logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] GX Works2 nie otwiera projektów – błąd przy uruchamianiu na Windows, działa na VM

groso1 15 Lut 2026 20:34 396 8
  • #1 21839754
    groso1
    Poziom 4  
    Witam
    Program Gx Works 2 przestał otwierać projekty. Przy próbie otwarcia projektu (nowego lub z pliku) wyskakuje informacja:
    Okno błędu „MELSOFT Application” z komunikatem o nieudanym starcie systemu i przyciskiem OK
    Po skasowaniu informacji wyskakuje komunikat:
    Okno błędu GX Works2 informujące o niewystarczającej pamięci lub obszarze desktop heap
    Restartowanie komputera nie pomaga. Nie pomogło odinstalowanie Gx Works 2 i zainstalowanie nowszej wersji programu.
    Informacja o systemie:
    Zrzut „Specyfikacja systemu Windows” z danymi: Windows 11 Home, wersja 25H2, kompilacja 26200.7623.
    Na maszynie wirtualnej ta sama wersja Gx Works 2 działa.
    Zrzut ekranu z informacjami o wersji systemu Windows 11 Pro 25H2 i kompilacji 26200.6718
    Co mam zrobić?
    AI: Jaka dokładnie treść lub kod błędu pojawia się podczas próby otwarcia projektu w GX Works2? Proszę o podanie pełnej treści komunikatu.
    GxWorks cannot be started because memory or desktop heap area is insufficient. Please start GxWorks again after ending other applications
    AI: Jaka jest wersja systemu Windows oraz czy na komputerze są zainstalowane jakieś nietypowe programy lub zabezpieczenia, które mogą wpływać na działanie GX Works2?
    Windows 11 Home 25H2.
    Nie mam zainstalowanych nietypowych programów.
  • #2 21839963
    Wojciech.
    Poziom 37  
    Ocena: 467
    @groso1 Kilka lat temu miałem podobny problem.
    Korzystałem z tego rozwiązania i pomogło https://plc247.com/download-mitsubishi-clean-up-tool-software/
    Opcja B to reinstall windows os.
  • #3 21840045
    groso1
    Poziom 4  
    Deinstalacja programem Mitsubishi. Czyszczenie rejestru nie pomogło.
  • #4 21840246
    Rariusz
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 126
    Witam,

skoro na VM działa a na Windows nie to pozostaje skorzystać z VM lub reinstalacja Windowsa. Ja osobiście polecam
    VM. To co bym jeszcze spróbował zrobić to upewnił się że nic na komputerze nie zostało co dotyczy GxWorks 2.
    Miałem swego czasu podobne problemu z Siemensem i bez maszyny wirtualnej to droga przez mękę.

Pozdrawiam,
  • #5 21840692
    kemot55
    Poziom 31  
    Ocena: 146
    Jak oczyściłeś rejestr? Bo ja kiedyś się na tych "fahofcuf" z Mitsubishi od oprogramowania się wkurzyłem bardzo. Nie szło nic zainstalować po dezinstalacji i dopiero jak usunąłem wszystkie wpisy ze słowem Melsec lub Mitsubishi to się udało. Wpisów w rejestrze (śmieci) było ponad 500.
  • #7 21842563
    groso1
    Poziom 4  
    Rejestr wyczyściłem ręcznie, usuwając wszystkie wpisy z melsoft i GW worms. Usunąłem wszystkie katalogi i pliki melsoftu z systemu. Program przestał działać prawdopodobnie po jakiejś aktualizacji Windowsa.
  • #8 21843369
    Rariusz
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 126
    Witam,

jeśli chodzi o kwestie aktualizacji Windows, kolega miał raz identyczną sytuację ale z TIA Portal. Wieczorem zostały
    wgrane aktualizacje a na drugi dzień wyszukiwanie urządzeń po profinet już nie działało. A był w Czechach na delegacji
    w celu dodania jednego falownika do układu...

Pozdrawiam,
  • #9 21866479
    groso1
    Poziom 4  
    Przeinstalowałem Windowsa i problem rozwiązał się.

Podsumowanie tematu

✨ Program GX Works2 przestał otwierać projekty na natywnym systemie Windows, wyświetlając błąd dotyczący niewystarczającej pamięci lub obszaru desktop heap. Problem nie występował na maszynie wirtualnej z tym samym systemem i wersją oprogramowania. Próby rozwiązania obejmowały ręczne czyszczenie rejestru z wpisów związanych z Melsoft i GX Works2 oraz usunięcie wszystkich katalogów i plików programu, jednak bez skutku. Zalecano użycie narzędzia Mitsubishi Clean Up Tool do dokładnego odinstalowania oprogramowania lub reinstalację systemu Windows. Ostatecznie reinstalacja Windows rozwiązała problem. W dyskusji pojawiły się także uwagi o możliwym wpływie aktualizacji systemu Windows na działanie oprogramowania automatyki przemysłowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA