logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Identyfikacja i wycena: kamery z monitoringu ulicznego, wyłączniki, IBM ThinkPad R40

MSHI 11 Lut 2026 22:34 279 8
  • #1 21836239
    MSHI
    Poziom 3  
    Witam. Dostałem kilka rzeczy. Mam prośbę o pomoc w identyfikacji i przybliżonej wycenie:
    1. Kamery - na razie wiem tyle, że są to raczej kamery wycofane z monitoringu z Chebu w Czechach. Nie mam pojęcia i nie wiem, jak sprawdzić, jakie mają możliwości. Rozkręcać sam raczej nie chcę. Prośba też o szacunkową wycenę. Niezależnie od ich specyfikacji ja raczej nie wykorzystam pełni ich możliwości, zapewne będą do sprzedania.
    2. Wyłączniki? Bezpieczniki? No, coś to w każdym razie jest. Te chyba były w skrzynce, która ogarniała jakieś pompy? Te są w stanie, jak widać. Mam jednak dużo podobnych rzeczy, niektóre sprawne w opakowaniach. Czy jest sens to gdzieś sprzedać? Wykorzystać gdzieś, a może rozdłubać na metale? :)
    3. IBM THINKPAD R40 2722 - fajna skrzynka, niestety w stanie dalekim od idealnego. Co z nim można zrobić? Przerobić jakoś, może wykorzystać podzespoły i zrobić coś nowego?
    Dwie przemysłowe kamery monitoringu w białych obudowach z daszkiem, leżące na dywanie Dwie zużyte kamery monitoringu w osłonach, leżące na brązowym dywanie Dwa zużyte elementy elektryczne z metalowymi zaciskami leżące na szarej wykładzinie Brudny laptop IBM ThinkPad z otwartą klapą i porysowanym, ciemnym ekranem Spód laptopa IBM ThinkPad z zabrudzoną obudową i etykietą modelu; widoczne kratki wentylacyjne
  • Pomocny post
    #2 21836280
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 642
    Kamery raczej na PSZOK lub do muzeum🙂
    Te przełączniki to jedynie dla kogoś kto zbiera starocie.
    Lato sprzed ponad 20 lat - na obecne czasy zupełnie bezużyteczny.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21836817
    MSHI
    Poziom 3  
    Trochę mało konstruktywna ta odpowiedź, można było w dwóch słowach - w...b to, ale dzięki za reakcję.
    Zerknąłem dziś na zdjęcia z początków tego monitoringu, przyjmując, że to dwie najstarsze kamery, i widzę dobre zbliżenia, dokładne zdjęcia. Jak czytam na forum o problemie z identyfikacją twarzy na nagraniu z 20 m, to ciężko mi uwierzyć, że tylko muzeum. Są wielkie, to fakt, ale że do niczego nieprzydatne? Da się sprawdzić, jaki tam jest obiektyw itp., bez rozkręcania? I czy można to podłączyć do jakiegokolwiek monitora?

Komputer pójdzie na szrot, przełączniki też pewnie rozbiorę.
  • Pomocny post
    #4 21836864
    Alpha
    Poziom 26  
    Ocena: 459
    Co do pytania o kamery: jedyne co pokazałeś na zdjęciach, to obudowy zewnętrzne do kamer. Musisz je otworzyć, wtedy się okaże, co masz za "skarby". Ale raczej, jak pisał przedmówca, nie będzie to nic warte, chyba że do zabawy (stare analogowe kamery, które po złączu chinch będziesz mógł podłączyć do starszego TV).
  • #5 21848032
    MSHI
    Poziom 3  
    No tak, rozkręciłem i muszę przyznać, że z radości nie tańczę. Kamera JBC-386, obiektyw 1:1,4, 3,5-8 mm, 1/3", CS. Kamery są dwie, obudowy z łapami montażowymi bez żadnych uszkodzeń. Może chociaż w chałupie monitoring zrobić?
    Zbliżenie na białą obudowę kamery z etykietą „S&I” i oznaczeniem „JBC-386” przy metalowym uchwycie
    Biała kamera CCTV z zamontowanym obiektywem Computar 3,5–8 mm na metalowym uchwycie

Dodano po 26 [minuty]:

Albo może choć obudowy są warte coś więcej niż same kamery? Obie są szczelne, bez uszkodzeń i mają transformatory z termostatem? To coś na zdjęciu?
    Wnętrze obudowy zasilacza/transformatora z przewodami i płytką zaciskową
  • Pomocny post
    #6 21848053
    Alpha
    Poziom 26  
    Ocena: 459
    [quote="MSHI] Może chociaż w chałupie monitoring zrobić?
    Albo może choć obudowy są warte coś więcej niż same kamery? Obie są szczelne, bez uszkodzeń i mają transformatory z termostatem? [/quote]
    Szkoda Twojej pracy na budowanie z tego monitoringu. Dla elektronika jedynie transformatory mają jakąś wartość.
  • Pomocny post
    #7 21848823
    yvv
    Poziom 21  
    Ocena: 62
    Chłopie na tym się nie dorobisz. Wyrzuć to.
  • #8 21849048
    MSHI
    Poziom 3  
    Dziękować. Rozsądek zwycięża. Zamykam.
  • #9 21849055
    MSHI
    Poziom 3  
    Posłucham porady i nie będę na to tracił czasu. Na razie w kąt.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono identyfikację i wycenę kilku elementów: kamer monitoringu ulicznego, wyłączników oraz laptopa IBM ThinkPad R40. Kamery pochodzą z monitoringu w Chebie (Czechy), są to starsze modele analogowe z obiektywem 3,5-8 mm, przysłoną 1:1,4 i matrycą 1/3" typu CS, oznaczone jako JBC-386. Ich wartość użytkowa jest ograniczona, nadają się do podłączenia do starszych telewizorów przez złącze chinch lub do amatorskiego monitoringu domowego, jednak nie są atrakcyjne komercyjnie. Obudowy kamer są szczelne, wyposażone w transformatory z termostatem, co może mieć pewną wartość dla elektroników. Wyłączniki i bezpieczniki, prawdopodobnie z instalacji sterującej pompami, mają wartość głównie kolekcjonerską lub na złom. Laptop IBM ThinkPad R40 w złym stanie technicznym raczej nadaje się na części lub złom. Ogólnie, sprzęt jest przestarzały i ma niską wartość rynkową, a jego sprzedaż lub wykorzystanie wymaga indywidualnej oceny przydatności.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA