logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf IV AJM 1.9 TDI 115 KM 1999 – który schemat podciśnień jest właściwy?

hooma 17 Lut 2026 20:05 1155 46
Najlepsze odpowiedzi

Jaki jest właściwy schemat podciśnień dla Golfa IV AJM 1.9 TDI i jak sprawdzić, czy brak „kopa” wynika z układu podciśnienia/doładowania?

Dla AJM poprawny jest układ z pompą tandemową i serwem hamulcowym jako źródłem podciśnienia, zbiornikiem podciśnienia, zaworem zwrotnym oraz elektrozaworami N75, N18 i N239; N75 steruje siłownikiem turbiny, a w schemacie zawór zwrotny ma prowadzić z białego króćca do N75 i zbiornika [#21841753] Najpierw trzeba zmierzyć podciśnienie wakuometrem bezpośrednio na pompie, bo bez tego można szukać „w ciemno”; na biegu jałowym gruszka turbiny ma być zaciągnięta do końca [#21844050][#21844347] Do diagnostyki trzeba też zrobić logi w VCDS: ciśnienie doładowania rzeczywiste, zadane i przepływomierz, bo bez live data to tylko zgadywanie [#21841841][#21841799] W tym wątku po logach wyszło, że doładowanie tylko faluje, N75 potrafi zbić ciśnienie około 70%, a układ doładowania pracuje poprawnie i nie przeładowuje [#21844817][#21873600] Jako możliwy winny wskazano też nieszczelny EGR/membranę, dlatego zasugerowano zdjęcie podciśnienia z EGR i zaślepienie wężyka na próbę [#21857068][#21858184] Ostatecznie autor pogodził się z tym, że auto jeździ normalnie, a odczucie braku mocy może być subiektywne [#21873600]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21841581
    hooma
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Golf IV AJM 1.9 TDi 115 KM 99r. Kombi

Uczę się na internetach, słucham porad kolegi i oglądam YouTube. Powoli szukam przyczyny zbyt małego kopa moim zdaniem w tym aucie.
    Na tą chwilę doszedłem do podciśnienia. Posiadam dwa schematy i delikatnie się od siebie różnią. Który Waszym zdaniem jest poprawny pod moje auto ten Sztomela z polskiego forum czy z zagranicznego forum? Obecnie mam podpięte wg Sztomela przy czym wężyki sprawdzone/wymienione. Do tego jutro wymieniam N75 i zaworek zwrotny (dał mi w sklepie taki metalowy i mam nadzieję, że spełnia to samo zadanie bo mam obecnie plastikowy biało-czarny).

Może dorzucę kilka info zanim będą pytania czemu podciśnienie teraz weryfikuję.
    Olej, filtr oleju i filtr paliwa świeżo wymienione. Filtr powietrza i przepływomierz także. Wszystkie bezpieczniki ok. Spalanie na akceptowalnym poziomie. Sztanga turbiny chodzi i w palcach i na podciśnieniu. Auto dostawało już buta wiele razy i na autostradzie do 170km/h. Nie ma Not laufa. Wg mnie nie ma wciśnięcia w fotel jak u znajomego z tym samym autem, ale z 90KM silnikiem i dużo większym przebiegiem. Najgorzej wygląda 1-2 bieg , poprostu wolno się zbiera.
    Załączniki:
    • Golf IV AJM 1.9 TDI 115 KM 1999 – który schemat podciśnień jest właściwy? Screenshot_20260217-195353.png (286.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Golf IV AJM 1.9 TDI 115 KM 1999 – który schemat podciśnień jest właściwy? Screenshot_20260206-050837~2.png (80.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21841753
    JayRo
    Poziom 39  
    Ocena: 954
    Opis tłumaczony przez Google:
    1 - Mechaniczny zawór recyrkulacji spalin.
    q Część kolektora dolotowego
    q Można wymienić tylko jako kompletny zespół z kolektorem dolotowym
    2 - Zawór recyrkulacji spalin -N18- (elektropneumatyczny).
    3 - Zawór zwrotny.
    q Białe przyłącze do elektrozaworu ogranicznika ciśnienia doładowania -N75- → poz. i do zbiornika podciśnienia.
    4 - Elektrozawór ogranicznika ciśnienia doładowania -N75-.
    5 - Zbiornik podciśnienia.
    6 - Filtr powietrza.
    7 - Zawór przełączający klapy kolektora dolotowego -N239-.
    8 - Siłownik ciśnienia.
    q Do regulacji ciśnienia doładowania.
    q Część turbosprężarki; niewymienna.
    9 - Przyłącze podciśnienia.
    q Pomiędzy pompą tandemową a serwem hamulcowym.

Schemat układu podciśnienia silnika z ponumerowanymi zaworami, przewodami i zbiornikiem
  • #3 21841774
    ŁukaszB666
    Poziom 24  
    Ocena: 790
    hooma napisał:
    Uczę się na internetach, słucham porad kolegi i oglądam YouTube. Powoli szukam przyczyny zbyt małego kopa moim zdaniem w tym aucie.
    Na tą chwilę doszedłem do podciśnienia.

I sprawdziłeś czy jest i czy jest prawidłowe?
    Bo się zaraz okaże ze na wolnych obrotach spada do zera.
  • #4 21841783
    hooma
    Poziom 11  
    Kolego wyżej dzięki za schemat, a Tobie Łukasz odpowiadam, że właśnie wczoraj przyszedł wakuometr i tylko muszę poczytać gdzie go dokładnie wpiąć by poprawnie zmierzyć, chyba że dodatkowo vcds lite pokazuje ciśnienia (też pierwszy raz kupiłem kabel i podpiąłem się do kompa 2 dni temu by sprawdzić czy łączy)?
  • #5 21841786
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3402
    Jak zawsze robota zaczęta od wymiany części bez ustalenia przyczyny. To jest tak proste auto że diagnoza to chwila. Masz kabel zacznij od diagnostyki czyli czy ciśnienie doładowania rzeczywiste jest równe żadnemu. Co do turbiny to na biegu jałowym sztanga musi być zaciągnięta na max Jeden odpala drugi patrzy. To że wymieniłeś tyle części nie znaczy że są dobre.
    Co do 1 i 2 biegu to tak szczerze nie wiem ile go depczesz ale chyba wiesz od ilu i w jakich warunkach turbina zaczyna pompować tak dosyć mocno?
  • #6 21841793
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3317
    A skąd wiesz czy ktoś w tym 90km nie grzebał i jest więcej mocy? Pierwsze to diagnostyka. Live data z ciśnienia doładowania i danych z przepływomierza. Dopiero jak tu będzie za nisko to trzeba szukać przyczyny. AJM to pompowtrysk (wałek rozrządu się wyciera na górach krzywek). 90km kolegi to pompa rotacyjna wystarczy w niej przestawić nastawnik i jest parę km więcej.
  • #7 21841795
    hooma
    Poziom 11  
    Sprostuję, auto do porównania to auto ojca. On tam nic nie kombinował, a odkupił od kumpla, który też nie grzebał.
    Moje wehikuł stało zaniedbane i wiele rzeczy nie działało. Po kolei nabrało ochoty do jazdy po moich zabiegach. Przepływomierz był walnięty, bo nie było różnicy, czy podpięty, czy nie, i tak samo jechało. Jak wymieniłem, to była poprawa. Turbinę rozruszałem sam, bo wężyki niektóre były dziurawe, a sztanga stała sztywno. Po tym zniknął Not lauf i też było lepiej. Poprzednik jeździł mega mało i na krótkie dystanse. Pełnej historii nie poznam, bo go nie ma już na tym świecie.
    Dziś wymienię N75 i zwrotny, bo pierwszy coś buczy przy gaszeniu, a zwrotny musiałem ostro dmuchać, żeby był w pełni drożny. I tak po kolei szukam i może to źle? Pamiętajcie, że samouk jestem, nie sztuka dać mechanikowi pół auta wymienić - tak pierwszy chciał, któremu pokazałem samochód, tragedia.

Aha, Piotrek, on ma tak, że jadę np. na 4 i chcę wyprzedzić kogoś i daję w podłogę, a on powoli przyspiesza, to naprawdę jest nienaturalne. Wiem to na pewno.
  • #8 21841799
    sigwa18
    Poziom 43  
    Szukasz na ślepo. Bez live data to zgadywanka. OBD eleven czy chiński klon VCDS lub maxi ECU. Bez komputera diagnostycznego bawisz się chybił trafił.
  • REKLAMA
  • #11 21843693
    Kantylena
    Poziom 24  
    Ocena: 222
    hooma napisał:
    Na tą chwilę doszedłem do podciśnienia.

Na podstawie czego do tego doszedłeś?
  • #13 21844050
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3402
    Ciężko znaleźć usterkę bez pomiarów. Pierwszy pomiar to powinno być zmierzenie vakuometrem podciśnienie bezpośrednio na vakum bo Ty będziesz szukał nie wiadomo czego a okaże się że brak jest pociśnienia. Również może go brakować bo gdzieś jest dziura. Wężyki możesz wymienić bo na pewno są popękane po tylu latach.
  • #14 21844076
    sigwa18
    Poziom 43  
    Po tylu latach to bardziej bym się martwił o stan węży paliwowych bo te jak strzelą to bak paliwa i idzie w 30-50minut.

Najpierw niech zrobi porządna diagnostykę.
  • #15 21844165
    Kantylena
    Poziom 24  
    hooma napisał:
    Na żadnej. Następny krok to była wymiana wężyków i sprawdzenie czy podłączone wg dobrego schematu.

Czyli masz zamiar wszystko powymieniać nawet to co jest dobre?
    A skąd wiesz jak turbo pracuje? Jak przepływomierz pracuje?

Generalnie nie rozumiem tego od chyba już dobrych 15 lat fora są przepełnione diagnostykami tych silników, zrobienie logów i wrzucenie nawet jak ktoś sam nie ogrania to jest prosta sprawa i szybka akcja, ale ludzie wolą miesiącami grzebać pod maską, w poszukiwaniu nie wiem szczęścia chyba?

To tak jakby kogoś głowa bolała i jednocześnie leczył się na onkologii, brał leki po udarze, na przeziębienie - zatoki bo też głowa boli, na nadciśnienie i jadł dobry obiad bo może z głodu...
  • #16 21844167
    sigwa18
    Poziom 43  
    hooma napisał:
    Testu dynamicznego jeszcze nie robiłem bo za kolegą biegam żebyśmy razem pojechali na szybszą drogę.

No przecież pisze że ma zamiar zrobić. Na razie przestał wymieniać wszystko po kolei.
  • REKLAMA
  • #17 21844169
    Kantylena
    Poziom 24  
    sigwa18 napisał:
    No przecież pisze że ma zamiar zrobić. Na razie przestał wymieniać wszystko po kolei.

Od czerwca 2024 ma zamiar zrobić?
  • #18 21844176
    sigwa18
    Poziom 43  
    Czytaj temat dokładnie, nie pierwszy i ostatni post. Dostał autor paczkę instrukcji w postaci linku co i jak ma zrobić. Było to 18 lutego. Nic nie wnosisz do tematu poza niepotrzebną kłótnią.
  • REKLAMA
  • #19 21844201
    hooma
    Poziom 11  
    Jeździłem autem takim jakie jest. Wężyki wymieniałem bo były sparciałe, a od sztangi to w ogóle był dziurawy. Co tu sprawdzać i mierzyć jak coś wyraźnie przepuszcza. N75 buczał przy gaszeniu jakby ciśnienie uchodziło. Zwrotny ciężko było przedmuchać ustami, więc też wymieniony. Teraz dopiero mogę wykonać pomiar na kompie jak już nadejdzie okazja bo kabel też dopiero co zakupiony.
    W tym aucie sporo rzeczy jest i było do wymiany, więc po kieszeni też już dostałem. Teraz szukam tej ukrytej mocy chyba, że on tak ma i to mi się wydaje, że powinien iść lepiej.
    Odezwę się jak zrobię pomiar w vcds.
  • #20 21844347
    lukaszmech
    Poziom 19  
    Ocena: 47
    Te szukanie trochę chaotyczne jest
    Vacum sprawdza się bez osprzętu czy buduje podciśnienie
    Zaślep wyjście na elektrozawory i zostaw tylko na serwo jeśli po kilku hamowaniach jest lichy hamulec nie ma podciśnienia najprościej
    Każdy elektrozawór ma opis vac i out
    Vac to zasilanie od pompy
    Out to wyjście na element typu gruszka, egr itd.
    Po odpaleniu gruszka ma iść do końca w pozycji zaciągniętej
  • #21 21844539
    Kantylena
    Poziom 24  
    sigwa18 napisał:
    Czytaj temat dokładnie, nie pierwszy i ostatni post. Dostał autor paczkę instrukcji w postaci linku co i jak ma zrobić. Było to 18 lutego. Nic nie wnosisz do tematu poza niepotrzebną kłótnią.

Ale o czym Ty mówisz? autor założył temat w czerwcu 2024 i nie może od tego czasu czyli prawie 2 lat! zrobić diagnostyki albo gdzieś pojechać jak nie potrafi naprawić, zdiagnozować auta i grzebie w nim jakby dom budował, a Ty jakiś linki wysyłasz? co on ma z tym zrobić?
    Jak chcesz komuś asystować w zabawy w Adama Słodowego i klepać po pleckach że jednak auta nie naprawi to idzie Ci świetnie.
  • #22 21844547
    sigwa18
    Poziom 43  
    Idź znajdź sobie inny temat do kłótni. Bo widzę że nie zależy ci na pomocy innym w naprawie.

Zapytam jeszcze raz który twój wpis pomógł w naprawie?
  • #23 21844662
    hooma
    Poziom 11  
    Dzisiaj wyjadę w drogę i zrobię dynamiczne.

Kalentyna auto mam prawie 2 lata, ale wcześniejsze zabiegi pomogły ogólnie na pobudzenie turbiny. Jeździłem tak do dziś i tylko i wyłącznie wydaje mi się, że auto mimo wszystko za slabo się zbiera i czytam i szukam sam w co zajrzeć. Nawet jak przepływomierz wymieniałem kiedyś to zaczął lepiej ciągnąć, więc nie wydaje mi się, za w to była daremna wymiana.

Poczekajcie, wstawię i może coś wydedukujecie.

P.s. Sigwa ma ze mną kontakt także na PW.

Dodano po 2 [godziny] 23 [minuty]:

Dodaję zrzut ekranu pomiarów.
    Zrzut ekranu z vaglogs: tabela pomiarów silnika, m.in. obroty, MAF, ciśnienie i przepustnica

P.s. może dodam ciekawostkę bo to się powtarza. Po takiej dość dynamicznej jeździe jak np. skoczę na chwilę do sklepu to przy ponownej próbie uruchomienia silnika długo kręci zanim złapie., ale pali.

@ edit

Dorzucam filmik z drogi powrotnej. Co się porobiło z tą kamerą , sorry.

files.fm/u/vxp8catka3
  • #24 21844817
    sigwa18
    Poziom 43  
    Turbo ma luz na regulacji zmiennej geometrii albo się przycina. Osiągneło pełny boost już przy 1700 RPM (aż dziwne że ma pełny boost od tak niskich obrotów). Przeładowalo I zbiło poniżej wartości. Generalnie doładowanie skacze/oscyluje. To może też dawać odczucie że mniej mocy. Najbardziej miarodajne porównanie jakie możesz wykonać to czas od 0 do 100km/h.
  • #25 21844830
    hooma
    Poziom 11  
    Miarodajne może być, ale przez zawodowca. Moje ruszanie może być zmienna słabe :) ale wiem, że nbapewno trwa dość długo. Następnym razem zmierzymy z kolegą tak np. ze 3x choć pamiętajmy, że nie chodzi tu o to żebym tym staruszkiem zrywał asfalt.
    Sigwa czy możliwa jest tu npo. nieszczelność w gruszce? Sztanga/pręt gwintowany chodzi dość dobrze palcami góra dół. Turbina mogłą nie chodzić dłuuuugo bo właśnie węzyk do niej prowadzący był sparciały i dziurawy jak brałem to auto.
  • #26 21844846
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ręką nie wyczujesz zacinania dopiero po podpięciu do gruszki pompki podciśnienia. Czy wersja DIY strzykawki 100ml z wężykiem ( i zaciąganiu) widać że przy małych ruchach (poniżej 1mm ) skacze a nie chodzi płynnie czy ma luz tzn sztanga się rusza w te i we wte a kierownice spalin w środku stoją w miejscu. Generalnie w logach oprócz falowania doładowania nie ma nic. Przepływ powietrza ładny bez obcinania dawki. Jak długo masz to auto? Testowałeś je na V max na autostradzie. Legalne 140 km/h osiąga bez problemu i ma jeszcze zapas na więcej?

