logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trudności z odpalaniem VW Golf IV 1.9 TDI PD AJM– co sprawdzić, brak błędów w OBD

zepsujinapraw 15 Lip 2025 18:21 333 8
REKLAMA
  • #1 21607739
    zepsujinapraw
    Poziom 3  
    Auto czasami ciężko odpala (nie ma reguły), gdy jest rozgrzane i tylko wtedy, gdy jest rozgrzane. Generalnie brak błędów i teraz mam pytanie, co mogę sprawdzić, aby ustalić przyczynę? Nie dymi, ma moc i równo pracuje. Problemem jest tylko to odpalanie na ciepłym silniku i to nie zawsze, czasem pali od strzała, a czasem za 3 lub 4 razem, jakby się zapowietrzał.
  • REKLAMA
  • #2 21607827
    DJ_KLIMA
    Poziom 25  
    Ocena: 220
    Najpierw korekta na wtryskiwaczach do sprawdzenia i logi, następnie pompa tandem, jak zasilanie i mankamenty z zapowietrzaniem zostaną wyeliminowane i jakieś proste sprawy, to potem zostaje dokładna analiza układu wtryskowego. Czasem tak miałem z nimi, że odpalał po rozgrzaniu ciężko, a już wybite były gniazda pod PD i nagrzane się wszystko rozstrajało. Też może być po wymianie rozrządu nie ustawiony kąt, do wymiany się luzuje koło górne, aby pasek się ułożył. Ciężko tak z forum.
  • REKLAMA
  • #3 21607851
    zepsujinapraw
    Poziom 3  
    Gniazda są trochę wybite, ale widywałem w dużo gorszym stanie. Stało się tak po wymianie wtrysków, ale korekty są niby ok, tak mi się wydaje. Wałek z rozrządem i szklankami przy okazji wymieniałem i ustawiłem synchronizację na 0 do -0,5 stopnia. To wtedy jest bardziej zrywny i mało pali, bo na jałowych 0,4 l/h pokazuje, w trasie też malutko, bo 5,2. Tandem założony z Boscha i uszczelniony.
    Trudności z odpalaniem VW Golf IV 1.9 TDI PD AJM– co sprawdzić, brak błędów w OBD

Dodano po 4 [minuty]:

Jeszcze wymieniłem czujnik wału, bo wywalał błąd sporadyczny, ale dalej to samo.
    Generalnie to stało się to po wymianie wtrysków, wymieniłem 2, bo miały już odchylenia w korektach i dość mocno dymił przy obciążeniu.

Dodano po 1 [minuty]:

Logi mogę zrobić, tylko jakie grupy potrzebne i dynamiczne czy statyczne?
  • REKLAMA
  • #4 21607931
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 21607962
    zepsujinapraw
    Poziom 3  
    Tandem sprawny, podmieniony z Tourana BKC wzajemnie i jest git, tamten pali na tym i odwrotnie, błąd z czujnika był i już go nie ma po wymianie. Golf pali, jak zimny, to zawsze i jak ciepły też, czasami co ileś tam odpaleń na ciepłym tak się dzieje i dlatego ciężko mi to zdiagnozować, bo to nie jest za każdym razem. No to sam tandem możemy wykluczyć, wiązka od PD też jest raczej ok, bo sprawdzałem miernikiem przejścia, oglądałem, czy nie jest popękana, trochę na złączach podgiąłem konektorki, synchronizacja wałka jest git, innych błędów też nie ma. Chyba że sterownik coś świruje, bo już raz wymieniałem, ale wtedy to było związane z N75.
  • #6 21650107
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3328
    A jak gniazda pompek? Nie były rozjechane? Polerowałeś ostre ranty przed włożeniem nowych pompowtryskiwaczy? Dałeś nowe uszczelnienia? Wyregulowałeś wg instrukcji (ustawienie w gnieździe i skok)? Z pod tandem pompy nie cieknie paliwo?
  • #7 21650149
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4218
    Zaloguj się do ecu 12233, potem adaptacje blok 12, z 32768 zmień na 32600 (wydłużenie czasu grzania świec zarowych) sprawdź czy pomogło
  • #8 21650161
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3328
    Żarowe przy temp grubo powyżej zera dla tego silnika nie powinny mieć wpływu na odpalanie. Przy kiepskiej kondycji grzanie ograniczy dymienie i ładniej z nimi odpali. Ale jak nawet się nie odzywa i nie puszcza wtedy dymka to nie to. Czasem jest problem z elektryką w tych staruszkach. Nie łączy kostka stacyjki czy przekaźnik zasilania nie zawsze ma niską rezystancję styku (wypalony). Drugie to typowe bolączki TDi PD czyli gniazda i ich uszczelnienie ,wyregulowanie pompek.
  • #9 21783491
    jorgmaster
    Poziom 2  
    Jak jeszcze nie doszedłeś do przyczyny usterki, to wymień przekaźnik pompy paliwa chyba 103, o ile pamiętam, i nie pytaj dlaczego, tylko to zrób

Podsumowanie tematu

✨ Problem z trudnym odpalaniem rozgrzanego silnika VW Golf IV 1.9 TDI PD AJM pojawia się nieregularnie, bez błędów w OBD, bez dymienia i z prawidłową pracą silnika. Wskazano konieczność sprawdzenia korekt na wtryskiwaczach, stanu gniazd pompowtryskiwaczy (częściowo wybite), ciśnienia paliwa na pompie tandem oraz ewentualnych nieszczelności i uszkodzeń oringów. Synchronizacja wałka rozrządu została ustawiona prawidłowo (0 do -0,5 stopnia). Wymieniono czujnik wału i sterownik, a tandem paliwowy Bosch został podmieniony i uznany za sprawny. Sugerowano także sprawdzenie elektryki, w tym kostki stacyjki i przekaźnika zasilania pompy paliwa (np. przekaźnik nr 103). Proponowano modyfikację adaptacji ECU (wydłużenie czasu grzania świec żarowych w bloku 12). Problemy mogą wynikać z uszkodzonych gniazd pompowtryskiwaczy, ich uszczelnienia, regulacji pompek oraz ewentualnych problemów z elektryką i przekaźnikami. Diagnostyka powinna obejmować logi grup dynamicznych i statycznych, pomiar ciśnienia paliwa na pompie tandem na zimnym i ciepłym silniku oraz kontrolę wiązki i konektorów pod kątem uszkodzeń i przejść.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA