logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sterowanie bramą Hörmann Promatic 3 przez Satel Integra 64plus i ASW-210 – brak reakcji

consulting5G 10 Lut 2026 23:52 162 4
  • #1 21835309
    consulting5G
    Poziom 2  
    Witam wszystkich,

Uprzejmie zwracam się z prośbą o pomoc. :)
    Zależy mi na możliwości sterowania bramą garażową (otwieranie, zamykanie) poprzez aplikację w telefonie.
    Moja centrala alarmowa to Satel Integra 64plus + ETHM1 Plus + ACU220.
    Brama garażowa Hörmann Promatic 3
    Rozwiązaniem miało być ASW-210, które podłączyłem do zasilania 230 V w bramie, a styki NO1 i C z tego sterownika wpięte zgodnie z instrukcją bramy.
    Niestety pomimo skonfigurowania makra w centrali, przekaźnik nie reaguje.
    Próbowałem już wszystkich możliwych konfiguracji.

Poniżej zrzuty z Doaldx.

Dzięki za pomoc!

Zrzut ekranu DLOADX Satel: lista wyjść i panel „Wyzwalanie wyjścia 18” Zrzut ekranu DloadX: tabela „Wejścia” centrali Satel Integra z listą nazw i parametrów Zrzut ekranu DLOADX: konfiguracja makropolecenia „Garaż” z komendą „Załączenie wyjść: 17”

AI: Czy możesz potwierdzić, że przekaźnik ASW-210 działa poprawnie niezależnie od centrali? Tzn. czy reaguje na ręczne sterowanie przez aplikację (np. Supla) – czy słychać kliknięcie przekaźnika i czy styki NO1-C się zwierają?
    tak
    AI: Jak dokładnie skonfigurowałeś makro i wyjście w centrali Integra? Jaki typ wyjścia, czas działania oraz powiązanie z ASW-210 zostało ustawione? Jeśli możesz, opisz krok po kroku lub wrzuć screeny z konfiguracji.
    Wyjście jako przycisk, z czasem działania 1 sek.
  • #2 21835344
    emarcus
    Poziom 20  
    Ocena: 67
    consulting5G napisał:
    Witam wszystkich,

Zależy mi na możliwości sterowania bramą garażową (otwieranie, zamykanie) poprzez aplikację w telefonie.
    Moja centrala alarmowa to Satel Integra 64plus + ETHM1 Plus + ACU220.

Centralka alarmowa nie ma wpływu na zdalne legalne otwieranie bramy garażowej.
    Zapoznaj sie z informacją z tego linku:

https://www.google.com/search?q=h%C3%B6rmann+...LjIuMTIuMTDIB6kBgAgA&sclient=gws-wiz-serp
  • #3 21835400
    skyguy
    Poziom 15  
    Ocena: 185
    DloadX wygląda dobrze.
    Rozumiem że problem leży po stronie ASW - na pewno nie klika przekaźnik?
    Zobacz czy po wywołaniu w DloadX wyjście oznacza się jako zapalone.

Zrzut okna „Stan wyjść, timerów, sabotaży i drzwi” z zaznaczonym wyjściem 17 przy +12V/0V.
  • #4 21835423
    consulting5G
    Poziom 2  
    emarcus napisał:
    consulting5G napisał:
    Witam wszystkich,

Moja centrala alarmowa to Satel Integra 64plus ETHM1 Plus ACU220.

Centralka alarmowa nie ma wpływu na zdalne legalne otwieranie bramy garażowej.
    Zapoznaj sie z informacją z tego linku:

https://www.google.com/search?q=h%C3%B6rmann+...LjIuMTIuMTDIB6kBgAgA&sclient=gws-wiz-serp

Bzdura kompletna! Oczywiście, że jest możliwe takie sterowanie.

Dodano po 6 [godziny] 41 [minuty]:

skyguy napisał:
    DloadX wygląda dobrze.
    Rozumiem że problem leży po stronie ASW - na pewno nie klika przekaźnik?
    Zobacz czy po wywołaniu w DloadX wyjście oznacza się jako zapalone.

Zrzut okna „Stan wyjść, timerów, sabotaży i drzwi” z zaznaczonym wyjściem 17 przy +12V/0V.

Niestety własnie nie. Dopiero jest jakaś reakcja bramy gdy połącze SW1 z N zasilania bramy. Ale to mechaniczne połączenie.
  • #5 21836104
    consulting5G
    Poziom 2  
    Błąd w konfiguracji ASW210 w wyjściach. Nie przypisałem "strefy".
REKLAMA