W tych dieslach problemy z turbo objawiają się właśnie na autostradzie przy 130-140 km/h przy dłuższej jeździe (15 -30 minut jazdy 130-140 km/h z przyspieszaniem i hamowaniem i utrzymywaniem tych 130-140).
  • #27 21844901
    hooma
    Poziom 11  
    Auto licząc w maju będzie miało u mnie 2 lata. Naprawdę, co zaznaczam ciągle jest po emerycie, który zrobił nim uwaga... 4tys.km w 11 lat. Ponoć jeździł tylko po mieście, więc ani go nie zagrzał ani nie "przedmuchał". Wygląda pod względem wizualnym fatalnie, ale co tam. Dałem mu szansę bo przebieg prawdziwy i niski jak na ten wiek (auto było w rodzinie).
    Najwięcej co nim wyciągnąłem to 170km/h na 6-tym biegu na autostradzie i więcej nie cisnąłem bo zaczął drżeć i miałem lekkiego stracha. Ze strzykawką i wężykiem znam trik i nawet mam, ale kolega tylko patrzył i mówił się chodzi sztanga, ale płynności nie znam. Do sprawdzenia.
  • #28 21844915
    sigwa18
    Poziom 43  
    No to wychodzi że nie ma się czepiać poza tym falowaniem doładowania. Jak spalanie?
  • #29 21844957
    hooma
    Poziom 11  
    Przy spokojnej jeździe teraz zima (gdy minus) np do pracy - 18km , 3 wioski, 2 dłuższe proste (tak obrazuje jakoś) to 6-7 l/100 , ale w lecie jak jechałem z Głogówka do Raciborza niemal 50km to zszedłem do 4.8 l/100. Na autostradzie z tym butem to pokazywało 7.2l/100. I tak uważam, że oszczędny jak nie cisnę go.
    Z tym falowaniem pół biedy gdyby gruszka do wymiany, ale jak łopatki nie pracują w pełnym zakresie to już sobie raczej podaruję.
  • #30 21845098
    sigwa18
    Poziom 43  
    Nie że nie pracują tylko układ nie chodzi płynnie lub ma luz. Spalanie w normie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z układem podciśnienia i doładowania w Volkswagenie Golf IV z silnikiem 1.9 TDI 115 KM, kod silnika AJM, rocznik 1999. Autor poszukuje właściwego schematu podłączenia podciśnienia, porównując dwa różne schematy z polskiego i zagranicznego forum, obecnie stosując schemat z forum polskiego (Sztomela). Wymieniono już wiele elementów eksploatacyjnych: olej, filtry (oleju, paliwa, powietrza), przepływomierz, wężyki podciśnienia, zawór N75 oraz zaworek zwrotny. Pomimo tych działań, odczuwalna moc silnika jest niższa niż oczekiwana.

W toku diagnostyki zalecane jest korzystanie z diagnostyki komputerowej (VCDS Lite, OBD Eleven) do pomiaru rzeczywistego ciśnienia doładowania i analizy logów. Testy manualne obejmują sprawdzenie szczelności układu podciśnienia, działania sztangi turbiny (siłownika zmiennej geometrii), membrany EGR oraz zaworu N75. Zaobserwowano falowanie ciśnienia doładowania, co może wskazywać na luz lub zacinanie się turbiny. Zaślepienie podciśnienia do EGR poprawiło osiągi, co sugeruje problemy z tym elementem.

Dodatkowo pojawiły się objawy takie jak długi rozruch po dynamicznej jeździe, świst powietrza przy dodawaniu gazu, a także wycieki płynu chłodniczego i obecność spalin w kabinie, co może wskazywać na nieszczelności układu chłodzenia lub wydechowego. Katalizator ma uszkodzoną obudowę, a dźwięk gwizdu prawdopodobnie pochodzi z turbiny. Pomocne okazały się testy manualne z użyciem strzykawki do sprawdzenia działania siłownika turbiny i szczelności zbiornika podciśnienia. Ostatecznie układ doładowania działa poprawnie, a odczucie braku mocy może wynikać z subiektywnych oczekiwań.

Zalecenia obejmują dalszą diagnostykę komputerową, kontrolę szczelności układu podciśnienia, ewentualną wymianę membrany EGR, oraz obserwację stanu turbiny i układu chłodzenia. Wymiana części powinna być poprzedzona dokładną diagnostyką, aby uniknąć niepotrzebnych kosztów i działań na ślepo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA