logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE 2109119DG – the system has been destroyed po aktualizacji

waliszymon9 19 Lut 2026 22:44 426 10
REKLAMA
  • #1 21843663
    waliszymon9
    Poziom 2  
    Smartfon leży na tkaninie; na ekranie komunikat „The system has been destroyed” z ikoną ostrzeżenia. Tył jasnego smartfona Xiaomi 5G z numerem modelu 2109119DG i znakami CE
    Witam, wie ktoś może, jak naprawić ten komunikat "the system has been destroyed"? Rok temu chyba podczas aktualizacji się wyświetliło, ale machnąłem ręką, bo miałem inny telefon, ale teraz by mi się ten telefon przydał. Dokładnie to Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE, model: 2109119DG
  • REKLAMA
  • #2 21843667
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5429
    @waliszymon9
    - Przytrzymaj przycisk Zasilania przez co najmniej 12-15 sekund. Jeśli to tylko błąd tymczasowy, telefon powinien spróbować uruchomić się ponownie.
    - Spróbuj wejść w tryb Recovery (trzymając przycisk Zasilania + Głośność w górę) i wybierz opcję Wipe Data / Factory Reset. Uwaga: To usunie wszystkie Twoje dane z telefonu.
  • #3 21843904
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1290
    To w zaden sposob nie zmieni tego komunikatu. Problemem jest albo padajaca kosc pamieci i uszkodzone na niej dane. Wgranie calego softu na nowy, z resetem wlacznie byc moze rozwiazalo by ten problem, na jakis czas.

Niestety, z wgraniem softu w takim stanie bedzie problem o ile bootloader nie byl odblokowany.

Alternatywa to tel z dystrybucji Chinskiej i przerobiony na global/eea, i po aktualizacji wystapil jakis problem.
  • REKLAMA
  • #4 21844141
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 747
    Jak wejdziesz do recovery to jest nadzieja na wgranie systemu. Przy aktualizacji mogło coś pójść nie tak i umarł, nie koniecznie pamięć. Ale zazwyczaj niestety pamięć. Reset, wgranie softu. Zapewne bootloadera nie odblokowałeś więc będzie Lipton.
  • #5 21844244
    waliszymon9
    Poziom 2  
    >>21843667 nic nie działa.
  • REKLAMA
  • #6 21844378
    winmap
    Poziom 38  
    Szukaj płyty w takim razie.

Dodano po 2 [minuty]:

Z drugiej strony naprawdę pechowy egzemplarz albo naprawdę coś źle robisz. Seria mi 11 była praktycznie bez awaryjna. Zresztą cała lite.
  • REKLAMA
  • #7 21844872
    waliszymon9
    Poziom 2  
    >>21844378 nie robię źle, chyba wchodzi do fastboot. Jak zaczynam flashowanie, to jest taki błąd: error: Erasing "boot_ab" FAILED (remote: 'Erase is no allowed in Lock State') plik jest dobry
  • #8 21844994
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1290
    waliszymon9 napisał:
    >>21844378 nie robie zle chyba wchodzi do fastboot jak zaczynam flashowanie to jest taki blad. error:Erasing"boot_ab" FAILED (remote: 'Erase is no allowed in Lock State") plik jest dobry

Cytujac samego siebie,

blahfff napisał:
    Niestety, z wgraniem softu w takim stanie bedzie problem o ile bootloader nie byl odblokowany.

Nie da sie wgrac softu w trubie fastboot przy zablokowanym bootloaderze. Stad tez taki a nie inny komunikat.

Przy zablokowanym bootloaderze mozna korzystac z trybu sideload, ale recovery ci nie dziala, i to tez inne pliki sa.

W takim stanie, mozna by jedynie probowac wgrac soft w trybie EDL, ale ten model wymaga autoryzacji na serwerze, i musi byc odpiety od konta Xiaomi.

Mozesz poszukac platnych uslug, tzw EDL auth flash, ale niezaleznie od tego czy wgranie softu rozwiaze problem czy nie, to i tak zaplacisz za sama usluge autoryzacji.
  • #9 21845203
    winmap
    Poziom 38  
    blahfff napisał:
    waliszymon9 napisał:
    >>21844378 nie robie zle chyba wchodzi do fastboot jak zaczynam flashowanie to jest taki blad. error:Erasing"boot_ab" FAILED (remote: 'Erase is no allowed in Lock State") plik jest dobry

Cytujac samego siebie,

blahfff napisał:

Nie da sie wgrac softu w trubie fastboot przy zablokowanym bootloaderze. Stad tez taki a nie inny komunikat.

Przy zablokowanym bootloaderze mozna korzystac z trybu sideload, ale recovery ci nie dziala, i to tez inne pliki sa.

W takim stanie, mozna by jedynie probowac wgrac soft w trybie EDL, ale ten model wymaga autoryzacji na serwerze, i musi byc odpiety od konta Xiaomi.

Mozesz poszukac platnych uslug, tzw EDL auth flash, ale niezaleznie od tego czy wgranie softu rozwiaze problem czy nie, to i tak zaplacisz za sama usluge autoryzacji.

Pewnie zapłacił by więcej jak za używaną płytę.
  • #10 21853402
    waliszymon9
    Poziom 2  
    Pomoże ktoś? Rozebrałem go, by dostać się do EDL testpoint i wchodzi do EDL. Pobrałem spakowanego mi flash toola, flashuje się normalnie, wszystko git, ale kończy się, że stoi na logu albo bootloop, albo sam wchodzi do fastboot.
  • #11 21853481
    winmap
    Poziom 38  
    Pamięć padła.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z komunikatem "the system has been destroyed" na Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE (model 2109119DG) pojawił się po aktualizacji systemu. Próby restartu, wejścia do trybu Recovery i wykonania factory reset nie przyniosły efektu. Prawdopodobną przyczyną jest uszkodzenie kości pamięci, co uniemożliwia poprawne wgranie systemu. Wgranie nowego oprogramowania jest utrudnione, ponieważ bootloader jest zablokowany, co blokuje operacje flashowania w trybie fastboot (błąd "Erase is no allowed in Lock State"). Możliwe jest wgranie softu w trybie EDL, jednak wymaga to autoryzacji na serwerze Xiaomi i odpięcia telefonu od konta, co zwykle wiąże się z kosztami usług serwisowych. Próby flashowania przez EDL z użyciem testpointa kończą się bootloopem lub powrotem do fastboot, co potwierdza uszkodzenie pamięci. Wymiana płyty głównej może być jedynym skutecznym rozwiązaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA