Witam. Zakupiłem ostatnio kontroler ARGB PWM, aby sterować wszystkimi wentylatorami i podświetleniami naraz i podłączyłem, ale niestety, gdy odpaliłem kompa, podświetlenie nie działało i scalak obok gniazda ARGB zapalił się i nie mam pojęcia dlaczego, jednak sama płyta na szczęście działa. Płyta główna to MSI MAG B850 TOMAHAWK WIFI, a kontroler Coolmoon am10. Podłączyłem do kontrolera kabel SATA z zasilacza, ARGB (3-pin) oraz PWM (4-pin) wentylatorów obudowy CougarMX600, wentylatorów chłodzenia AIO NavisF280 i pompę. Natomiast wychodzący kabel ARGB z białego gniazdka kontrolera podpiąłem do płyty głównej do gniazda ARGB (3-pin), a kabel PWM do gniazda CPU FAN. Przesyłam do podglądu instrukcję. Jestem pewny, że wszystko zrobiłem, jak ona informuje. Proszę o wytłumaczenie, dlaczego gniazdo się uszkodziło.
AI: Czy wszystkie wentylatory, chłodzenie AIO i pompa, które podłączałeś do kontrolera, mają podświetlenie ARGB i były podłączone do wyjść ARGB kontrolera, czy może część z nich była podłączona bezpośrednio do płyty głównej?
Wszystkie były do kontrolera.
AI: Czy sprawdzałeś zgodność napięcia i układu pinów ARGB pomiędzy kontrolerem Coolmoon am10 a płytą główną MSI (np. czy oba korzystają z 5V 3-pin, czy nie ma różnic w rozmieszczeniu pinów)?
Kontroler posiada tylko gniazda ARGB 5V (3-pin), a płyta te same jak i RGB (4-pin), ale podłączyłem do 5V. Są nawet specjalnie oznaczone szarą barwą i się wyróżniają na tle gniazd RGB.
AI: Czy wszystkie wentylatory, chłodzenie AIO i pompa, które podłączałeś do kontrolera, mają podświetlenie ARGB i były podłączone do wyjść ARGB kontrolera, czy może część z nich była podłączona bezpośrednio do płyty głównej?
Wszystkie były do kontrolera.
AI: Czy sprawdzałeś zgodność napięcia i układu pinów ARGB pomiędzy kontrolerem Coolmoon am10 a płytą główną MSI (np. czy oba korzystają z 5V 3-pin, czy nie ma różnic w rozmieszczeniu pinów)?
Kontroler posiada tylko gniazda ARGB 5V (3-pin), a płyta te same jak i RGB (4-pin), ale podłączyłem do 5V. Są nawet specjalnie oznaczone szarą barwą i się wyróżniają na tle gniazd RGB.