logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] VW Golf 4 AJM 1.9 TDI brak bezpiecznika pompy paliwa, auto jeździ – czy pompa podłączona na krótko?

hooma 09 Lut 2026 09:07 378 22
REKLAMA
  • #1 21833471
    hooma
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.
    Auto VW Golf 4 AJM 1.9 TDi 115KM 99r.

Mam te auto prawie dwa lata i daje mi ciągle szansę, choć momentami mnie zaskakuje bo był zaniedbany i czasem cuda wychodzą. Wczoraj zajrzałem profilaktycznie do skrzyneczki bezpieczników po lewej stronie od kierownicy. I tu się zdziwiłem.

Brak zupełnie bezpiecznika pompy paliwa, a auto jeździ. Skojarzyłem, że na samym początku w aucie czuć było ropę i okazało się, że z tyłu pod siedzeniem była pompa paliwa z niedokręconą nakrętką. Nie dumałem zbytnio czemu tak jest, odkręciłem na nowo mocniej i jest ok do dziś.

Jednak czy myślicie, że ktoś kombinował i podpiął pompę na krótko i to nie jest dosyć ryzykowne? Przecież jak padnie mi w trasie to po mnie. Przestraszyło mnie to z leksza. Auto ma zaledwie 205tys.km i mam zamiar nim hulać aż padnie 🫢
  • REKLAMA
  • #2 21833485
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 312
    Sprawdź czy po przekręceniu stacyjki słychać pompę - powinna się włączyć na 1-2 sekundy potem na stałe po odpaleniu.
  • #3 21833486
    JayRo
    Poziom 39  
    Ocena: 945
    hooma napisał:
    Jednak czy myślicie, że ktoś kombinował i podpiął pompę na krótko

Sprawdzić próbówką czy też nawet żarówką, czy dochodzi prąd.
  • #4 21833491
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3300
    No niestety szanse że do golfa 4 zawitała wiejska technologia są duże.
  • #5 21833561
    masay1
    Poziom 20  
    Ocena: 80
    widzę, że masz kod silnika AJM, a to jest jeden z pierwszych pompowtrysków... pierwsze pompowtryski nie miały pompy zasilającej...
    wprowadzono je później... być może masz model który jej nie posiadał... stąd też wolne miejsce przy bezpieczniku...
    najlepiej sprawdzić w ASO po numerze VIN czy Twój samochód posiada pompę wstępną...
  • #6 21833572
    urkotrebor
    Poziom 21  
    Ja akurat jestem ciekaw co się dzieje z tymi bezpiecznikami bo to nie pierwszy przypadek , że brakuje bezpiecznika pompy paliwa .
    Bez bezpiecznika auto jeździ , ale problem zaczyna się przy np. wymianie filtra paliwa .
    Może awaryjnie ktoś przełożył bezpiecznik a może zwyczajnie robi sobie żarty .
  • REKLAMA
  • #7 21833581
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3300
    masay1 napisał:
    widzę, że masz kod silnika AJM, a to jest jeden z pierwszych pompowtrysków... pierwsze pompowtryski nie miały pompy zasilającej...
    wprowadzono je później... być może masz model który jej nie posiadał... stąd też wolne miejsce przy bezpieczniku...
    najlepiej sprawdzić w ASO po numerze VIN czy Twój samochód posiada pompę wstępną...

Do rotacyjnych pomp czasem nie było pompy w baku. A do TDI była ale podawała pod niskim ciśnieniem (max 1 bar) do filtra paliwa. A z filtra już tandem sobie zasysa.
  • #8 21833599
    masay1
    Poziom 20  
    sigwa18 napisał:
    masay1 napisał:

Do rotacyjnych pomp czasem nie było pompy w baku. A do TDI była ale podawała pod niskim ciśnieniem (max 1 bar) do filtra paliwa. A z filtra już tandem sobie zasysa.

pierwsze TDI PD ; AJM, ATJ nie miały pompy zasilającej... tak samo jak wspomniane przez Ciebie pompy rotacyjne...
  • REKLAMA
  • #9 21833601
    danielzy
    Poziom 31  
    Dokładnie , nie wszystkie pompowtryski mialy pompę w baku - te pierwsze. Ale autor pisze że ją ma. Może pompa padła i ktoś wyjął bezpiecznik włóż go i sprawdź czy ruszy pompa i czy dochodzi napięcie.
  • #10 21833607
    masay1
    Poziom 20  
    danielzy napisał:
    Dokładnie , nie wszystkie pompowtryski mialy pompę w baku - te pierwsze. Ale autor pisze że ją ma. Może pompa padła i ktoś wyjął bezpiecznik włóż go i sprawdź czy ruszy pompa i czy dochodzi napięcie.

