logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] [ZLECĘ] Naprawa sterownika IRYD RTZ PID S / Proszę o link do zamiennika

OPservator 09 Lut 2026 10:02 390 6
REKLAMA
  • #1 21833528
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1230
    Witam.

U ojca nastąpiła awaria sterownika pieca na ekogroszek - restartuje się tak często, że nie idzie żadnej opcji włączyć.
    Wygląda na uszkodzony kondensator elektrolityczny - żółty na załączonym zdjęciu.

Opcje mam dwie - odpinam cały sterownik (jest do wszystkiego podłączony na wtyczkach/gniazdach jak od zasilacza komputerowego - i dowiozę do elektronika, który przelutuje i sprawdzi, albo opcja druga - ktoś podrzuci mi informację gdzie nabędę cały sterownik lub zamiennik który będzie działać.

Zgierz, ale mogę dowieźć do 30km od Łodzi.

Sterownik: IRYD RTZ PID s (s1?) Wersja S.0.0 - S.4.15
    Etykieta panelu sterującego z napisem „IRYD RTZ PID s” i wersją S.0.0–S.4.15
    Zbliżenie płytki sterownika z żółtym kondensatorem elektrolitycznym i brązowym 16V 100µF
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21833637
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1103
    Na przedstawionej fotografii mamy zużyty kondensator elektrolityczny, a opis wskazuje na wysokie prawdopodobieństwo tkwienia istoty usterki właśnie w tym elemencie elektronicznym. Sprawa wygląda na ograniczoną do wymiany tegoż kondensatora. Wysoce wskazane jest wykonanie pomiarów napięcia występującego na tymże kondensatorze, nawet zupełnie zwykłym miernikiem.
  • REKLAMA
  • #4 21833667
    OPservator
    Poziom 39  
    Mateusz_konstruktor napisał:
    opis wskazuje na wysokie prawdopodobieństwo tkwienia istoty usterki właśnie w tym elemencie elektronicznym.

Też dokładnie to zakładam, z resztą na zdjęciu widać "miedziany" nalot na zaworze. Jak jest mi to ktoś w stanie ogarnąć taniej niż zakupić sterownik to nie mam problemu podwieźć sterownika i opłacić - preferowałbym blikiem, ale jak bardzo zależy na gotówce to też się znajdzie.

Dodano po 1 [minuty]:

kaz69 napisał:
    Daj zdjęcie całego sterownika.

Cały sterownik jest w obudowie, nie wyciągałem go, zostawiłem włączony licząc że może jakoś wstanie - bo z opisu ojca tak dłuższy czas było, że restartował się 10-20 minut i w końcu wstawał - mi 4h nie wstał i musiałem jechać dalej. Najbliżej okazję będę miał prawdopodobnie w czwartek wieczór, chyba że ktoś się zgłosi na naprawę na dniach po ~18 zakładając że ja będę miał przywieźć sterownik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21833716
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1411
    Trzeba było spisać parametry kondensatora i go wymienić. Do wymiany wystarczy zwykła lutownica. Jak to nie on winien to wymianą nic nie pogorszysz. Zostało jeszcze sprawdzić czy nie ma gdzieś zimnych lutów np przy transformatorze.
  • #6 21834074
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1103
    Widać też fragment transformatora sieciowego.
    Najczęściej widuję w takich sterownikach połączenie tego wraz z klasycznym stabilizatorem liniowym.
    W takich układach kondensatory elektrolityczne wytrzymują bardzo długo, więc może to być nie jedyny taki kondensator wymagający wymiany.
    Jednocześnie samym powodem uszkodzenia tegoż kondensatora może być uszkodzenie, na zwarcie, jednej z diod mostka prostowniczego.
  • #7 21840991
    OPservator
    Poziom 39  
    Zakupiono nowy sterownik z powodu że zimno, a chętnych było brak - stary sterownik w tym wypadku czy ja czy tata naprawimy już we własnym zakresie.

Podsumowanie tematu

✨ W sterowniku pieca na ekogroszek IRYD RTZ PID S wystąpiła awaria objawiająca się częstymi restartami uniemożliwiającymi uruchomienie urządzenia. Na podstawie zdjęć i opisu wskazano na uszkodzony kondensator elektrolityczny jako prawdopodobną przyczynę usterki. Zalecane jest wykonanie pomiarów napięcia na kondensatorze oraz jego wymiana, co można przeprowadzić za pomocą zwykłej lutownicy. Dodatkowo zasugerowano sprawdzenie połączeń lutowanych, zwłaszcza przy transformatorze sieciowym, oraz ewentualne uszkodzenie diod mostka prostowniczego, które mogłyby powodować uszkodzenie kondensatorów. W przypadku braku możliwości naprawy sterownika, rozważano zakup nowego lub zamiennika. Ostatecznie zdecydowano się na zakup nowego sterownika ze względu na niskie temperatury i brak chętnych do naprawy, natomiast stary sterownik pozostaje do samodzielnej naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA