logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] AUTEL MaxiAP AP200 nie łączy się z Insignią B 2019 – brak komunikacji przez OBD2

lufa9999 12 Lut 2026 10:47 192 2
REKLAMA
  • #1 21836548
    lufa9999
    Poziom 17  
    Ocena: 138
    Witam.
    Od dłuższego czasu korzystam z urządzenia AUTEL MaxiAP AP200 i dedykowanej aplikacji na Androida.. Dotychczas używałem go w Insigni z 2011 roku. Auto żony, babcia Astra z 2001 też była spoko odczytywana. Wszystko działało prawidłowo. Teraz przesiadłem się na Insignię B z 2019 roku i nie mogę się połączyć z urządzeniem. Zapinam je na gniazdo diagnostyczne, zapala się na nim zielona dioda i tu zaczyna się kłopot bo program nie chce się połączyć z urządzeniem. Program nazywa się Autel MaxiAP200. Próbowałem restartować telefon, przeinstalowałem program i dalej nie działa. Urządzenie jest na pewno sprawne, bo sprawdziłem je wczoraj na Astrze i połączył bez problemu. Tylko na tej nowej Insigni grymasi. Co mogę zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 21855314
    JuniorS
    Poziom 27  
    Ocena: 196
    Co możesz zrobić ? Hmm… Na początek sprawdź gniazdo OBDII pod kątem uszkodzenia PINów brudu itd... Ogólnie nowsze Insignie są wrażliwe na jakość połączenia na pinach sygnałowych... Możliwe że występuje konflikt protokołów... Insignia z 2011 roku i Astra G korzystały ze starszych standardów CAN. Insignia B (2019) używa znacznie szybszych szyn danych. Możesz spróbować wyczyścić pamięć podręczną VCI... Ale to raczej nic nie da... Myślę że najprędzej będzie to coś z bramką Seciurity Gatway SGM. Insignia B z 2019 roku to już auto z epoki, w której producenci (w tym GM/Opel) zaczęli wprowadzać moduły Security Gateway. Oznacza to blokowanie dwukierunkowej komunikacji dla urządzeń nieautoryzowanych.

Na razie tyle przyszło mi do głowy
  • #3 21855321
    lufa9999
    Poziom 17  
    Ocena: 138
    Kupiłem interface Autel MaxiAP200. Wraz z Opel Monitor robią robotę. Problem rązwiązany.
REKLAMA