obiektu i zwykle rozbudowy złącza (dodatkowe pole pomiarowe). Proceduralnie jak nowe przyłączenie; PGE pobiera opłatę za przyrost mocy. Realne, ale dłużej i drożej niż wariant z jedną ewidencją i podlicznikiem. (pgedystrybucja.pl)
5) Moc przyłączeniowa i formalności - Typowe zapotrzebowania (orientacyjnie): domek letniskowy 5–9 kW, dom jednorodzinny 11–22 kW (zależnie od płyty/pompy ciepła). Jeśli suma przewyższa obecną moc/„wybija” zabezpieczenia przedlicznikowe – składasz do PGE wniosek o zwiększenie mocy (online) i realizujesz zmianę parametrów jak dla nowego obiektu; opłata liczona za przyrost kW. (pgedystrybucja.pl) - Jakakolwiek praca wymagająca zdjęcia plomb (np. dołożenie przewodu z listwy za licznikiem) – najpierw „Wniosek o zgodę na zerwanie plomb”, potem montaż, pomiary i ponowne oplombowanie przez PGE/wykonawcę z upoważnienia. (pgedystrybucja.pl)
6) Przekroje i zabezpieczenia – wskazówki praktyczne (do weryfikacji po podaniu odległości i mocy) - Nowy WLZ do domu: typowo 5×10 Cu lub 5×16 Al (TN‑S); zabezpieczenie zalicznikowe np. C40–C63 w zależności od mocy i długości. - Istniejący WLZ do domku: 4×16 Al można zostawić (TN‑C), ale daj własne zabezpieczenie odpływu zgodne z dopuszczalną obciążalnością i spadkiem napięcia wyliczonym wg 60364‑5‑52. (portalelektryka.pl) - Ochronniki T1/T2 w RG przyłączeniowej (zwłaszcza przy liniach napowietrznych lub narażeniu na przepięcia), RCD i selektywność – wg projektu instalacji.
7) Czego unikać - „Podwójnego” wciśnięcia dwóch żył pod jeden zacisk licznika/listwy. Stosuj blok rozdzielczy dostosowany do liczby/sekcji przewodów. Standardy PGE i 61439 wymagają osprzętu o odpowiedniej klasie i konstrukcji – to nie miejsce na kompromisy. (pgedystrybucja.pl) - Stałego zasilania przez RB‑tkę (rozdzielnicę budowlaną). To rozwiązanie tymczasowe – wykonaj docelową RG przyłączeniową.
---
Kroki realizacyjne - Ustal bilans mocy (dom + domek) i obecne zabezpieczenie przedlicznikowe. - Jeśli potrzeba – złóż do PGE wniosek o zmianę parametrów/zwiększenie mocy (Przyłączenia online). (pgedystrybucja.pl) - Złóż wniosek o zgodę na zdjęcie plomb i umów termin. (pgedystrybucja.pl) - Wykonaj RG przyłączeniową przy ZK: rozłącznik główny, blok rozdzielczy, SPD, dwa odpływy z zabezpieczeniami. - Uporządkuj układ TN (rozdział PEN, połączenie uziemień), wykonaj pomiary odbiorcze (SWZ, RCD, ciągłość PE) i protokół. - Zgłoś gotowość do zaplombowania.
---
Dodatkowe uwagi formalne i merytoryczne - „Cable pooling” dotyczy współdzielenia przyłącza przez źródła OZE i nie odnosi się do Twojego przypadku (odbiorcy). Nawet w wytycznych PGE zagadnienie to pojawia się wyłącznie przy wytwórcach/klastrach, nie przy dwóch budynkach odbiorczych. (pgedystrybucja.pl)
---
Pytania doprecyzowujące (żeby dobrać przekroje i zabezpieczenia „na czysto”) 1) Jakie jest obecne zabezpieczenie przedlicznikowe (wartość i typ) oraz moc przyłączeniowa z umowy? 2) Jakie odległości (w liniach kablowych) ZK → dom i ZK → domek? 3) Czy planujesz pompę ciepła/płytę indukcyjną/elektryczne ogrzewanie (docelowy bilans mocy domu)? 4) Jak przebiega istniejący WLZ do domku (w ziemi/elewacją), i kiedy był układany? 5) Czy w ZK jest fizycznie miejsce na odprowadzenie dodatkowego kabla do Twojej RG (przepust/kieszeń kablowa)?
Jeśli wrzucisz zdjęcie wnętrza ZK (bez danych licznikowych) i podasz powyższe parametry, podam konkret: przekroje, typy zabezpieczeń i schemat zacisków.
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
Witam - sprostowanie: w pierwszym pomyśle chodziło mi o wyłącznik nadprądowy bądź frke (rozpędziłem się z tą rbtką). Nie wiem, co dali do ochrony obecnego WLZ-a w skrzynce. Jakbym dodał drugi i go zmostkował z 1, to może by było rozwiązanie?
20 A to moc maksymalna 12,9 kW. Nic nie piszesz o pomysłach na odbiorniki w altanie oraz w nowym domu. Nie wspominasz też o instalacji PV. Jeżeli nie będzie szaleństwa mocowego, to ta moc powinna wystarczyć. Jeżeli jednak może być za mało, to proponuję wystąpić z wnioskiem o zwiększenie mocy. Do jakiej wielkości? Wiesz tylko Ty.
Hej, co do mocy - to na pewno będę zwiększał. Kwestia jak teraz przejściowo załatwić temat 2 WLZ-tów. Jestem w trakcie budowy, dopiero zaczynam instalacje - zanim zacznę korzystać w pełni z 11 KW bądź więcej miną zapewne 3-4 lata. Na teraz szukam rozwiązania jak poprowadzić WLZ do domu aby było to zgodne ze sztuką elektroinstalatorską. Pozdrawiam.
Na zdjęcie załapało się źdźbło trawy, więc zakładam, że szafka złączowa jest w pasie przydrożnym lub w linii ogrodzenia. Ja dałbym najbliżej jak się da swoją szafkę z blokiem rozdzielającym, do niego istniejący WLZ rekreacyjnego, nowy WLZ mieszkalnego i krótki przewód szafka - szafka.
Na zdjęcie załapało się źdźbło trawy, więc zakładam, że szafka złączowa jest w pasie przydrożnym lub w linii ogrodzenia. Ja dałbym najbliżej jak się da swoją szafkę z blokiem rozdzielającym, do niego istniejący WLZ rekreacyjnego, nowy WLZ mieszkalnego i krótki przewód szafka - szafka.
Dokładnie tak, a jeszcze lepiej zamiast bloku dwa FR-y 3P i złączkę szynową podwójna na PEN, wtedy będziesz mógł niezależnie wyłączać zasilanie w domu i w altanie.
Dodano po 1 [minuty]:
DonBarty napisał:
A czy by odpiąć obecny wlz i podpiąć moją szafkę muszę mieć jakąś zgodę z PGE ? Listwa jest niezaplombowana.
Zastanawiam się czy docelowo nie przygotować 3 miejsca pod potencjalne PV obok.
Możesz, ale tylko jako on-grid, hybryda będzie wymagała wpięcia w rozdzielnicę główną, lepiej przygotuj sobie ( elektryk niech przygotuje) rozdzielnicę główną domu do PV hybrydowego.
Dodano po 1 [minuty]:
DonBarty napisał:
A macie do polecenia jakąś skrzynkę ?
Dowolna obudowa termoutwardzalna z fundamentem, np.
Możesz, ale tylko jako on-grid, hybryda będzie wymagała wpięcia w rozdzielnicę główną, lepiej przygotuj sobie ( elektryk niech przygotuje) rozdzielnicę główną domu do PV hybrydowego.
Dlaczego kolega wypisuje takie bzdury? Możliwość przyłączenia pv w drugiej szafce obok zk nie jest niczym zakazanym. W ten właśnie sposób bardzo dużo gospodarstw domowych ma wykonane PV nawet hybrydowe.
Czy mamy tutaj osoby, które potrafią w jakiś sposób wyeliminować ludzi, którzy w sposób karygodny wprowadzają innych w błąd, przekazują informacje nieprawdziwe? Akurat ten człowiek już niejednokrotnie tworzył własne teorie bez podparcia i wprowadza innych użytkowników w błąd.
Dyskusja dotyczy możliwości podłączenia dwóch Wewnętrznych Linii Zasilających (WLZ) do jednego Złącza Kablowego (ZK) PGE na działce, gdzie istnieje już WLZ zasilający domek letniskowy, a teraz planowane jest podłączenie nowo wybudowanego domu. Rozważane są trzy warianty: dodanie dodatkowej rozłącznicy (Rbtki) i poprowadzenie przewodu 4x16 mm² od domu; odłączenie istniejącego WLZ i podłączenie WLZ domu, a następnie wpięcie WLZ domku letniskowego do instalacji domu, co jest niepożądane ze względu na oddzielny podział PEN i uziemienie domku; oraz instalacja nowej skrzynki zasilającej, jednak obecny WLZ o przekroju 4x16 mm² AL jest na styk i może nie wystarczyć do zasilenia dodatkowej skrzynki. Poruszono kwestie techniczne dotyczące przekrojów przewodów, rozdziału PEN, uziemienia szpilkowego oraz wymagań PGE dotyczących przyłącza. Brak jednoznacznej odpowiedzi, wskazano na konieczność konsultacji z PGE i ewentualne wykonanie nowego przyłącza lub rozbudowy istniejącego z uwzględnieniem norm i bezpieczeństwa instalacji. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.