a być może autor wątku z tzw. automatu założył, że pod tą nakrętką jest pompa... nakrętka z koszem i czujnikiem jest w każdej wersji... różnią się tylko, iż w jednym jest pompa a w drugim jej brak... nie twierdzę że jej Nie ma, ale jest wysoce prawdopodobne że w tym roczniku tak wyszło z fabryki... można to także sprawdzić po złączu elektrycznym na koszu... pod warunkiem, że nikt tam niczego nie modyfikował... dlatego najlepszym wyjściem jest sprawdzenie w ASO... ale co zrobi autor wątku to jego sprawa...
  • #11 21833648
    danielzy
    Poziom 31  
    Chyba szybszym sposobem będzie odkręcić nakrętke i sprawdzić czy fizycznie jest pompa. No chyba że ma ASO w swoim mieście.
  • #12 21833964
    hooma
    Poziom 11  
    Ciesze się zainteresowaniem tematem.
    Ja to nazwałem pompa bo jest to poprostu ta biała "beczka" wsadzona w głąb i wychodzi z niej wężyk i jedna kostka z przewodem. Także gdzie czytałem, że ten silnik z pompowtryskiem mogl nie potrzebować wsparcia pompy bo zasysał paliwo pod ciśnieniem innym sposobem (nie jestem mechanik, a to moje pierwsze auto mimo już średniego wieku). Uczę się, dużo czytam i oglądam i czasem sam próbuje coś przy nim zrobić, jak np. odżyła turbina dzięki moim zabiegom i jeżdżę tak do dziś.
    Mam i probówkę i miernik i klasyczna żarówkę na tabelkach (poprzednik emeryt używał). Nie znam historii auta i zabiegów na nim bo poprzedni właściciel nie żyje. Jedno wiem, zaniedbany był i w środku i pod maską.
    Jutro zrobię te próby z żarówką lub miernikiem.
  • #13 21834182
    masay1
    Poziom 20  
    jak nie wiesz co i gdzie to Nie podłączaj żadnych żarówek!!! bo za chwilę założysz temat spalonego licznika... zrób zdjęcie kostki która jest przy zbiorniku... tak aby były widoczne przewody elektryczne...
  • Pomocny post
    #14 21834560
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3564
    Gdyby miał elektryczną pompę, która nie ma zasilania to by nie odpalił, przepływ paliwa przez nie pracującą pompę jest zbyt ograniczony
  • #15 21834567
    masay1
    Poziom 20  
    carrot napisał:
    Gdyby miał elektryczną pompę, która nie ma zasilania to by nie odpalił, przepływ paliwa przez nie pracującą pompę jest zbyt ograniczony

dokładnie tak...
  • #16 21834861
    hooma
    Poziom 11  
    Wstawiam zdjęcie pompy.

P.s. do posta wyżej - dlatego obawiam się, że ktoś może na krótko ją podpiął.
    Załączniki:
    • VW Golf 4 AJM 1.9 TDI brak bezpiecznika pompy paliwa, auto jeździ – czy pompa podłączona na krótko? IMG_20260210_141340426_MFNR.jpg (2.15 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • VW Golf 4 AJM 1.9 TDI brak bezpiecznika pompy paliwa, auto jeździ – czy pompa podłączona na krótko? IMG_20260210_141333927_MFNR.jpg (2.67 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #17 21834865
    masay1
    Poziom 20  
    wszystko jasne... sam czujnik...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #19 21834868
    danielzy
    Poziom 31  
    I wszystko jasne to tylko czujnik poziomu paliwa , nie masz pompy w zbiorniku to i nie ma bezpiecznika.
  • #20 21834871
    hooma
    Poziom 11  
    Bardzo dziękuję. A dopowiem jeszcze bo może to tylko przez mrozy, ale ostatnio jak odpalam i jadę to lubi przydusić się na dwójce i trójce, ale po chwili już ok. Postanowiłem, że filtr paliwa lada dzień wymienie bo naprawdę nie wiadomo co tu kiedy było robione. Ogólnie nadal uważam, że ma słabego kopa jak na ten motor, ale to będę szukać przyczyn dalej Auto stało ponad rok mchem obrośnięte nieużytkowane zanim je wziąłem.

Dzięki za zainteresowanie.
  • #21 21834903
    danielzy
    Poziom 31  
    Pakiet startowy po zakupie mu zrób. Olej , filtry , rozrząd jak nie wiadomo kiedy był robiony a nie jest drogi.

Podsumowanie tematu

✨ W VW Golf 4 z silnikiem 1.9 TDI AJM z 1999 roku zauważono brak bezpiecznika pompy paliwa w skrzynce bezpieczników, mimo że auto normalnie jeździ. Wcześniej wykryto nieszczelność pompy paliwa umieszczonej pod tylnym siedzeniem, gdzie nakrętka była niedokręcona. Po jej dokręceniu problem z wyciekiem ustąpił. Pojawiły się obawy, czy pompa paliwa została podłączona na stałe, omijając bezpiecznik, co może być ryzykowne w przypadku awarii podczas jazdy. Auto ma przebieg około 205 tys. km i właściciel planuje dalszą eksploatację. Dyskusja dotyczy bezpieczeństwa takiego rozwiązania oraz potencjalnych konsekwencji braku zabezpieczenia elektrycznego pompy paliwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA