logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf IV AJM 1.9 TDI 115 KM 1999 – który schemat podciśnień jest właściwy?

hooma 17 Lut 2026 20:05 1161 46
Najlepsze odpowiedzi

Jaki jest właściwy schemat podciśnień dla Golfa IV AJM 1.9 TDI i jak sprawdzić, czy brak „kopa” wynika z układu podciśnienia/doładowania?

Dla AJM poprawny jest układ z pompą tandemową i serwem hamulcowym jako źródłem podciśnienia, zbiornikiem podciśnienia, zaworem zwrotnym oraz elektrozaworami N75, N18 i N239; N75 steruje siłownikiem turbiny, a w schemacie zawór zwrotny ma prowadzić z białego króćca do N75 i zbiornika [#21841753] Najpierw trzeba zmierzyć podciśnienie wakuometrem bezpośrednio na pompie, bo bez tego można szukać „w ciemno”; na biegu jałowym gruszka turbiny ma być zaciągnięta do końca [#21844050][#21844347] Do diagnostyki trzeba też zrobić logi w VCDS: ciśnienie doładowania rzeczywiste, zadane i przepływomierz, bo bez live data to tylko zgadywanie [#21841841][#21841799] W tym wątku po logach wyszło, że doładowanie tylko faluje, N75 potrafi zbić ciśnienie około 70%, a układ doładowania pracuje poprawnie i nie przeładowuje [#21844817][#21873600] Jako możliwy winny wskazano też nieszczelny EGR/membranę, dlatego zasugerowano zdjęcie podciśnienia z EGR i zaślepienie wężyka na próbę [#21857068][#21858184] Ostatecznie autor pogodził się z tym, że auto jeździ normalnie, a odczucie braku mocy może być subiektywne [#21873600]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #31 21845442
    ŁukaszB666
    Poziom 24  
    Ocena: 790
    >>21844957
    Sprawdzałeś szczelność gruszek?
    EGR, Turbo, klapa gaszenia?????
    Obławy takie były w sławnym Leonie ARL.
    Powodem był spadek podciśnienia w całym układzie w chwili otwierania egr.
    Dziurawa membrana.
  • REKLAMA
  • #32 21845476
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3317
    Patrzyłeś na logi? Ciśnienie tylko faluje. Nie ma problemu z brakiem doładowania
  • REKLAMA
  • #33 21845699
    hooma
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dzisiaj obficie spryskałem WD40 całą sztangę, odpiąłem wężyk i wielokrotnie góra doł wachlowałem cięgnem. Narazie tyle. Pojechałem na przejażdżkę autostradą ponad 100km próbując nie schodzić poniżej 3000rpm. Na 5 biegu ciśnie 160km/h i widać, że ma jeszcze zapas (a gdzie tam 6tka). Narazie nic, ale może wszystko skończyć się tak, że to ja chciałbym wydusić z tego auta niewiadomo co :)
    Ogólnie dzięki za wszelkie porady i odzew.
  • #34 21853527
    hooma
    Poziom 11  
    Witam ponownie.
    Skusiłem się na wynalazek zwany Forte Diesel Turbo Cleaner. Wlałem butelkę na pół baku. Przepał rzekomy robiony na autostradzie przez 3 dni z wysokimi obrotami i zwalnianiem i gwałtownym przyspieszaniem. Bez zmian.
    Dziś z pomocą kolegi sprawdziłem działanie cięgna sztangi. Zaciągał przez wężyk z gruszki strzykawką 100ml a ja obserwowałem i wciąga ją bez zacięć do końca, jak popuszczał to wracała płynnie z powrotem też do końca. Zrobiliśmy test zaciągnięcia i trzymaliśmy tak dobrą minutę i cięgno nie ważyło się poruszyć, czyli ok. Do ręki wyjąłem ten kulisty zbiorniczek aku podciśnienia, wtłaczałem mu powietrze trzymając w zbiorniku z wodą i nie wykazało nieszczelności.
    Finalnie na mój łeb albo MAP sensor walnięty i zakłamuje albo gdzieś jest nieszczelność w układzie, której znaleźć póki co nie mogę i muszę załatwić podjazd żeby dobrze od dołu obejrzeć. Aha, dodam, że przy dodaniu gazu słychać jakiś delikatny świst, którego też nie mogę znaleźć a kumpel uznał, że jest na tyle słaby, że to odgłos turbiny hm...
  • #35 21856747
    hooma
    Poziom 11  
    Hm, jestem ponownie.
    Wjechałem na kanał. Ja robiłem przygazowki, a bardziej doświadczony kolega szukał ucieczki powietrza. Oprócz małej dziurki już na samym wydechu nie znalazł nic. Mam zamiar zajrzeć do EGR choć jakieś pół roku temu były tam śladowe ilości oleju i nic poza tym. W jego okolicach na zewnątrz widać troszkę nachlapanego oleju. Chciałem dostać się do MAP sensora, ale to wyższa szkoła jazdy bo dostęp tragiczny i zrezygnowałem narazie. Pompę vacum sprawdzałem wg porady z sieci - zgaszony 3x docisk hamulca aż stwardnieje, odpalam i powoli wciąga pedał, czyli test rzekomo pozytywny (nie czułem nigdy problemów z hamowaniem).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #36 21857068
    ŁukaszB666
    Poziom 24  
    hooma napisał:
    Mam zamiar zajrzeć do EGR choć jakieś pół roku temu były tam śladowe ilości oleju i nic poza tym. W jego okolicach na zewnątrz widać troszkę nachlapanego oleju.

Sprawdź czy membrana w egr nie jest dziurawa,
  • #37 21858184
    ŁukaszB666
    Poziom 24  
    Zdejmij podciśnienie z EGR i zaślep wężyk śrubką.

Tylko EGR klapy gaszącej nie ruszaj.

I przejedź się zobacz czy będzie lepiej.
  • #38 21858311
    hooma
    Poziom 11  
    Zrobiłem to co kolega wyżej nakazał. Wrażenie odnoszę, że lepiej się zbiera jednak załączam log (sorry za popuszczenie gazu pod koniec, sam obsługiwałem laptopa ehh).

Grzybek EGR podczas wtłaczania lub zasysania powietrza strzykawką wydaje jakiś dźwięk jednorazowy, a la głuche "pyk". W środku znalazłem odrobinę oleju, a ten 'słupek" wewnątrz macany palcem podczas operacji ze strzykawką sprawią wrażenie nieruchomego.
    Załączniki:
    • Golf IV AJM 1.9 TDI 115 KM 1999 – który schemat podciśnień jest właściwy? Zrzut ekranu 2026-03-09 185141.png (148.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #39 21866758
    hooma
    Poziom 11  
    Póki co sterowanie EGR zaślepione. Auto jeździ i prawdopodobnie już tak to zostawię. Doszedł do mnie jeszcze temat katalizatora, ale nie rozbierałem go (kolega wczoraj spawał dwie dziurki przed katalizatorem, które znalazł ostatnio).
    Myślałem, że to było powodem takiego a La gwizdu, który nasila się przy dodawaniu gazu, ale jednak nie.
    Załączam poniżej filmik i może ktoś coś powie, żeby nowego tematu nie zakładać. Intensywnie słychać ten gwizd na wydechu, a jeszcze wyraźniej jak jestt zimno jak dziś rano.

Kojarzy ktoś takie odgłosy? Może się niosą wydechem aż z odgłosów turbiny albo może jednak katalizator w środku zawalony/rozsypany wkład? Hm....

https://streamable.com/yyb288
  • #40 21866896
    sigwa18
    Poziom 43  
    Raczej turbo gwizda bo kata nima i tłumniki top już raczej przeloty.
  • Pomocny post
    #42 21867205
    sigwa18
    Poziom 43  
    Tak na moje ucho wydłubany albo się rozpadł sam.
  • Pomocny post
    #43 21873600
    Pies5
    Poziom 7  
    Kolego, analizując twój pierwszy log i ten ostatni po naprawach (jest duża poprawa), wydaje się, że układ doładowania pracuje poprawnie. Zawór n75 daje radę zbić ciśnienie doładowania przy wysterowaniu około 70 procent, co jest poprawne. Turbina trzyma równo ciśnienie i nie przeładowuje.
  • #44 21874117
    hooma
    Poziom 11  
    Pies5 napisał:
    Kolego, analizując twój pierwszy log i ten ostatni po naprawach (jest duża poprawa), wydaje się, że układ doładowania pracuje poprawnie. Zawór n75 daje radę zbić ciśnienie doładowania przy wysterowaniu około 70 procent, co jest poprawne. Turbina trzyma równo ciśnienie i nie przeładowuje.

No właśnie pogodziłem się z tym, ze tak to ma jeździć i tyle. Ja miałem wrażenie, że powinien lepiej się zbierać, ale określam to już jako moje widzi mi się.

Dzięki za zainteresowanie.
  • #45 21876790
    hooma
    Poziom 11  
    Ehhh...

Auto chce mi zepsuć humor na święta.
    Czytam i czytam i niektóre objawy się zgadzają z tym co najgorsze. Oby to nie było to!

Jak wymieniałem olej i filtry u mechanika ok. 2 mies temu to wspomniał tylko żebym obejrzał, czy wszystko szczelne bo wydaje mu się, że coś kapie, ale nie jest to olej. Jeszcze wcześniej wymieniałem czujnik temp.plynu chłodniczego i termostat (bo od początku silnik się nie nagrzewał jak trzeba). Robiłem to z kolegą po pracy, ona doświadczenie jakieś tam ma, a ja wiadomo.
    Silnik osiągał do dzis 90*C i tak trzymał właściwie. Dodam, że eszcze nie usłyszałem nigdy wentylatora nawet jakby było 20 stopni na zewnątrz i robiłem 100km.
    Dwa dni temu wyskoczyli komunikat i larmo na kokpicie "Stop". Okazało się, że płyn poniżej minimum. Dolałem i był spokój. Dziś wracam z pracy, idę do sklepu, odapal i znowu komunikat. Patrzę i znowu płyn poniżej minimum, a jak odkręcam to bogaty ssyk ze zbiorniczka. Znowu dolałem, ale na jak długo... Temperatura była 90*C.
    Czytam, że uszczelka pod głowicą to m.in.
    Dym biały z rury (nie widziałem nigdy nawet dziś)
    Spadek mocy (hm....)
    Ubywanie płynu
    Temp powyzej 90 (jeszcze tyle nie pokazało nigdy)
    Maź pod korkiem oleju (była przed wymianą oleju jak jeździłem na niesprawnym termostacie ).

Macie Panowie jakieś obiekcje? Tracę wiarę, że jednak ten staruszek będzie jeszcze jeździć.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #46 21876808
    sigwa18
    Poziom 43  
    Pierwsze biała szmatka pod zbiornik w miejsce gdzie jest kanał na zbiorniczku to upuszczania ciśnienia przez korek. Jak będzie różowa tzn że tamtędy ucieka ci płyn bo robi się ciśnienie w układzie chłodzenia od spalin.
  • #47 21876815
    hooma
    Poziom 11  
    Dobrze. Zrobię to jak będę mieć dostęp . Jeszcze mi się przypomniało kolejny internetowy objaw - czuć spaliny nadal w kabinie kierowcy. Dodaję to jako ciekawostkę bo wiem, że przyczyn może być więcej, a ja myślałem, że to te dziury przed katalizatorem były winne, ale kolega zaspawał i dalej czuć.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z układem podciśnienia i doładowania w Volkswagenie Golf IV z silnikiem 1.9 TDI 115 KM, kod silnika AJM, rocznik 1999. Autor poszukuje właściwego schematu podłączenia podciśnienia, porównując dwa różne schematy z polskiego i zagranicznego forum, obecnie stosując schemat z forum polskiego (Sztomela). Wymieniono już wiele elementów eksploatacyjnych: olej, filtry (oleju, paliwa, powietrza), przepływomierz, wężyki podciśnienia, zawór N75 oraz zaworek zwrotny. Pomimo tych działań, odczuwalna moc silnika jest niższa niż oczekiwana.

W toku diagnostyki zalecane jest korzystanie z diagnostyki komputerowej (VCDS Lite, OBD Eleven) do pomiaru rzeczywistego ciśnienia doładowania i analizy logów. Testy manualne obejmują sprawdzenie szczelności układu podciśnienia, działania sztangi turbiny (siłownika zmiennej geometrii), membrany EGR oraz zaworu N75. Zaobserwowano falowanie ciśnienia doładowania, co może wskazywać na luz lub zacinanie się turbiny. Zaślepienie podciśnienia do EGR poprawiło osiągi, co sugeruje problemy z tym elementem.

Dodatkowo pojawiły się objawy takie jak długi rozruch po dynamicznej jeździe, świst powietrza przy dodawaniu gazu, a także wycieki płynu chłodniczego i obecność spalin w kabinie, co może wskazywać na nieszczelności układu chłodzenia lub wydechowego. Katalizator ma uszkodzoną obudowę, a dźwięk gwizdu prawdopodobnie pochodzi z turbiny. Pomocne okazały się testy manualne z użyciem strzykawki do sprawdzenia działania siłownika turbiny i szczelności zbiornika podciśnienia. Ostatecznie układ doładowania działa poprawnie, a odczucie braku mocy może wynikać z subiektywnych oczekiwań.

Zalecenia obejmują dalszą diagnostykę komputerową, kontrolę szczelności układu podciśnienia, ewentualną wymianę membrany EGR, oraz obserwację stanu turbiny i układu chłodzenia. Wymiana części powinna być poprzedzona dokładną diagnostyką, aby uniknąć niepotrzebnych kosztów i działań na ślepo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA