logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LaserJet P2015DN – zacięcia papieru z szuflady, elektromagnes? Dźwięk po wymianie rolki.

Krzychu23 17 Lut 2026 21:36 342 5
REKLAMA
  • #1 21841668
    Krzychu23
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    Witajcie.
    Od kilu lat działa u mnie drukarka HP LaserJet P2015DN. Jakiś czas temu (rok? może więcej) wymieniłem rolkę pobierającą papier z szuflady i nie podobała mi się praca drukarki po jej wymianie, ale to za chwilę. Nie mniej jednak działała dzielnie do teraz.

Ostatnio przestała drukować przy pobieraniu papieru z szuflady - zacinał się papier za każdym razem. Z podajnika ręcznego szło bez problemu.

Wymieniłem papier na inny. Wymieniłem kasetę z tonerem na nowy. Bez żadnego efektu. Papier zacinał się w takim momencie:

Zacięta kartka papieru wewnątrz drukarki laserowej przy rolkach transportu

Wyczyściłem rolkę pobierającą i rolki po drodze do zacięcia alkoholem izopropylowym. Bez efektu. Drukarka drukowała do tego momentu:

Czytałem, że winny może być elektromagnes. Wg mnie chodził jednak dobrze:

Ale mimo wszystko odkręciłem go, żeby pooglądać - nie potrafię jednak ocenić jego stanu - czytałem w którymś temacie o zużytym filcu/gąbce na nim i u mnie też nie wygląda on dobrze. Ale tam był problem z podwójnym pobieraniem kartek. Niemniej jednak wrzucam fotki do oceny, czy coś może być z nim nie tak:

Zbliżenie na metalowy element trzymany w palcach, z widoczną sprężynującą blaszką Zbliżenie dłoni trzymającej metalowy element z dźwignią i podkładką filcową z drukarki Zbliżenie na metalowy elektromagnes z dźwignią i filcem, trzymany w palcach.

Po złożeniu wszystkiego drukarka zaczęła drukować bez zacięć, co może sugerować, że to jednak tu jest problem. Czy dobrze myślę?

Przy okazji udało się nagrać brzydki dźwięk przy pobieraniu kartek z szuflady. Pojawił się po wymianie rolki pobierającej:

I teraz pytania:
    1. Czy elektromagnes lub zachowanie drukarki po jego wymontowaniu i ponownym zamontowaniu sugeruje jego wymianę i przyczynę problemu?
    2. Czy problem może być powodowany czymś innym - jeśli tak, to podpowiecie może co dalej zrobić?
    3. Czy da się wyeliminować brzydki dźwięk pobierania papieru? Ponowna wymiana rolki? Ostatnia kupiona była na popularnym serwisie aukcyjnym nie z tych najtańszych, tylko opisana jako oryginał, ale wiadomo, jak to z tym jest...
  • REKLAMA
  • #2 21841858
    dawidowskis
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Zacznij od usunięcia pozostałości tego filcu wraz z klejem i zastąp go kawałkiem skóry (skaj) grubości do max. 1mm. Osobiście wklejam tam kawałek plastiku (zdjęcie) na klej UV. Za zatrzymanie kartki w tym miejscu zazwyczaj odpowiedzialna jest kaseta. Możliwe, że tryby są już bardzo wyeksploatowane i kartka stawia opór na tyle duży, że przeskakują uniemożliwiając prawidłowy napęd kasety. Zauważ, że grafika jest spłaszczona tzn. wałek OPC nie obraca się poprawnie względem przesuwu kartki. Co do rolki to mam sprawdzonego dostawcę https://printside.pl od którego biorę dużo komponentów również do regeneracji fuserów itp.

Podsumowując:

1. Elektromagnes do modyfikacji.
    2. Kaseta do podmiany (nowa nie zawsze oznacza sprawna).

Powodzenia.
    Wnętrze drukarki z kartką testową w prowadnicy, zaznaczoną niebieską linią Zbliżenie na metalowy element z filcem zaznaczonym na niebiesko, trzymany w palcach.
    Kilka cienkich, przezroczystych pasków plastiku ułożonych wachlarzowo na jasnym blacie
  • REKLAMA
  • #3 21841978
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1410
    Ja używam zwykłej taśmy izolacyjnej, nawijam 2-3 mm, obcinam u tyle. Nic jeszcze przez lata nie wróciło na "reklamację".
  • REKLAMA
  • #4 21842402
    Krzychu23
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    A jaki jest cel tego filcu lub zastępczych dystansów? Czy jego ustrrka może powodować podobny problem, jak u mnie?
  • REKLAMA
  • #5 21842753
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1533
    A ja uważam, że może być gówniana rolka. Za gruba guma i stąd ten problem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21882910
    slawma67
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    ja używam cienkiej gąbki która dodają do zabezpieczenia na przykład docisku ,świetnie sie sprawdza przyklejam ją na taśmę dwustronna już wiele lat jest trwalsza od oryginału i nigdy nie było reklamacji
REKLAMA