logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] BMW F900R – migoczące światło dodatkowego stopu Givi E249 po podłączeniu do sygnału PWM

sheepi 11 Feb 2026 19:34 177 4
ADVERTISEMENT
  • #1 21836035
    sheepi
    Level 11  
    Rate: 3
    Cześć,

Mam problem z migoczącym dodatkowym światłem stopu.

Próbuję podłączyć moduł świateł Givi E249 (moduł dedykowany do kufra GIVI) do motocykla BMW F900R.
    Wg. instrukcji Givi moduł LED należy podpiąć bezpośrednio pod wiązkę tylnego światła (zdjęcie modułu poniżej).

St - przewód czerwony - światło stop - podłączyć pod przewód prądowy lampy stop
    Gr - przewód czarny - masa - podłączyć pod przewód masowy lampy stop
    Rt - przewód niebieski - kierunek prawy - podłączyć pod przewód prądowy prawego kierunkowskazu
    Lt - przewód fioletowy - kierunek lewy - podłączyć pod przewód prądowy lewego kierunkowskazu

Zbliżenie płytki PCB z przylutowanymi przewodami: fioletowym, czerwonym, niebieskim i czarnym

Motocykl ma w pełni oświetlenie LED-owe i do tylnego światła biegną trzy żyły (zdjęcie kostki poniżej).
    Pin 1 - przewód brązowy - masa
    Pin 2 - szary z czarnym paskiem - zasilanie PWM światła pozycyjnego i światła stop
    Pin 3 - zasilanie podświetlenia tablicy rejestracyjnej

Zbliżenie czarnej kostki złącza z przewodami, w tym brązowym i szarym, w wiązce motocykla

Połączyłem przewody:
    Gr modułu LED do Pin 1, czyli masa modułu LED do masy światła stop.
    St modułu LED do Pin 2, czyli zasilanie światła stop modułu LED do przewodu prądowego światła stop w motocyklu.
    Rt i Lt odpowiednio do przewodów prądowych kierunkowskazów.

W efekcie moduł LED świeci mocnym światłem, gdy wciskam hamulec, ale migocze słabym światłem, gdy hamulec jest puszczony i świeci się światło pozycyjne w motocyklu. Kierunkowskazy działają poprawnie. Domyślam się, że problem stwarza wysterowanie światła stop w motocyklu sygnałem PWM. Wszystko działa poprawnie, gdy na przewodzie prądowym światła stop jest pełne wypełnienie (multimetr wskazuje napięcie 12 V). Moduł LED od Givi zaczyna mrugać, gdy wypełnienie spada, dając w motocyklu światło pozycyjne (multimetr wskazuje 2 V). Dodam, że moduł LED od Givi nie zakłada w ogóle obsługi światła pozycyjnego - wg. producenta ma mieć funkcje: stop, kierunkowskazy.

Pytanie: jak to podłączyć, żeby dodatkowe LED-y nie migały, gdy nie wciskam hamulca i na przewodzie prądowym nie ma pełnego wypełnienia. Myślałem o wysterowaniu LED-ów od Givi zwykłym przekaźnikiem, ale przy sygnale PWM, jaki mam w wiązce motocykla, przekaźnik będzie brzęczał i z pewnością szybko się uszkodzi.
  • ADVERTISEMENT
  • Helpful post
    #2 21836322
    Karaczan
    Level 42  
    Help: 865
    Rate: 1107
    Najprościej to kupić uniwersalny moduł do haka przyczepy samochodowej, tylko taki obsługujący PWM ;)
    Niektóre są dziś naprawdę malutkie. Do tego są "w miarę" przystosowane do trudniejszych warunków pracy.

Trudniejsza droga to zbudować odpowiednio dobrany filtr RC i zastosować komparator albo tranzystor do sterowania stopem.
    Zbudować nawet na pająku i zalać żywicą czy nawet nieagresywnym silikonem.

Nie spotkałem takich gotowych układów, ale jakby poszukać to pewnie jakiś Chińczyk już wpadł na pomysł produkcji takowych ;)

Ew wziąć sygnał z włączników hamulca z klamki i z nogi i tym wysterować przekaźnik.
    O ile takie zwykłe proste włączniki tam jeszcze są, bo mogli wpaść na jakiś nowoczesny sposób, typu sprawdzanie ciśnienia w układzie czy coś.
  • ADVERTISEMENT
  • #3 21836426
    sheepi
    Level 11  
    Karaczan wrote:
    Najprościej to kupić uniwersalny moduł do haka przyczepy samochodowej, tylko taki obsługujący PWM

Pomysł genialny w swojej prostocie. Moduł zamówiony - dam znać, czy zadziałał. Dzięki.
  • ADVERTISEMENT
  • #4 21838390
    sheepi
    Level 11  
    Zastosowanie modułu rozwiązało problem. Dziękuję za pomoc.
  • #5 21838392
    sheepi
    Level 11  
    Zastosowanie uniwersalnego modułu obsługującego sygnał PWM rozwiązało problem.
ADVERTISEMENT