logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Came HG 1000 – brama się otwiera, nie chce się zamknąć

AdamWS 23 Lut 2026 12:10 156 3
  • #1 21846513
    AdamWS
    Poziom 2  
    Witam,
    mam problem z napędem bramy garażowej Came HG 1000. Brama zatrzymała się przy otwieraniu. Po przeczytaniu wątków na tym forum zdjąłem napęd, rozebrałem silnik i problemem okazał się zerwany kabelek przy jednej ze szczotek. Po wymianie silnik zaczął działać.
    Po założeniu napędu, po zaprogramowaniu ustawień krańcowych (końcowy test pokazał || dwa razy), działa mi tylko podnoszenie bramy. Gdy chcę zamknąć, słychać tylko pik przekaźnika.
    Po zdjęciu napędu na biurko i programowaniu ustawień krańcowych jest ten sam problem.
    Nie mam fotokomórek.
    Co może być przyczyną?
    AI: Czy podczas próby zamykania napęd w ogóle próbuje ruszyć silnikiem (np. słychać jakieś drgania, próby ruchu), czy poza pikiem przekaźnika nie dzieje się zupełnie nic?
    Nic, tylko przekaźnik.
    AI: Czy podczas programowania krańcówek oba kierunki (otwieranie i zamykanie) zostały ustawione i zapamiętane bez problemów? Czy napęd sygnalizował poprawne zakończenie programowania?
    Poprawne zakończenie w obu kierunkach.
  • Pomocny post
    #2 21846582
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1017
    AdamWS napisał:
    Nie mam fotokomórek.

Nie trzeba czasami w opcjach centralki wyłączyć fotokomórki, zaznaczyć ich brak, wiele napędów tak ma, zwłaszcza że programowałeś napęd od nowa.
  • #3 21846607
    AdamWS
    Poziom 2  
    Sprawdziłem, były ustawione. Wielkie dzięki za pomoc. Brama działa w dwie strony.
  • #4 21846610
    AdamWS
    Poziom 2  
    Fotokomórki były włączone. Po wyłączeniu brama zamyka się na pilota.
REKLAMA